Ve čtvrtek v podvečer se sešla na Palackého náměstí skupina podporovatelů iniciativy Bez trestu. Ta se dlouhodobě snaží zlepšit povědomí i vzdělání jak soudců, tak i policistů, a to v oblasti sexualizovaného domácího násilí. Účastníci nesli řadu transparentů jako „Kdo že je tu zvíře“, na kterém byl obrázek kočky, „Nebít je in“ nebo také „Právní ochranu obětem“. Pochod se krátce před šestou vydal od Palackého náměstí směrem k budově ministerstva spravedlnosti, které sídlí v ulici Vyšehradská.

Na začátku akce si vzala slovo zakladatelka iniciativy Bez trestu, advokátka Lucie Hrdá. „Dnes pořádáme už třetí pochod proti domácímu sexualizovanému násilí, chceme tím především upozornit na nepřiměřeně nízké rozsudky. Na našem webu tyto rozsudky zveřejňujeme celé, každý si je tedy může přečíst,“ řekla Hrdá. „Chceme také, aby z rozhodnutí soudů vymizely všechny mýty. Kdyby se tam neobjevovaly, nemohly by být rozsudky tak nízké,“ dodala a její slova byla oceněna hlasitým potleskem.

Mýty v rozsudcích

Hrdá také vysvětlila, co se pojmem mýty myslí. „Jde o to, že v určitých mýtech byla celá řada z nás vychovávaná. Například, že když se vám děje něco špatného, můžete si za to sami, protože jste špatný člověk. Nebo se často pozastavujeme nad tím, proč žena od tyrana neodešla dříve, když soužití s ním bylo tak nesnesitelné. To vše nakonec vede k tomu, že jsou tresty za sexualizované domácí násilí často nepřiměřeně nízké,“ dodala Hrubá.

Následovalo čtení několika rozsudků, které se týkaly případů napříč republikou. Jednotlivé případy četly tři herečky. Zatímco jedna uvedla kontext, druhá přečetla rozsudek a třetí poukázala na přítomný mýtus. Jeden z případů se například týkal ženy, kterou znásilnili tři muži.

Soud ale jako polehčující okolnost vzal fakt, že všichni čtyři byli pod silným vlivem alkoholu a muži se dříve ničeho podobného nedopustili. „Zde jasně vidíme mýtus v tom, že vina se svaluje na oběť. Kdyby nebyla opilá, nic takového by se jí nestalo,“ vysvětlila mýtus jedna z hereček.

Další případ se týkal sexuálního zneužívání nezletilých chlapců ve věku pod 15 let. Soud jako polehčující okolnost udal fakt, že chlapci vypovídají bez emocí a zážitek tak na nich nenechal žádné viditelné emoční trauma. „Právě to, že se oběť neprojevuje, jasně ukazuje na příklad hlubokého traumatu. Mýtus tady je v tom, že vytěsnění je příklad dobré adaptace. Přitom je to přesně naopak,“ znělo vysvětlení.

Video
Video se připravuje ...

Iniciativa Bez trestu pořádala už třetí pochod upozorňující na nízké tresty sexualizovaného domácího násilí Veronika Foltová

 

Špatné zákony

Po skončení se průvod dal do pohybu a Zítkovými sady, přes náplavku došel až k ministerstvu spravedlnosti. Cestou se ozývalo hlasité skandování „Bez trestu, máme toho dost!“. Před ministerstvem Hrdá znova zopakovala požadavky. „Chceme povinné vzdělávání soudců a policistů, odmítáme peněžité tresty za znásilnění a definitivně odmítáme, že bezbranné dítě je pouze do pět let věku.“

U posledního požadavku tak Hrdá narážela na poslední návrh ministerstva spravedlnosti, který má upravovat zákon řešící znásilnění. Podle ní by všechny sexuálně motivované činy vůči dětem do 5 let věku by měly být hodnoceny jako znásilnění, a ne jako pohlavní zneužívání, kde je nižší sazba. Podle iniciativy Bez trestu ale i celé řady dalších odborníků je tato hranice příliš nízká.

Video
Video se připravuje ...

Advokátka Hrdá o znásilnění dětí: Případy ke zvracení! Proč je hranice bezbrannosti 5 let špatně? Markéta Volfová/ Lukáš Červený

Fotogalerie
29 fotografií