Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ozbrojenci v Mexiku unesli čtyři turisty! Dva Američany našli mrtvé, přišla tvrdá kritika od prezidenta

8. března 2023
14:04

Noční můrou dopadl výlet do Mexika pro čtveřici Američanů. Na severovýchodě země je unesli neznámí ozbrojenci. Situace je o to děsivější, že dva z výletníků nalezla policie mrtvé. Další z nich je zraněný. Mexický prezident López Obrador uvedl, že ve vazbě je jeden podezřelý.

O pátrání po čtyřech Američanech unesených v pátek informoval v neděli americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Sestra jednoho z pohřešovaných uvedla, že tři z nich doprovázeli kamarádku, která se do Mexika vydala kvůli plastické operaci břicha.

Video  Únos Američanů v Mexiku zachytila kamera.  - Twitter
Video se připravuje ...

Čtveřice cestovala přes pohraniční město Matamoros v bílém minivanu, když na ně začala střílet skupina neznámých útočníků. Ti pak Američany posadili do auta a odjeli s nimi pryč. Při přestřelce zemřela jedna Mexičanka.

„Ze čtyř jsou dva mrtví, jeden je zraněný a další je naživu,“ uvedl při tiskové konferenci mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora guvernér Villarreal. Čtveřici podle něj našli v dřevěné chatrči, kde je hlídal jeden muž. Únosci předtím své zajatce několikrát přemístili. Jeden člověk byl podle Villarreala postřelen do nohy a je mimo ohrožení života.

Agentura AP později napsala, že dva přeživší byli nalezeni ve venkovské oblasti nedaleko pobřeží Mexického zálivu. Jsou už zpět na americké půdě, k hranicím je přivezla kolona sanitek a terénních vozů doprovázená mexickými vojenskými vozy a nákladními auty národní gardy s kulomety na kapotě.

Mexický prezident López Obrador předtím uvedl, že ve vazbě je jeden podezřelý. Americká média zároveň zkritizoval za způsob, jakým o pohřešovaných Američanech informovala, a obvinil je ze senzacechtivosti. „Je to něco jiného, když ve Spojených státech zabíjejí Mexičany - to pak mlčí jako mumie,“ řekl prezident. „Je nám opravdu líto, že se něco takového děje v naší zemi,“ dodal.

Město Matamoros, které leží na hranicích s americkým státem Texas nedaleko pobřeží Mexického zálivu, podle agentury AP sužuje teror ze strany drogového kartelu Golfo. Jenom ve státě Tamaulipas se kvůli násilnostem mezi členy kartelu pohřešují tisíce Mexičanů a americké ministerstvo zahraničí před cestami do oblasti varuje.

varimzvodky ( 8. března 2023 14:50 )

jestli se to nezmenilo na neplanovanou operaci nohy

trintin ( 8. března 2023 14:40 )

Autorka článku nám tají, jak dopadla plánovaná plastická operace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání