Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jedinečný program pro rodiče dětí s postižením nebo autismem: Jak pomáhá rodinám?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. listopadu 2023
15:36
Autor: hol, pah - 
23. listopadu 2023
14:30

 Rodiče s dětmi s mentálním či kombinovaným postižením rozhodně nejsou v jednoduché situaci. Péče o dítě je neustálá, dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. Mají tito rodiče právo na odpočinek? Kdy si mohou zařídit potřebné věci? A jak mohou zabránit například vyhoření? Kdo jim pomůže? Naštěstí jsou tu tací, kteří nabídnou pomocnou ruku. O  HomeSharingu si ve čtvrtečním Epicentru povídala Bára Holá s vedoucí HomeSharingu Klárou Šrůtkovou a hostitelkou Hanou Jandejskovou.

„Homesharing je určen pro děti, dospívající a možná do budoucnosti i pro dospělé lidi s mentálním postižením nebo autismem a jejich rodiny," vysvětlila Klára Šrůtková a to tak, aby se rodinám dostalo nějaké úlevy nebo odpočinku.

„Funguje to tak, že ze společnosti nebo komunity přichází nabídka na nějaký prostor a čas. Hostitel či hostitelka si pak bere dítě z rodiny s tím handicapem k sobě domů v nějakých většinou pravidelných intervalech na odpoledne nebo jeden víkendový den,“ popsala fungování tohoto konceptu.

Inspiraci čerpali z Irska, kde podobný projekt funguje již od roku 1985. „Homesharing vytváří přirozenější prostředí pro děti s postižením, protože přicházejí do komunity člověka, který si je bere k sobě. Dítě se postupně adaptuje na nové prostředí a interakci s hostitelskou rodinou, "  zdůraznila výhody takového přístupu.

Výzvou v celém procesu je odstranění omezení a obav spojených s oddělením dítěte od primárních vztahů. „Homesharing zatím stanovuje věkové omezení do 21 let," upřesňuje Šrůtková, "ale to je součástí pilotního projektu, který má vytvořit efektivní metodiku pro tuto specifickou věkovou skupinu."

Fyzická a psychická odolnost

 „Hostitelé musí být plnoletí, mít čistý trestní rejstřík a vykazovat fyzickou a psychickou odolnost," přidala Šrůtková, který také zdůraznila důležitost přípravy rodičů na nového člena pro vytvoření vzájemné důvěry. Proces párování zahrnuje postupné seznamování s hostitelskou rodinou a několik společných setkání. „Ve chvíli, kdy cítíme, že rodina je s tím komfortní a dítě se na to zvyklo, hostitel se cítí dobře, tak je pouštíme do toho homesharingového světa," uvedla Šrůtková.

Ve studiu byla i hostitelka Hana Jandejsková, pro kterou byl průlomový dokumentární pořad České televize Děti úplňku: „To už je asi tak šest let, myslím. Nebylo to tak, že jsem viděla pořad a řekla jsem si, jé a teď to budu dělat. Ne, to ne. Já jsem cíleně hledala téma autismus, protože moje kamarádka má dva syny autisty, chtěla jsem se dozvědět co nejvíc a chtěla jsem najít nějaký způsob, jak jim pomoct.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa