Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trosečník se psem přežil dva měsíce na otevřeném moři: Jedl syrové ryby a pil dešťovou vodu!

Autor: rc - 
16. července 2023
14:07

Na dobrodružnou cestu z Mexika do Francouzské Polynésie se před několika týdny vydal námořník Tim Shaddock (51). Na cestě ho ale zastihla bouře, která zničila elektroniku na jeho lodi. Rodák ze Sydney uvízl se svým pejskem Bellou uprostřed Tichého oceánu. Trvalo dva měsíce, než jej zahlédla a zachránila rybářská loď. Osm týdnů se živil syrovými rybami a pil dešťovou vodu. Ovšem to nebylo poprvé, kdy Tim čelil těžké životní zkoušce. Před několika lety bojoval s rakovinou.

Na dobrodružnou plavbu se Tim vydal v dubnu. Vyplul z města La Pez, které leží na poloostrově Baja California. Cílem jeho cesty byla víc než 6 tisíc kilometrů vzdálená Francouzská Polynésie. Ovšem na cestě ho postihla bouře, během níž byla zničena elektronika na jeho katamaránu. Tim zůstal tak zcela opuštěn uprostřed Tichého oceánu. Společnost mu dělala jen jeho fenka Bella.  

Osm týdnů na moři

Na záchranu čekali dlouhé dva měsíce. Tim lovil ryby, které jedl syrové, pil dešťovou vodu a před sluncem se schovával pod plachtou. Po dlouhých osmi týdnech na něj narazila rybářská loď, která v oblasti lovila tuňáky. Zahlédla jeho katamarán a Tima i s jeho věrnou fenkou zachránila. Na palubě lodi jej ošetřil lékař, který uvedl, že Tim připomínal Toma Hankse z filmu Trosečník. Stejně jako hrdina filmu byl pohublý a měl plnovous. „Potřebuji trochu odpočinku a dobré jídlo, protože jsem byl na moři velmi dlouho sám,“ uvedl po záchraně podle informací britského deníku Daily Mail Tim. „Je o mne velmi dobře postaráno,“ dodal. Jako zázrakem Tim neutrpěl vážná zranění a dokonce se vyhnul i úpalu!

Ranec štěstí a dovednosti

Již v minulosti si prošel těžkou zkouškou. Trpěl rakovinou tlustého střeva ve čtvrtém stádiu, kterou porazil! Ve svém příspěvku na blogu z roku 2013 uvedl, že během boje se zákeřnou nemocí jedl pouze syrovou stravu.

„Je to kombinace štěstí a dovedností,“ řekl o Timově přežití profesor Mike Tipton z univerzity v britském Portsmouthu. Navíc dodal, že Timovi pomohla společnosti Belly, díky které se necítil tak opuštěný.

Video  Záběry z pátrání po ztracené ponorce  - Twitter
Video se připravuje ...

naidka ( 16. července 2023 14:51 )

Fakt, že jo.

naidka ( 16. července 2023 14:50 )

"Trosečník se psem přežil dva měsíce..." líp by bylo napsat Pes s trosečníkem přežil...

Kristýna Fla ( 16. července 2023 14:44 )

Není to Jiří Bartoška (foto č.5)

Zobrazit celou diskusi