Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Summit v Bruselu: Fiala bude hájit jádro, Zelenskyj ukáže Ukrajinu. Řečnit budou lídři i o Číně

Aktualizováno -
23. března 2023
11:39
Autor: ČTK, for - 
23. března 2023
07:34

Podpora zelené ekonomiky a konkurenceschopnosti evropského průmyslu, který čelí americkým a čínským podnikům podporovaným státními subvencemi, bude tématem dnešního jednání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Během prvního dne dvoudenního bruselského summitu budou hovořit také o další vojenské a finanční pomoci Ukrajině nebo o aktuálních otázkách spojených s migrací. Česko bude zastupovat premiér Petr Fiala. 

Šéfy unijních států čeká debata o tom, jak podpořit fungování jednotného unijního trhu a přechod ke klimaticky odpovědné ekonomice v době, kdy je EU značně závislá na dovozu surovin a technologií z Číny a dalších zemí. Obavy také vyvolává konkurence čínských a amerických, kterým Peking a především Washington poskytují státní podporu.

V diskusi se zaměří i na nedávný návrh Evropské komise, která chce zajistit výrobu obnovitelných technologií a získávání surovin v Evropě. S návrhem je nespokojena Francie, která se přes odpor Německa a dalších zemí snaží prosadit podporu jaderné energie a hodlá o ní diskutovat i na summitu. Postoj Paříže zastává také Česko, které bude na summitu reprezentovat premiér Petr Fiala.

„Chceme vyjednat co nejlepší podmínky pro naše podniky a občany, protože o konkurenceschopnost českých firem nám jde především,“ řekl novinářům před odletem. „Budu silně apelovat na to, aby bylo jádro v rámci podporovaných technologií vnímáno jako nízkoemisní zdroj,“ dodal na twitteru.

Úvodní část summitu bude patřit válce na Ukrajině, o jejímž aktuálním vývoji a potřebách své země bude prostřednictvím videopřenosu informovat ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Političtí vůdci budou hledat možnosti, jak zajistit další dodávky munice a zbraní pro Kyjev nebo jak zajistit účinnost dosavadních protiruských sankcí.

Summitu bude krátce před polednem předcházet oběd lídrů s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Video  Fiala v Bruselu: Vyrazil i na bilaterální jednání se Zelenským  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa