U neziskovky, o které Blesk píše v projektu Srdce pro vás, začala paní Hana pracovat jako koordinátorka hned po vysoké škole. „Mám práci ráda, přijde mi velmi smysluplná,“ řekla Blesku na jednom ze setkání v zařízení Alzheimer Home Jasmín v pražských Bohnicích.

Cílem schůzek, kterých se v Česku účastní už přes 200 skupin, je podpořit setkávání lidí různých věkových skupin. „Pro seniory to je skutečně cenné, že je někdo obejme, pohladí, sedne si jim na klín. Přestože v domo vech nejsou sami, jejich osamělost bývá někdy veliká,“ popsala Kateřina Jirglová, ředitelka organizace.

Vzhledem k tomu, jak se posunuje věk rodičovství, mají některé děti z mateřinek možnost poprvé se setkat s generací prarodičů. Podle Hany Pospíchalové je program setkání vždy unikátní. „Pokaždé ho přizpůsobíme jak možnostem konkrétních seniorů, tak možnostem dětí,“ vysvětluje.

Jednou společně tvoří výtvarná dílka, jindy zpívají, někdy i cvičí nebo tančí a také pečou nebo vaří. „Ne každý musí mít na začátku setkání dobrou náladu. Ale řekla bych, že po něm má každý více energie, téměř vždy se objeví úsměv,“ říká koordinátorka. Je dobré, pokud setkání má svou pravidelnost. „Většinou se pak všichni kamarádí. Každý senior čeká na tu svoji Janičku, Káju nebo na Filípka, a naopak děti třeba vědí, že jdou za babičkou Evou,“ dodává Hana.

O co jde?

„Podporujeme pravidelné setkávání a pomáháme utvářet prostor pro vzájemnou komunikaci rozdílných generací a aktivní sdílení času, energie, zkušeností a vědomostí,“ říká Kateřina Jirglová, proč vzájemné schůzky připravují. Bývají maximálně hodinové a probíhají převážně jednou za tři až čtyři týdny. Organizace Mezi námi stojí i za programem Přečti, kdy senioři chodí do mateřských škol číst pohádky.

Samota, nebo osamělost?

Jde o podobná slova, která však znamenají něco zcela jiného. Mezi samotou a osamělostí je výrazný rozdíl, který si mnozí lidé neuvědomují.

■ Samota bývá svobodnou volbou, únikem od kaž dodenního shonu, kdy chce člověk načerpat síly, přemýšlet bez vyrušování.

■ Osamělost je naopak pocit, který nás může zasáhnout i v okamžiku, kdy jsme obklopeni jinými lidmi. Jde o reakci na chybějící vztahy, vlastní rodinu, blízké přátele, kamarády… Projevuje se úzkostí a může výrazně ovlivňovat i fyzické zdraví.

Pomoci můžete i vy!

Na to, aby mohla organizace Mezi námi pomáhat, musí sehnat ročně sedm milionů korun. Snaží se o to z různých dotačních titulů nebo jí peníze pomohou posbírat dárci. Můžete se jimi stát i vy.

Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na transparentní účet veřejné sbírky 54400544/2010. Nebo odeslat DMS nebo pomoci nákupem na internetu. Jak? Více na: www.mezi-nami.cz

Kontakt: Mezi námi

Adresa: Pujmanové 1219/8, 140 00 Praha 4

Telefon: 604 356 300

E-mail: info@mezi-nami.cz

Web: www.mezi-nami.cz

IČ: 02267217

 

Fotogalerie
10 fotografií