Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Adámka (5) na koupališti oživovali přes půl hodiny: Nedokáže jíst ani mluvit, rodina potřebuje pomoc

Autor: jel - 
28. července 2023
05:00

Pětiletý Adámek byl usměvavý chlapeček, který rád trávil čas se svými kamarády ze školky a nebo na fotbalovém kroužku. V červenci se ale vše změnilo. Na koupališti, kde byl se svou sestrou a jejími známými, se totiž začal topit. Záchranáři ho oživovali pětatřicet minut. Adámek to naštěstí zvládl, k jeho uzdravení ale ještě vede velice dlouhá cesta. Rodina proto prosí o pomoc.

Ve středu 5. července se rodině z Kroměřížska obrátil život naruby. Pětiletý Adámek vyrazil na koupaliště se sestrou, její kamarádkou a maminkou kamarádky. Odpoledne rodičům chlapečka zazvonil telefon a přišel obrovský šok. Jejich syna oživovali, protože se topil.

Resuscitace trvala déle než půl hodiny, statečný chlapeček to nakonec zvládl a přežil. Rodiče se o něj ale nyní musí nepřetržitě starat. Bude potřebovat rehabilitace a další léčbu a bude se znovu učit jíst i chodit.

„S úsměvem mi mával a jeho slova: ‚Miluju tě, maminko moje milovaná‘,“ popsala Adámkova máma poslední vzpomínky na syna před nehodou. Tyhle slova od něj bohužel teď dlouhou dobu neuslyší. Jak ale dodala, rodiče udělají vše pro to, aby jejich chlapeček zase mluvil a běhal.

Doufají, že pomůže léčba kmenovými buňkami, dlouhodobé rehabilitace a hyperbarická komora. V současné době dostává Adámek výživu pomocí sondy zavedené do břicha, nedokáže mluvit a ani fixovat oči, takže když je otevře, na rodiče se nepodívá.

Bohužel léčba je finančně nákladná a rodiče na něco takového nebyli připraveni. „Na to není připraven nikdo,“ říkají. Díky organizaci Život dětem pro Adámka a jeho rodinu vznikla sbírka, kam může přispět každý. I drobný příspěvek může chlapečkovi pomoci udělat důležitý krok vpřed.

Video  Víte, že většina lidí se topí úplně potichu?  - Videohub
Video se připravuje ...