Obsah seriálu Dobrý doktor (The Good Doctor)

Shaun Murphy, mladý chirurg s autismem a syndromem učence, se přestěhuje z klidného venkovského života na chirurgické oddělení prestižní nemocnice. Shaun, který se nedokáže osobně sblížit se svým okolím, využívá svého mimořádného lékařského nadání k záchraně životů a zpochybňuje skepsi svých kolegů.

Obsazení seriálu Dobrý doktor (The Good Doctor)

Herci Postavy
Freddie Highmore Shaun Murphy, chirurg s autismem a syndromem učence
Graham Verchere malý Shaun Murphy ve flashbacích
Nicholas Gonazles Neil Melendez, chirurg
Antonia Thomas Claire Browne, doktorka, která si se Shaunem vytvoří speciální vztah
Chuku Modu Jared Kalu, rezident
Beau Garrett Jessica Preston, členka nemocniční rady, kamarádka doktora Glassmana, snoubenka Dr. Melendeze
Hill Harper Marcus Andrews, vedoucí chirurgie
Richard Schiff Aaron Glassman, ředitel nemocnice, mentor Shauna od jeho čtrnácti let
Paige Spara Lea, Shaunova sousedka, do které se zamiloval
Christina Chang Dr. Audrey Lim, šéfka chirurgie
Fiona Gubelmann Morgan Reznik, rezidentka
Will Yun Lee Dr. Alex Park, bývalý policista, který se rozhodl stát doktorem

Freddie Highmore - Shaun Murphy

Anglický herec, který se narodil 14. února 1992 v Londýně. Poprvé se proslavil jako dětský herec ve filmech jako "Finding Neverland" a "Charlie and the Chocolate Factory".

Highmore vystudoval španělštinu a arabštinu na univerzitě v Cambridge. Poté hrál v kritiky oceňovaném televizním seriálu "Bates Motel", za který získal několik nominací na ceny. Highmore je známý také díky roli doktora Shauna Murphyho v lékařském seriálu "Dobrý lékař". Byl oceňován za své jemné a empatické ztvárnění postav s postižením a psychickými problémy.

Kromě herectví je Highmore také talentovaným spisovatelem a je autorem a producentem několika epizod seriálu "The Good Doctor". Během své kariéry získal řadu ocenění, včetně Critics' Choice Television Award a People's Choice Award.

Highmore hovoří plynně několika jazyky, včetně angličtiny, francouzštiny a španělštiny. Je všeobecně považován za jednoho z nejtalentovanějších mladých herců své generace a má před sebou zářnou budoucnost v zábavním průmyslu.

Richard Schiff - Aaron Glassman

Americký herec, který se narodil 27. května 1955 v Bethesdě ve státě Maryland. Je známý především díky roli Tobyho Zieglera ve známém televizním seriálu "Západní křídlo", za kterou získal cenu Emmy.

Schiff se objevil v mnoha dalších populárních televizních pořadech, jako jsou "Ballers", "The Affair" a "Counterpart". Má za sebou také řadu filmových rolí, mimo jiné ve filmech Muž z oceli, Ztracený svět: Jurský park" a "Johnny English Reborn". Schiff začal svou hereckou kariéru na divadelních prknech a účinkoval v mnoha hrách na Broadwayi i mimo ni.

Kromě herectví se věnuje také režii a režíroval epizody seriálu "Západní křídlo" a dalších televizních pořadů. Schiff se zasazuje o politické a sociální záležitosti a podílí se na získávání finančních prostředků pro politické kampaně. Je hlasitým podporovatelem umění a angažuje se v Sundance Institute a dalších organizacích, které podporují nezávislý film a divadlo.

Schiff je od roku 1996 ženatý s herečkou Sheilou Kelleyovou a mají spolu dvě děti. Nadále hraje ve filmu, televizi a divadle a je všeobecně uznáván pro svůj talent a oddanost svému řemeslu.

Paige Spara - Lea

Americká herečka narozená 9. srpna 1989 ve Washingtonu v Pensylvánii. Je známá především díky roli Audrey Nelsonové v televizním seriálu "Kevin z práce".

Spara se objevila i v dalších populárních televizních pořadech, jako jsou "Dobrý doktor", "Záhady Laury" a "Zákon a pořádek": "Útvar pro zvláštní oběti". Svou hereckou kariéru začala v divadle, kde vystupovala v divadelních hrách a muzikálech v Pensylvánii.

Spara pracovala také jako modelka a objevila se v reklamách pro značky jako Hershey's a Gillette. Kromě herectví se věnuje také psaní a je autorkou a producentkou vlastních krátkých filmů. Spara je zastánkyní práv zvířat a podílí se na získávání finančních prostředků pro organizace na ochranu zvířat. Je také zastánkyní osvěty v oblasti duševního zdraví a otevřeně hovoří o svých vlastních bojích s úzkostí.

Spara je zasnoubená s hudebníkem a skladatelem Zacharym Abelem a pár má psa jménem Finn. Nadále hraje ve filmu a televizi a je známá svými vřelými a poutavými výkony.

Dobrý doktor (The Good Doctor) - podrobné informace o seriálu

Dobrý doktor (v anglickém originále The Good Doctor) je americký dramatický televizní seriál z lékařského prostředí. Jeho tvůrcem je David Shore, který se inspiroval jihokorejským seriálem Kus tak-tcheo od Pak Če-poma.

Seriál produkuje Sony Pictures Television a ABC Studios. Stanice ABC seriál objednala v květnu roku 2017 a pilotní díl měl premiéru 25. září 2017. Freddie Highmore hraje hlavní roli Shauna Murphyho, začínajícího doktora diagnostikovaného autismem a syndromem učence. Další hlavní role hrají Antonia Thomas, Nicholas Gonzalez, Chuku Modu, Beau Garrett, Hill Harper, Richard Schiff a Tamlyn Tomita.

3. října 2017 byla objednána celá řada s 18 díly. Dne 7. března 2018 byla objednaná druhá řada, která se bude skládat z osmnácti dílů, její premiéra byla stanovena na 24. září 2018.

Dne 5. února 2019 byla stanicí ABC objednána třetí řada, která měla premiéru dne 23. září 2019. V únoru 2020 stanice objednala čtvrtou řadu, která měla premiéru dne 2. listopadu 2020. V květnu 2021 byl seriál obnoven s naplánovanou 5. řadou. Ta měla premiéru 27. září 2021. V březnu 2022 bylo potvrzeno, že seriál získá i 6. řadu, která měla premiéru 3. října téhož roku.

Seriál sleduje Shauna Murphyho, mladého chirurga diagnostikovaného autismem a syndromem učence, který pochází z malého městečka, kde neměl zrovna lehké dětství. Přestěhuje se, aby mohl pracovat na chirurgickém oddělení nemocnice San Jose St. Bonaventure Hospital.

Seriál vychází ze stejnojmenného jihokorejského dramatu, který měl premiéru v roce 2013. Freddie Highmore v seriálu nejen hraje, ale také působí jako producent a scenárista několika epizod.

Seriál byl chválen za zobrazení autismu a ztvárnění postavy s postižením v hlavní roli. Lékařské případy v pořadu jsou často založeny na skutečných zdravotních stavech a jsou prověřeny lékařskými odborníky z hlediska přesnosti. Seriál také zkoumá osobní život a vztahy zaměstnanců nemocnice, včetně Shaunova mentora, doktora Aarona Glassmana (hraje ho Richard Schiff).

Seriál byl obnoven na pět sezón a získal několik nominací na ceny, včetně dvou nominací na cenu Emmy za vynikajícího herce v hlavní roli v dramatickém seriálu pro Freddieho Highmorea. Tvůrci a scénáristé seriálu uvedli, že jejich cílem je bořit stereotypy a ukázat lidskost lidí s postižením, stejně jako podporovat empatii a porozumění. Kromě Highmora a Schiffa se v seriálu objevuje talentovaný herecký ansámbl, který tvoří například Antonia Thomas, Nicholas Gonzalez, Hill Harper a Tamlyn Tomita.

Témata a zápletky seriálu se často dotýkají sociálních a politických otázek, jako je imigrace, zdravotní péče a práva LGBTQ+. Seriál "The Good Doctor" se stal populárním a kritikou uznávaným seriálem, který je známý svým emotivním a myšlenkově podnětným vyprávěním a silnými hereckými výkony.

Autismus je neurovývojová porucha, která ovlivňuje komunikaci a sociální interakci. Přesné příčiny autismu nejsou dosud zcela známy, ale předpokládá se, že v nich hrají roli genetické faktory a faktory prostředí. Výskyt autismu se v posledních letech zvyšuje a odhady hovoří o tom, že ve Spojených státech trpí autismem každé 54. dítě.

Autismus může být diagnostikován již u dvouletých dětí, ale příznaky se mohou plně projevit až v pozdějším dětství. Mezi běžné příznaky autismu patří potíže se sociální interakcí, opakující se chování nebo zájmy a potíže s verbální a neverbální komunikací. Autismus je spektrální porucha, což znamená, že jedinci mohou vykazovat širokou škálu příznaků a úrovní postižení. Lék na autismus není znám, ale včasná intervence a terapie mohou pomoci zlepšit sociální a komunikační dovednosti a omezit problematické chování.

Mnoho lidí s autismem má jedinečné silné stránky a schopnosti, například výjimečnou paměť nebo schopnosti v matematice či hudbě. Jedinci s autismem se mohou setkávat se společenskou stigmatizací a diskriminací, ale kampaně na podporu a zvyšování povědomí o této poruše pomohly zlepšit pochopení a podporu osob s touto poruchou. Je důležité si uvědomit, že každý jedinec s autismem je jedinečný a má své silné stránky, výzvy a potřeby a že se správnou podporou a pochopením může vést plnohodnotný život.

Sledujete seriál Dobrý doktor? Podělte se o dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Dobrý doktor Netflix

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Dobrý doktor Netflix

Fotogalerie
10 fotografií