Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Evie (10) si z procházky domů přinesla kámen: Šlo o vzácný artefakt za desítky tisíc!

Autor: fik - 
24. července 2023
20:04

Desetiletá Evie Numanová při procházce učinila dechberoucí nález. S mladší sestrou a maminkou v přírodní rezervaci Harewoods v Anglii objevily více než 6 000 let starý vzácný artefakt v hodnotě několika desítek tisíc korun. Jedná se o hlavu sekery z pazourku. Archeologové školačku za její nález pochválili a nazvali ho nálezem života. 

Evie Numanová se se svou maminkou Gemmou, mladší sestřičkou Poppy a pejskem vydala na rodinnou procházku v oblasti Harewoods v Anglii. „Moje děti pořád kopou a něco hledají. Procházeli jsme se kolem Harewoods, když Evie přiběhla a řekla, že našla něco skvělého, a podala mi tenhle kámen," řekla Gemma pro Sussex World.

Maminka si na kameni všimla zvláštních značek a navrhla, aby si ho vzali s sebou domů. Když Evie pak na internetu hledala víc informací, všimla si, že předmět vypadá jako prastará hlava sekery. Kámen tedy odnesly do neziskové archeologické organizace, kde jejich teorii potvrdili a zjistili, že artefakt je starý neuvěřitelných 6 000 let. 

Archeologové nález zaznamenali na webové stránce provozované Britským muzeem, kde nález popisují jako „úplnou hlavu sekery z pazourku,“ která byla „částečně leštěná.“ Gemma se domnívá, že hodnota tohoto nálezu je v přepočtu až 28 tisíc korun a jelikož byl nalezen na pozemku National Trust, britské organizaci zabývající se ochranou památek a přírody, čeká, až se organizace ozve, co s tímto předmětem plánují udělat. 

„Věděla jsem, že jsme našli něco, na co stojí za to se podívat. Pole, kde to Evie našla, bylo nedávno zoráno a archeolog řekl, že bylo štěstí, že to pluh nezničil. Jsou lidi, kteří tráví život hledáním takových věcí, on z toho byl taky opravdu nadšený,“ popsala událost Gemma. „Evie byl tak nadšená, když to našla. Je blázen do historie, takže tomu nemohla uvěřit.“

Je úžasné vidět, že desetileté dítě našlo hlavu sekery. Mnoho archeologů včetně mě, žárlí. Na archeologii je úžasné to, že ji může dělat každý. Když lidi najdou takové předměty, žádáme je, aby nám je vyfotili. Pokud je odstraní ze země, doporučujeme, aby to nahlásili. Pro nás je důležité znát lokaci těchto věcí, abychom mohli zmapovat odkud přichází a rozšířit naše znalosti,“ sdělil James Brown, regionální archeolog z National Trust.

Video  Malostranská věž ukrývala pantofle i kosti. Dřív z ní hlásili požáry, StB tu měla kukaň  - Daniel Vitouš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi