Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Dojemné vzkazy pro znásilněnou herečku Karolínu: Prošla si peklem, myslela i na sebevraždu

Autor: jel - 
17. června 2023
05:00

Herečku Karolínu před necelými třemi lety znásilnil šéf restaurace. Kromě samotného traumatizujícího zážitku se následně setkala také s nevhodným přístupem policie a se zlehčováním události od dalších lidí. Celá situace jí přinesla vážné psychické problémy, a dokonce pomýšlela na sebevraždu. Se strašnou životní zkušeností se nyní odvážila svěřit a lidé jí spolu s finanční podporou posílají dojemné vzkazy.

Sexuálního násilí se na Karolíně dopustil majitel restaurace, kterou osudného večera navštívila. „Bylo to pro mě extrémně ponižující. Probrala jsem se na špinavé podlaze v místnosti bez oken. Ležela jsem tam jako kus masa se staženýma kalhotama pod zadkem a nebyla jsem vůbec schopná si uvědomit, co se to děje,“ statečně popsala v rámci výpovědi při jednání se senátory 28. března, které pořádal spolek Bez trestu. Karolína nakonec sebrala veškerou svou sílu, začala se s pachatelem prát a utekla.

Traumatizující výslechy

Znásilnění nahlásila na policii, musela podstoupit dlouhý a nepříjemný výslech. Bohužel další výslech byl ještě mnohem horší. Karolína uvedla, že vše trvalo mnoho hodin a nesměla si ani odskočit na toaletu nebo se napít a vyšetřovatelka nejednala eticky. „Překrucovala to, co jsem říkala, ve prospěch toho pachatele,“ svěřila se žena s tím, že jí dokonce někteří lidé říkali, že jako herečka přehání své emoce. A mnohé další hrozné věci, kterými lidé vše zlehčovali. Pomohl jí až spolek Bez trestu a advokátky Lucie Hrdá a Hana Petermanová. 

„Ve finále vůbec nevím, jestli jsem víc traumatizovaná tím, co se mi stalo v tom sklepě nebo tím vším, co přišlo potom, a úplně rozumím každému, kdo se rozhodne něco takového nenahlásit a kdo nechce tímhle vším projít,“ dodala na závěr. Doufá, že sdílení příběhu pomůže ke změně k lepšímu.

Buďte silná!

Po téměř dvou letech se případ konečně dostal k soudu. Pachatel ale vyvázl s pouhou půlroční podmínkou a musel zaplatit odškodné ve výši 100 000 korun. Oběť přišla o většinu přátel, přítele, dodnes má fyzické i psychické problémy a nemůže si sehnat práci. 

Pro Karolínu proto vznikla sbírka, kde jí lidé kromě finančních příspěvků posílají dojemné a podporující vzkazy. „Buďte i dál tak moc silná, jak jste, a snad budete potkávat víc lidí, kteří Vás podpoří a pochopí. Hodně štěstí a i moc díky za Vaši odvahu Váš příběh zveřejnit,” napsala Jana. 

„Jste neskutečně silný člověk a přeji Vám spoustu síly do budoucna,“ dodal další z dárců. Mnoho dalších obdivuje Karolíninu statečnost, že se dokázala s těžkým a traumatizujícím zážitkem svěřit, a všichni jí přejí, aby už bylo jenom lépe. 

Podle dat, kterými spolek Bez trestu, z.s., disponuje, dojde ročně v Česku k 12 000 znásilnění. Pouze mizivá část těchto činů, přibližně pět procent, je oznámena na policii. Znepokojující informací vyplývající z dat je i fakt, že jedno ze dvou znásilnění, které se v naší zemi dostane před soud, je potrestáno pouze podmínkou. A děje se tak bohužel i v případech, kdy jsou znásilněny děti. Více informací najdete na www.beztrestu.cz

Potýkáte se s problémy? Máte pocit, že se nic nedaří a už nemůžete dál? Nestyďte se požádat o pomoc. Linka první psychické pomoci - nonstop a zdarma: 116 123, Linka bezpečí pro děti a mládež - nonstop a zdarma: 116 111.

 

Video  Iniciativa Bez trestu pořádala už třetí pochod upozorňující na nízké tresty sexualizovaného domácího násilí.  - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání