Paní Renata je máma tří dětí, které s manželem vychovávala v Americe, kde rodina třináct let žila. Když se ale narodil nejmladší Davídek, věci se výrazně změnily. „Začal se chovat jinak. Byli jsme na procházce a on se z ničeho nic začal válet po zemi, křičet a nechtěl vstát. Někdy jsme přecházeli silnici a on si lehl uprostřed, křičel a mlátil hlavou do země,“ popisuje paní Renata Davídkův stav ve dvou letech.

Jak se později ukázalo, na vině byl autismus. „Bála jsem se to říct manželovi, věděla jsem, že to nebude lehké. Navíc jsem se právě dozvěděla, že můj tatínek je nevyléčitelně nemocný,“ vzpomíná na těžké chvíle paní Renata.

Manžel rodinu opustil

Následoval návrat do Česka s tím, že nejprve se vrátila paní Renata se všemi dětmi, manžel za ni mi měl dojet později. „Manžel se za námi nevrátil a našel si jinou paní. Mně zemřel tatínek a úplně se mi zhroutil život. Byla jsem na dně,“ přiznává. Její starší děti se nakonec do Ameriky vrátily, paní Renata v Česku s Davídkem zůstala sama a hledala pro svého syna nejlepší možné podmínky. Dříve David navštěvoval Základní školu Svítání v Pardubicích, kam chodil do povinné školní docházky 10 let. Od letošního roku začal využívat služby tamního Rodinného Integračního Centra.

Vadí i kýchání či kašel

Situace kolem Davidova autistického chování nikdy nebyla snadná, během jeho puberty se ale výrazně zhoršila. Čas mladík tráví hlavně ve svém pokoji, kde má svoje soukromí. Vadí mu veškeré hlasité zvuky, se kterými se může potkat při pobytu venku či při nákupech s maminkou, jako je houkání sirény, hasiči, kašlání, smrkání, kýchání. Poté je naštvaný a neumí v tu chvíli ovládnout své emoce. Proto se venku pohybuje hlavně s protihlukovými sluchátky.

„Když třeba v obchodě najednou dostane záchvat, musím tam celý košík s nákupem nechat a odvléct ho do auta. Dostat ho do auta je ale dost náročné vzhledem k tomu, že vážím 50 kilo a on 65. V autě se pak zklidňuje třeba tři hodiny,“ popisuje těžce představitelné situace paní Renata.

Syn mámu bije

Svou mámu ale David začal bohužel i napadat, záchvaty fyzické agrese mívá i dvakrát denně. Bije ji tvrdými částmi dlaně. Nemůže před ním vůbec používat mobil a s nikým se bavit, jinak dochází k záchvatům agrese. Doma mají veškerý nábytek zdevastovaný. „Rozbije si telefon, na který je fixovaný, v pokojíčku hází s psacím stolem, rozmlátil skříně, prokopal dveře. Vždy se bojím, aby si něco neudělal nebo neudělal něco mě,“ přiznává vyčerpaná máma.

„Víte, já jsem ve znamení raka a jsem máma tělem i duší. Teď už ale vím, že je to pečování 24/7 o někoho, kdo vás neustále napadá, strašně psychicky náročné. Přemýšlím i nad dalšími možnostmi než jenom péče v domácnosti,“ říká Renata, která přiznala, že se dostala na pokraj svých sil.

Skvělým parťákem Davidovi je jeho osobní asistent Karel. Společně hrají karty, sestavují puzzle, kreslí nebo procvičují hody s balónem. Kromě asistence doma chodí David pravidelně i na procházky do nedalekého parku. „Karel mu vždy naplánuje trasu tak, aby měl dostatečný klid a nepotkali nic, co by mohlo Davida rozrušit,“ vypráví maminka.

Pomůžete mamince?

Aby ale Renata mohla využívat služby osobní asistence, potřebuje pravidelný příspěvek od dobrovolných dárců. Díky příspěvku od Nadačního fondu Pečovatel tak má její syn smysluplné vyžití a ona čas na chvíli vzácného odpočinku a oddechu.

Paní Renata také přiznala, že přes všechny životní nástrahy se do jejího života vrátila partnerská láska. „Před rokem se moje celoživotní přátelství s dávným kamarádem změnilo v lásku a nedávno jsme se vzali. Jsem šťastná, že svého muže mám, protože mi strašně pomáhá a oba nás má s Davidem rád,“ dodává paní Renata.

Poslání Nadačního fondu Pečovatel

Organizace pomáhá seniorům, zdravotně znevýhodněným a chronicky nemocným lidem všech věkových kategorií, shánět peníze na zaplacení asistenční péče. Finance pomáhají zajistit odbornou asistenci v rozsahu, na který jejich příjmy ani státní příspěvky nestačí. Díky tomu pak mohou klienti vést důstojný život v pohodlí domova a nikoliv za zdmi zdravotnických a pečovatelských zařízení. Více o nadaci ZDE.

 

Video
Odemknout video

Neuvěřitelné schopnosti Kima Peeka. Skutečný život autisty z filmu Rain Man Videohub

Fotogalerie
6 fotografií