Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Veronika je sama na dvojčata (6): Autismus, záchvaty a sebepoškozování!

Autor: rc, BLK - 
6. srpna 2023
05:00

Dvojčátka Lea a Zoe (6) trpí poruchou autistického spektra a potřebují neustálý dohled. Holčičky nemluví, trpí záchvaty a sebepoškozováním. Potřebují neustálý dohled. Maminka Veronika je samoživitelka a kromě dvojčat se stará ještě o dvě další děti. Holčičkám prospívá logopedie a diagnostický pobyt. Rodina bydlí na Vysočině a za lékaři dojíždí do Brna. Péče o dvojčátka je finančně náročná a tak se rozhodla požádat o pomoc širokou veřejnost.

Holčičky Lea a Zoe se narodila jako zdravá dvojčátka císařským řezem. V prvních dnech jejich života bylo všechno v pořádku, ovšem jak sestry rostly a vyvíjely se, začaly se u nich objevovat problémy.

„Lea byla jiná od miminka. Zoe přestala breptat po teplotách. Kolem 2,5 roku,“ uvedla maminka Veronika ve sbírce na Donio.cz s tím, že s dcerami začala jezdit po doktorech.

Nakonec jí lékaři sdělili, že dvojčátka trpí poruchou autistického spektra. Dívkám bude v říjnu sedm let, ale potřebují čtyřiadvacetihodinovou péči. Lea nosí plenky.

„Když je špatné období obě holčičky trpí sebepoškozováním a takřka minimálně se s nimi dá pracovat. Jsou dny, které nechce zažít žádný rodič. Dny plné křiku a zoufalství. Stačí jen špatně nasazená ponožka, zavřené dveře, moc světla nebo mnoho zvuků, vůní,“ píše Veronika.

Péče o dvojčátka je náročná nejen psychicky, ale i finančně. Rodina bydlí na Vysočině a za lékaři dojíždí do Brna. Děvčatům pomáhá docházení na logopedii a diagnostické pobyty.

„Oběma holčičkám velmi prospívá diagnostický pobyt, protože tráví čas spolu jako sestry a v prostředí které není stresové.  A zároveň návštěvy logopedie ve stejném prostředí, kterou moc potřebujeme pro rozvoj komunikace,“ uvádí Veronika s tím, že se ještě stará o další dvě dcery.

Rozhodla se proto založil veřejnou sbírku. Peníze ze sbírky by použila k financování diagnostického pobytu a na logopedii.

Přispět můžete ZDE!

 

Blesk kalkulačka - přemýšlíte o životním pojištění?

Kristýna Fla ( 6. srpna 2023 19:59 )

Píšu někde, že za to někdo může? Já své dítě miluju, není důvod ho nikam dávat. Nedokázala bych šťastně žít s tím, že je někde beze mě.

jany ( 6. srpna 2023 19:16 )

ale svet za va sproblem nemuze. dite se da umistit do ustavu, nemusi to byt tak ze chcete jen dozit. je to riziko - chcete dite, muze a nemusi byt zdrave.

Evikzmercedesa ( 6. srpna 2023 17:03 )

prispúevek na peci max. 12800kc, mobilita 900kc. Na pomucku Vam urad nic nedá, jen nekterym autistum prispiva na auto.....jinak nic

Kristýna Fla ( 6. srpna 2023 16:18 )

Musí, ale není to vždy jednoduchý. Soudy můžou trvat roky, on nebude platit, takže podání oznámení a další roky než to projde přes policii k soudu. To vám pouze sílu ubírá než aby vám ji přidalo na péči o děti. Do toho všeho šílená byrokracie, dokazovat, že vaše dítě, které má vrozenou vadu se zázračně neuzdraví. Než aby vám stát nějak život usnadnil, spíš vás šikanuje. Když je pak to postižené dítě dospělé a uděláte ho nesvéprávným, musíte rok co rok psát k soudu vyúčtování, jak s jeho minimálním důchodem nakládáte. Vy jako matka, která se staráte obětavě celý život, vše vašeho osobního jde stranou. Gaunerům prochází tunely, podvody a vy píšete pomalu korunu po koruně, co svému dítě v tom měsíci pořídíte. To je realita. Porodila jste postižené dítě? Tak my vám to dáme ještě víc sežrat, ať se náhodou nenudíte. A pak lidi kolem vás. Závidí vám i to blbé parkovací stání před domem. Oni vám nezávidí to postižené dítě, ale že máte třeba něco, co oni ne. A to "dítě" má pak 30, vy 50 atd. a síla a energie ubývá. Už jen chcete dožít. Jediný život, který máte k dispozici proběhl tímto způsobem. A pokud nemáte pomoc a podporu ve své vlastní rodině, tak o to hůř.

Kristýna Fla ( 6. srpna 2023 16:07 )

Paní někde něco četla, ale v reálu se nepohybuje. Takových je většina moudrých - viz Dušek.

Zobrazit celou diskusi