Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trosky ponorky na dně oceánu našel speciální robot: Detaily záchranné operace

  • Autor: pma,ČTK,rc,Aleš Ligas - 
    23. 6. 2023
    05:00

    Výzkumná a expediční loď MV Polar Prince vyrazila o víkendu s turistickou ponorkou Titan k vraku světoznámé výletní lodi Titanic v Atlantickém oceánu. Necelé dvě hodiny po ponoru ale plavidlo ztratilo kontakt se svou mateřskou lodí a započala velká pátrací akce trvající několik dní. Ta skončila tragicky. Podle čtvrtečního vyjádření americké pobřežní stráže zahynulo všech pět členů posádky, kterou zřejmě zabila silná imploze. Po ponorce pátrala několik dní speciální technika včetně robotů, letadel a mnoha lodí. 

  • 1.Roboti na dně Atlantiku

    Podvodní robot Victor 6000. Podvodní robot Victor 6000. | Reuters

    Robot Victor 6000 je speciální dálkově ovládané zařízení, které se dokáže ponořit do extrémní hloubky až 6000 metrů. To je o 2 200 metrů více než hloubka, ve které se nachází vrak světoznámé výletní lodi Titanic, ke které posádka ponorky Titan mířila. Zařízení je dle agentury Reuters schopno pomocí videa i 3D rekonstrukce předávat informace z místa ponoru skrze kabel.

    Francouzský robot byl uzpůsoben i k tomu, aby v případě nouze dokázal mechanickýma „rukama“ plavidla u dna vyprostit.

    V Atlantiku pátral i další robot, který se umí ponořit taktéž do hloubky 6 000 metrů. Ten byl na místo vyslán z Normandských ostrovů a je vlastněn společností Magellan.

  • 2.Záchranná flotila

    Výzkumná a expediční loď MV Polar Prince, která ponorku Titan na její cestě z počátku doprovázela Výzkumná a expediční loď MV Polar Prince, která ponorku Titan na její cestě z počátku doprovázela | ČTK/DARRYL DYCK

    Kromě robotů, kteří se zaměřovali na pátrání v hlubinách, se do záchranné akce zapojilo i mnoho lodí z celého světa.

    Jednou z prvních byla výzkumná a expediční loď MV Polar Prince, která ponorku Titan na její cestě z počátku doprovázela a odvezla ji k místu ponoru.

    Web Insider uvedl, že USA a Kanada do akce vyslaly v jejím počátku nejméně jednu ponorku, několik letadel a sonarové bóje. Dále byly využity lodě Deep Energy z Baham a kanadská komerční plavidla komerční Skandi Vinland, John Cabot a Atlantic Merli.

    Ve čtvrtek se do pátrání zapojilo i dalších pět lodí - francouzská L'Atalante a kanadská plavidla Anne Harvey, Terry Fox, Horizon Arctic a Glace Bay.

  • 3.Jak to vypadalo v Titanu

    Příď Titaniku, jak je vidět oknem Titanu. Příď Titaniku, jak je vidět oknem Titanu. | OceanGate Expeditions

    Pohřešovaná ponorka Titan se vypravila k vraku Titaniku, který leží na dně Atlantického oceánu asi 600 kilometrů od břehů kanadské provincie Nový Foundland a Labrador kolem 3800 metrů pod hladinou.

    Plavidlo bylo dlouhé 6,7 metrů, na šířku mělo necelé 3 metry.

    Na palubě byla pro pětičlennou posádku jen jedna malá toaleta. Od společného prostoru ji dělil pouze tenký závěs. Pokud někdo byl zrovna na záchodě, ostatní cestující si prý pouštěli muziku, aby dotyčnému poskytli alespoň minimum soukromí. Uvnitř Titanu nebyla ani vhodná místa k sezení. Všichni cestující museli sedět naproti sobě na zemi a bosí.

    Plavidlo ovládal pilot prostřednictvím herního ovladače Logitech G F710. Ten tvořily dvě páčky a čtyři tlačítka, která umožňovala ovládat ponorku nahoru a dolů, doprava a doleva či dopředu a dozadu. Do ovladače se vkládají dvě baterie AA a je kompatibilní s deset let starým systémem Windows, což mnoho lidí i odborníků kritizovalo.

  • 4.Jak to celé bylo

    Jedna z posledních fotografií ponorky Titan před cestou k vraku Titaniku. Jedna z posledních fotografií ponorky Titan před cestou k vraku Titaniku. | Instagram.com/actionaviationchairman

    Výzkumná a expediční loď MV Polar Prince společně s turistickou ponorkou Titan zamířila k vraku výletní lodi Titanic 17. června, na místo dorazila ještě toho dne. Slavný vrak leží na dně Atlantického oceánu asi 600 kilometrů od břehů kanadské provincie Nový Foundland a Labrador kolem 3800 metrů pod hladinou.

    Video  Paul-Henri Nargeolet krátce předtím, než nastoupil na osudné plavidlo  - TikTok
    Video se připravuje ...

    V neděli 18. června americká pobřežní stráž oznámila, že po necelých dvou hodinách po ponoření plavidla ztratila s ponorkou kontakt.

    Krátce poté započala velká pátrací akce. V úterý zachytil sonar kanadského letounu Lockheed CP-140 Aurora bouchavé zvuky, které se opakovaly několik hodin v půlhodinových intervalech. Co je způsobilo, není prozatím známo. Podobné zvuky byly zachyceny i ve středu. 

    Ve čtvrtek odpoledne americká pobřežní stráž uvedla, že na dně Atlantického oceánu bylo nalezeno pět velkých kusů trosek. To, že se jedná o pohřešovanou ponorku Titan, o pár hodin později potvrdila i na tiskové konferenci. „Našli jsme část tlakové komory, podle které jsme poznali, že šlo o tuto ponorku,“ uvedl kontradmirál John Mauger. Dále byly nalezeny i další části, jako přistávací rám, zadní kryt a špička plavidla. 

    Trosky podle zahraničních médií objevilo plavidlo Horizon Arctic, a to jen několik stovek metrů od vraku slavné výletní lodi, kam posádka mířila. 

    Společnost OceanGate Expeditions, která plavbu pořádala, ve čtvrtek večer vyjádřila soustrast rodinám členů posádky. „Naše srdce jsou s těmito pěti dušemi a každým členem jejich rodin v této tragické době. Truchlíme nad ztrátou života a radosti, kterou přinesli každému, koho znali,“ vyjádřila se firma.

  • 5.Posádka

    Plachta, kterou si posádka podepisovala na památku. Plachta, kterou si posádka podepisovala na památku. | Instagram.com/actionaviationchairman

    Posádku tvořilo pět členů. Jedním z nich byl místopředseda pákistánského konglomerátu, společnosti Engro Corporation, Shahzada Dawood (†48). Uvnitř ponorky byl i jeho syn Suleman Dawood (†19).

    Dalším pasažérem byl britský miliardář, pilot, průzkumník a vesmírný turista Hamish Harding (†58). Čtvrtým známým cestujícím byl ředitel podmořského výzkumu vraku Titaniku ve společnosti RMS Titanic Paul-Henri Nargeolet (†77).

    Pětici pasažérů uzavíral sám zakladatel společnosti OceanGate Expeditions, která plavby k vraku Titaniku organizuje, a to Stockton Rush (†61). 

  • 6.Galerie článku

    Video  Blesk Podcast: Ve ztracené ponorce má Ondřej Vrkoč kamaráda  - pdc, bp, Jedlička Čebotareva
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání