„V lednu přišel doplatek 100 tisíc, a teď dalších 80 tisíc. Chodím na brigády, rozprodávám pod cenou sbírku i osmdesát let starých kaktusů a výpěstku, ale ani to nestačí. Jsem na pokraji zhroucení a krachu,“ je zoufalý Otakar Potyka.

Jinde nevídanou ucelenou sbírku kaktusů a dalších exotických unikátů založil před 60 lety jeho tatínek. „Účelem bylo uchování přírodních hodnot a přísně chráněných rostlin, které jsou i na pokraji vyhynutí. Udržovat je při životě pro další pokolení. Podělit se o tu krásu s lidmi, kteří přijdou,“ vysvětluje.

Ve sklenících má kolem 5 500 druhů rostlin z oblastí Bolivie, Brazílie, Argentiny, Chile, Mexika i USA.

Diabetik chodí na brigády

Aby mohl dál botanickou zahradou provázet výpravy dospělých i dětí dál, chodí na brigády, ze kterých se snaží splácet dluh za ve sklenících protopený plyn. Domluvil se na splátkách po 18 tisících. „To je ale jen plyn. Kde jsou další náklady zalévání a údržbu výpěstků, to se nebavíme o čase ve sklenících stráveném,“ líčí.

Video
Video se připravuje ...

Otakar Potyka (55) z Orlové a jeho vzácná sbírka kaktusů bojuje o přežití. Náklady na vyhřívání skleníků jsou obrovské. Karel Janeček

O veškeré úspory přišel už za pandemie, a jak říká, energetická krize ho dorazila. „Jsem „holý“, hledám další práci. Podnikání jsem zrušil, teď to tu pokusím vést jako neziskovku. Pořád se bojím, že mě odpojí od plynu i vody a přijdou exekutoři,“ říká nešťastný pěstitel.

Nemá to jednoduché ani proto, že je těžký diabetik a kvůli zdravotním potížím mu práci hned tak někdo nenabídne.

Město mlčí...

Blesk.cz oslovil se žádostí o informace o případné pomoci kaktusáři i starostku Orlové Lenku Brzyszkowskou (47, ANO 2011). Na dotaz, zda volení zástupci města neuvažují o podpoře pěstitele, díky němuž do města jezdí turisté, celý týden starostka na dotazy Blesk.cz nereagovala…

Je potřeba plyn, voda i elektřina

Mimo extrémní platby za dodávky elektřiny, které se pohybují v desítkách tisíc měsíčně, musí hradit nadšenec i zálivku a metrickou energii, která poté pohání plynová zařízení ve sklenících. „Už jednou mi elektriku ustřihli, když jsem na ni neměl, tahal jsem ji z baráku, aby mi to tu nevymřelo,“ říká.

Pokud byste chtěli Otakarovi Potykovi pomoci, podívejte se na stránky zahrady

Fotogalerie
36 fotografií