Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Učitel zachránil život svému studentovi Romanovi (15): Daroval mu svou ledvinu

Autor: fik - 
19. července 2023
14:06

Teprve patnáctiletý Roman McCormick z Ohia trpí vzácným genetickým onemocněním. O jeho stavu se nedávno dozvěděl jeho bývalý učitel matematiky Eddie McCarthy, který se rozhodl chlapci zachránit život a darovat mu svou ledvinu. Momentálně již podstoupil všechny potřebné testy a k transplantaci má dojít ve středu 19. července. 

Roman McCormick se narodil s branchio-oto-renálním syndromem, vzácným genetickým onemocněním, které může ovlivnit růst a vývoj uší, krku a ledvin. V minulosti musel podstoupit operace, aby mu spravili díru na hrudi a dvě díry po stranách uší. Ledviny zpomalují jeho fyzickou aktivitu, takže nemůže být aktivnější a neustále se cítí být unavený. 

Romanův stav se nedávno zhoršil a bylo mu diagnostikováno 4. stádium onemocnění ledvin. Chlapcovi rodiče začali tedy hledat dárce, který by Romanovi mohl ledvinu darovat. Tím se stal učitel matematiky Eddie McCarty, který Romana minulý rok učil geometrii na Whitmerově střední škole.

Eddie se o Romanově stavu dozvěděl v únoru. „Myslím, že ten příběh někde koloval, možná na Facebooku, a pak mi jeden z mých kamarádů napsal: „Hej, tohle je tvůj student,“ takže jsem si toho všiml,“ popsal Eddie.

„Další den, nebo možná až ten další, jsem se šel nechat otestovat. Musel jsem mít stejnou krevní skupinu jako Roman a když se ukázalo, že jsme oba 0 pozitivní, pořád jsem se vracel do nemocnice a dělal všechny testy, které jsem musel, až se ukázalo, že jsem pro něj vhodný. Nemůžete do něčeho takového jít s tím, že prostě darujete ledvinu. Musíte do toho jít s tím, že uvidíte, jestli to bude fungovat.“ 

Romanův otec Dan McCormick pro Metro vypověděl: „McCarthyho štědrost pro mě znamená svět a nikdy mu nebudu moct dostatečně poděkovat za všechno, co pro nás udělal. Je to úžasná lidská bytost.“ 

K transplantaci má dojít ve středu 19. července. 

Video  Vyzkoušeno: Zvětšení rtů kyselinou hyaluronovou mi pomohlo ke krásnějšímu úsměvu  - Adam Balažovič/BPŽ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi