Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Milionáři se báli o svůj život? Tihle všichni na ponorku smrti nenastoupili!

  • Autor: rc,pma - 
    Aktualizováno -
    26. 6. 2023
    09:15
    25. 6. 2023
    05:00

    Tragicky skončila plavba k vraku Titaniku, který leží na dně Atlantského oceánu od svého ztroskotání v roce 1912. Turistická ponorka Titan společnosti OceanGate Expeditions vezla k parníku pětičlennou posádku. Všichni zemřeli při fatální implozi. Na cestu do hlubin oceánu se měli vydat v ponorce smrti další boháči, ovšem ti si nakonec svou cestu rozmysleli. Tito milionáři mohou hovořit o obrovském štěstí!

  • 1.Potápěč Chris Brown

    Na dovolené na ostrově Necker Island na Britských Panenských ostrovech se potápěč Chris Brown (61) setkal s kamarádem Hamishem Hardingem. Dali si spolu pár piv a nakonec se domluvili, že podniknou plavbu k vraku legendárního Titaniku. Ovšem zatímco britský miliardář a dobrodruh Harding nakonec do ponorky Titan nasedl a vydal se do hlubin oceánu, Brown vycouval.

    Za plavbu složil zálohu v přepočtu více než 2,2 milionu Kč, ale obával se, že ponorka není bezpečná. „Zjistil jsem, že jako zátěž ponorky použili staré lešenářské trubky a ovládání ponorky bylo založeno na ovladačích ve stylu počítačových her. Nakonec jsem jim poslal e-mail a řekl, že už nemůžu dál pokračovat,“ uvedl Brown pro britský deník Daily Mail s tím, že požádal o vrácení svých peněz.

    Potápěč a průzkumník Chris Brown měl být na palubě Titanu. Potápěč a průzkumník Chris Brown měl být na palubě Titanu. | reprofoto CNN

  • 2.Finančník Jay Bloom a jeho syn Sean

    Šéf OcenGate Expeditions Stockton Rush dokonce finančníkovi Jayi Bloomovi a jeho synovi nabídl slevu v přepočtu více než 2,1 milionu korun! Nicméně ani to Blooma nepřesvědčilo, aby do ponorky Titan nastoupil. Finančník, který se angažuje i v politice a například se setkal s prezidentem Joem Bidenem, uvedl, že plavbu k vraku Titaniku nejprve odmítl kvůli obavám o bezpečnost. Pak ho však šéf společnosti Stockton Rush přesvědčil, aby se expedice zúčastnil.

    „Vyjádřil jsem obavy o bezpečnost a Stockton mi řekl: I když tu riziko je, je to mnohem bezpečnější než let helikoptérou, nebo dokonce potápění,“ uvedl Bloom na facebooku. Stockton Blooma vybízel, aby se zúčastnil cesty v květnu, nicméně květnové termíny musela společnost kvůli špatnému počasí odložit. Nakonec se ponor uskutečnil osudnou neděli 18. června. Toto datum se Bloomovi naštěstí nehodilo. „Řekl jsem mu, že kvůli rozvrhu se nemůžeme zúčastnit dříve než příští rok. Naše místa připadla Shahzadu Dawoodovi a jeho devatenáctiletému synovi Suleimanovi Dawoodovi,“ napsal.

    Finančník Jay Bloom a jeho syn Sean se měli zúčastnit ponoru. Finančník Jay Bloom a jeho syn Sean se měli zúčastnit ponoru. | Facebook

  • 3.Dobrodruh Robert Mester

    Plavby k Titaniku se mohl zúčastnit i Robert Mester, odborník na námořní a hlubinné záchranné práce. Ovšem poté, co expert uviděl ponorku Titan, dostal strach, že by cesta do hlubin oceánu nemusela dopadnout dobře.

    „Titan má trup z uhlíkových vláken, což není materiál, který byl v minulosti úspěšně použitý ve velkých hloubkách,“ vysvětlil Mester s tím, že ponorka navíc ani neměla dostatečné vybavení potřebné pro takový ponor. „Upřímně řečeno mluvíme o prostředí, které vyžaduje solidní vybavení, které má certifikace a kvalifikace, které jsou stanoveny různými agenturami pro ponorky,“ dodal.

    V takovéto ponorce vyjeli. V takovéto ponorce vyjeli. | OceanGate

  • 4.Dobrodruh David Concannon

    Naplánovanou plavbu k vraku zaoceánské lodi měl i dobrodruh David Concannon. Nakonec musel svou účast zrušit kvůli pracovním povinnostem. „Na téhle expedici jsem měl být, a tedy i na tomto ponoru, ale musel jsem to zrušit, abych se mohl věnovat jiné naléhavé záležitosti,“ uvedl Concannon.

    Zachránily ho pracovní povinnosti. Zachránily ho pracovní povinnosti. | Facebook

  • 5.Youtuber MrBeast

    Američan Jimmy Donaldson, známý spíše pod pseudonymem MrBeast, je jedním z nejsledovanějších tvůrců videí na světě. Na platformě Youtube ho sleduje neuvěřitelných 163 milionů lidí. Podle jeho nedělního vyjádření mohl být na palubě ponorky Titan i on.

    „Začátkem měsíce jsem byl pozván na projížďku ponorkou okolo Titaniku, ale odmítl jsem. Trochu mě děsí, že jsem mohl být na palubě,“ uvedl slavný tvůrce na sociálních sítích. 

    „Koncem měsíce se chystám v ponorce k Titaniku. Tým by byl nadšený, kdybys jel s námi,“ stálo ve zprávě, kterou MrBeast obdržel. Kdyby nabídku přijal, byl by dnes už zřejmě po smrti. 

    Na palubě ponorky Titan mohl být i světoznámý tvůrce videí MrBeast. Na palubě ponorky Titan mohl být i světoznámý tvůrce videí MrBeast. | Instagram.com/MrBeast

    Video  Záběry z pátrání po ztracené ponorce  - Twitter
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání