Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruská ropa se navzdory embargu dál dostává na Západ: Jaké triky volí překupníci?

Autor: Politico, mav, swp - 
23. března 2023
05:00

Ropa z Ruska si i přes sankce Evropské unie nachází nepřímé cesty na evropský trh, říkají odborníci i politici. Vydělávají na tom hlavně mazaní překupníci, jak píše server Politico.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila závislost na ruské ropě a plynu za „historii“. Jiní ale upozorňují, že se tato historická kapitola stále ještě píše. Nezanedbatelné množství ruských fosilních surovin, zejména ropy, obtéká sankce, říkají ukrajinští představitelé, europoslanci i zasvěcenci z branže. Vladimir Putin dál dostává západní peníze na hrazení invaze na Ukrajinu.

„Od uvalení sankcí se objemy ropy exportované z Ruska udržují víceméně stabilní,“ konstatuje Sa‘ad Rahím, hlavní ekonom firmy Trafigura obchodující s komoditami. „Je možné, že se ruská ropa dál prodává do EU a západních států přes prostředníky.“

„Tyto díry musíme zacpat, zastavit krvavé peníze, které Rusko dostává a využívá k financování vojenské mašinérie, jež ničí naši zemi a zabíjí naše lidi,“ uvedl pro Politico Oleg Ustenko, hospodářský poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Míchání a mazání stop

Surová ropa se na globálních trzích sleduje obtížně. Snadno se dá v tranzitních zemích smíchat s jinými dodávkami, původ výsledné dodávky pak už nelze určit. Stejně tak stopy po původu smaže rafinace.

Další vrstvou tajností je nepřehledný systém přepravních společností, jejichž tankery plují pod vlajkami třetích zemí, jež neumožňují transparentní dohled.

Tankery odkloněné do Dubaje

Evropská unie takto například 24. února uvalila sankce na firmu SUN Ship Management registrovanou v Dubaji, jež provozuje flotilu téměř stovky ropných a LNG tankerů a plavidel pro přepravu dalších chemikálií. „Od zahájení útočné války Ruska proti Ukrajině působí společnost SUN Ship Management (D) Ltd. jako jeden z klíčových podniků spravujících a provozujících námořní přepravu ruské ropy,“ zdůvodňuje Evropská komise zařazení firmy na sankční seznam.

„Důležitá je skutečnost, že konečným příjemcem služeb nabízených společností SUN Ship Management (D) Ltd. coby součásti ruské státní přepravní společnosti Sovcomflot je Ruská federace. Společnost SUN Ship Management (D) Ltd. je tudíž subjekt, který materiálně a finančně podporuje vládu Ruské federace a má z vazby na tuto vládu prospěch. Kromě toho je zapojena do hospodářského odvětví, které poskytuje značné zdroje příjmů vládě Ruské federace,“ dodala Komise.

Flotilu firma obdržela v dubnu 2022 od ruské státní firmy Sovcomflot. „Firma, jejíž dřívější název SCF Management Services se podobal názvu Sovcomflotu, se následně přejmenovala,“ připomněl portál Politico. „Vlastní ji občané Spojených arabských emirátů a Ruska,“ netají se web firmy. Její plavidla (často nesoucí ruské zeměpisné názvy jako Bajkal či Něvský prospekt nebo jména ruských osobností) se plaví pod vlajkami Libérie a Kypru, jak bývá v mezinárodní přepravě časté.

„Na rozdíl od plynovodů je trh s ropou globální. Záměny a míchání variant jsou běžnou praxí,“ komentoval Michail Chodorkovskij, někdejší šéf ruského ropného gigantu Jukos, nyní exilový kritik Vladimira Putina. „Výsledkem embarga je výrazné zdražení ruských přepravních nákladů, výrazné přerozdělení příjmů ve prospěch prostředníků a určitá dodatečná sleva kvůli zúžení množiny kupců,“ dodal.

Evropská unie ruská fosilní paliva víceméně zakázala, ale s výjimkami pro omezené množství ropy z ropovodů, zemního plynu (zkapalněného i z plynovodů) a ropných produktů.

Ropovody přes Ázerbájdžán

Jednou potenciální cestou může být Ázerbájdžán. Svou ropu posílá do Evropy ropovodem Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), který provozuje britská nadnárodní firma BP. Do Baku se může dostávat středoasijská ropa tankery přes Kaspické moře, ale také ruská. „V období duben-červenec 2022 dostupná data z BTC ukazují překvapivý rozdíl - 242 tisíc barelů denně - mezi produkční kapacitou Ázerbájdžánu a vyvezeným množstvím,“ upozornil v prosinci europoslanec François-Xavier Bellamy. „Jeví se pravděpodobné, že se ropovod Tichoreck-Groznyj-Machačkala-Baku už zase používá k přepravě ruského paliva skrze Ázerbájdžán do ropovodu BTC. To by znamenalo, že členské státy vlastně dovážejí ruskou surovinu.“

Evropská komise na to reagovala, že ve zmiňovaném období, totiž až do 5. prosince 2022, ještě sankce nebyly v platnosti. „Komise nedávno jmenovala zvláštního vyslance pro implementaci sankcí EU, aby zajistil pokračování dialogu se třetími zeměmi o možném obcházení sankcí,“ dodala unijní exekutiva.

„Ázerbájdžán ropovodem BTC nevyváží ruskou ropu do EU,“ ujišťuje teď mluvčí tamního ministerstva zahraničí. „Nadále Ázerbájdžán využívá ropu nehledě na zdroje, pokud není sankcionovaná,“ doplnil. Dodávky Evropě skrze kavkazskou zemi zvyšuje Kazachstán, uvedl server Eurasia Net. Firma BP v únoru rovněž potvrdila, že potrubím BTC už ruská ropa neteče. Ostatně objem přepravený tímto ropovodem poklesl proti počátku roku 2022 o třetinu.

Turecké rafinerie

BCT vede do tureckého přístavu ve Středozemním moři Ceyhan, což je důležitý přepravní uzel - vede tam i ropovod z iráckého Kirkúku. Hlavně ale Turecko, jež sice poskytuje Ukrajině humanitární i vojenskou pomoc, na Rusko neuvalilo sankce a během loňska zdvojnásobilo dovoz ruské ropy.

„Nová cesta pro ruskou ropu do EU se objevuje skrze Turecko, kde se rafinují stále větší objemy ruské surové ropy, zatímco země zvyšuje vývozy rafinovaných ropných produktů do EU a USA,“ varoval v listopadu think tank CREA. Na takové dovozy už se sankce nevztahují.

„Máme dost důkazů, že některé mezinárodní firmy nakupují rafinované produkty vyrobené z ruské ropy a prodávají je do Evropy,“ uvedl Zelenského poradce Ustenko. „Je to naprosto legální, ale zcela nemorální. Jen proto, že je to povoleno, neznamená, že s tím nemusíme nic dělat.“

Jak konstatovala Mai Rosnerová z neziskové organizace Global Witness, zaměřené na klima a lidská práva: „Vlády nabídly odvětví fosilních paliv široce otevřená zadní vrátka, obchodníci a velké ropné společnosti tyto mezery využívají, aby pokračovaly v byznysu, jako by se nic nedělo.“ 

Video  Expert o klesajících cenách energií: Nejlevnější zemní plyn od začátku války, zlevní i elektřina  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa