Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Proruské živly v Německu: Kdo u sousedů šíří putinovskou propagandu?

Autor: Darina Jíchová, swp - 
4. ledna 2023
16:53

Z Německa zaznívají hlasy volající po tom, aby Berlín přestal podporovat Ukrajinu. Klíčové postavy této kampaně jsou buď zastánci krajní pravice, anebo mají přímé vazby na Rusko a jeho vládu, uvádí analýza agentury Reuters.

Investigativci Reuters poukázali například na demonstraci, která se konala loni v září v Kolínu nad Rýnem, kde se sešlo kolem 2 000 lidí. Shromáždění se dožadovali toho, aby německá vláda odstoupila ze západní koalice, přestala podporovat Ukrajinu a sjednala mír s Ruskem. „Nesmíme dál zůstávat vazaly Američanů,“ křičel tehdy z improvizovaného pódia pravicový politik Markus Beisicht, lidé mu tleskali a mávali přitom německými a ruskými vlajkami.

Proruská demonstrace v Kolíně nad Rýnem. Proruská demonstrace v Kolíně nad Rýnem. | Reuters

Vedle pódia stál tehdy štíhlý muž v maskačích, od davu ho oddělovala plachta. O kousek dál postával „svalnatec“ ve slunečních brýlích. S reportéry nikdo z organizatorů nechtěl mluvit a jeden z demonstrantů se novináře Reuters snažil nechat zatknout, obvinil ho, že je „ukrajinský špeh“. Mítink byl jednou z mnoha akcí – online či v ulicích – kde se někteří lidé dožadují, aby Berlín zvážil podporu Ukrajiny. Na takovýchto setkání se připomínají „pevné a hluboké vazby mezi Ruskem a Německem“ a několika milionová menšina rusky mluvících lidí žijících v Německu – pozůstatek sovětské éry komunistického Východního Německa.

Pokud by Německo – jako největší ekonomika Evropské unie, přestalo podporovat Ukrajinu, evropská jednota v otázkách války by se rozpadla. To je zřejmě i to, čeho se proruští agenti snaží dosáhnout. Investigativcům se podařilo odhalit identitu klíčových postav této promoskevské kampaně, včetně dvou mužů stojících pod Beisichtovým pódiem.

Kdo je kdo?

Štíhlý muž v maskačích je bývalý příslušník ruských vzdušných sil Rostislav Těsljuk, v Německu se ale před zhruba deseti lety usadil pod jménem Max Schlund. V posledních měsících vycestoval do ukrajinských oblastí okupovaných Ruskem, dostal také Ruskem zaplacenou letenku do Moskvy na konferenci, kde byl hlavním řečníkem Vladimir Putin. Cestu platila agentura Rossotrudničestvo, na kterou EU uvalila sankce jako na „společnost, která šíří kremelský narativ“.

Proruská demonstrace v Kolíně nad Rýnem: Na snímku Max Schlund. Proruská demonstrace v Kolíně nad Rýnem: Na snímku Max Schlund. | Reuters

Druhý muž se jmenuje Andrej Charkovskij a ten se upsal Všeruské kozácké společnosti, což je ruskou vládou podporovaná organizace, která plně stojí za jejich agresi na Ukrajině. Reportéři Reuters kontaktovali oba muže, ani jeden z nich však neodpověděl na jejich otázky. „Sláva Rusku,“ napsal Schlund a následně dodal: „Jděte do hajzlu.“

Německé úřady vypátraly spojitosti mezi lidmi, které identifikovali investigativci Reuters, a ultrapravicovou ideologií. Někteří z nich už od prosince čelí obvinění policie z pokusu o převrat. Jeden z nich vede stránku na sociálních sítích s názvem „Putinův Fanclub“, další má v Berlíně stavební firmu a dříve sloužil v ruské vojenské rozvědce a má též vazby na Rusy, které usvědčil nizozemský soud z toho, že pomáhali s dodejem raket, jež sestřelily malajsijské letadlo nad Ukrajinou v roce 2014. Třetí muž je nadšený motorkář, který na sociálních sítích sdílí zinscenovaná ukrajinská zvěrstva a vybírá peníze pro motorkářský gang, na nějž byly uvaleny sankce jak ze strany EU, tak ze strany Spojených států.

Německo poskytlo Ukrajině více než 24 miliard korun humanitární pomoci, dále poslalo vojenskou techniku včetně pokročilé protivzdušné obrany. Naprostá většina Němců navíc podporuje, že jejich stát Ukrajině pomáhá, nicméně kvůli rostoucím cenám nejen energií řada z nich s nejistotou hledí na pokračující pomoc v podobě poskytování zbraní.

Ministerstvo vnitra vzkázalo agentuře Reuters, že bere velmi vážně jakékoliv pokusy cizího státu nebo jednotlivců ovlivňovat vládu, zvláště pak v kontextu ruské války na Ukrajině. Zástupci vlády však neopověděli na další otázky novinářů. Odpovědí se žurnalisté nedočkali ani od Kremlu. Beisicht, pravicový politik z Kolína nad Rýnem, uvedl jen to, že úzce spolupracoval s organizátory demonstrace.

Vztahy mezi Ruskem a Německem se táhnou staletí. Byla to už carevna Kateřina II. Veliká, kdo vyzval své německé spoluobčany k emigraci do Ruska v 18. století. Mezi lety 1992 až 2002 se do Německa vrátilo zhruba 1,5 milionů potomků těchto lidí, využili zákonů, které umožnily lidem s německými předky získat německé občanství. Podle výzkumu německé vlády tato komunita zpravidla volí pravicové AfD.

Tvář proruských protestů si rozhádala rodinu

Tváří protestu v Kolíně nad Rýnem byla Schlundova partnerka Elena Kolbasniková, která je původem z Ukrajiny, ale žije v Německu. „Mír, svoboda, sebeurčení,“ skandoval dav pod jejím vedením. Pár společně tento a další proruské mítinky zorganizoval. Kolbasniková se díky tomu stala jakousi celebritou, prý dokonce přišla o práci kvůli „v Německu panující rusofobii“, Reuters dodává, že toto tvrzení se jim nepodařilo ověřit. Sama ve svých projevech nevyjadřuje přímo loajalitu Kremlu a jejich tažení na Ukrajině, soustřeďuje se spíš na to, jaký má konflikt dopad na Německo, hlavně pak na zvyšující se ceny za energie.

Schlund má ve svém profilu na síti VKontakte uvedeno, že studoval na Žukovského vojenské letecké inženýrské akademii, škole, kterou většinou navštěvují ruští kosmonauti. Sdílel i některé snímky se spolužáky, Kolbasniková zase zveřejnila fotky svého partnera ve vojenské uniformě. Její bratr následně sdělil Reuters, že Schlund sloužil v ruské armádě u letectva, ani v tomto případě se reportérům nepodařilo informace ověřit. Zhruba od roku 2007 Schlund pracoval pro soukromé firmy. V roce 2010 udělil podle policejních záznamů moskevský soud roční podmíněný trest ve vězení za napadení osobě se stejným jménem a datem narození jako Schlund.

V roce 2012 se odstěhoval do Německa se svou tehdejší manželkou, Ruskou německého původu, sdělil tisku zdroj ze Schlundova okolí. Manželství se rozpadlo. Bratr Kolbasnikové, který nadále žije na Ukrajině, prohlásil, že její proruské postoje vedly k rodinnému rozkolu, který se jen dál prohlubuje. „Je sice mojí biologickou sestrou, ale to co dělá, není správné,“ řekl novinářům.

Jak to bylo s cestou do Ruska?

Schlund a Kolbasniková v létě sdíleli zprávu na Telegramu, ve které pozvali „všechny podobně smýšlející lidi“ na červnovou akci v Düsseldorfu. Místo konání vyzdobili vlajkami s čečenským vůdcem a Putinovým spojencem Ramzanem Kadyrovem. Snímky z akce na svém Telegramu sdílel Kadyrovův ministr Achmed Dudajev a označil je za „vyslance dobré vůle“, kteří „stojí na straně pravdy“. Jeho ministerstvo informací však sdělilo agentuře Reuters, že „s pořádáním události neměli nic společného“.

Pár v loňském roce navštívil Donbas, prokremelský internetový deník Cargrad v říjnu sdílel video na YouTube z jejich výletu. Na záběrech Schlund a Kolbasniková rozdávají humanitární pomoc včetně mobilních topení proruským jednotkám. Organizátorem cesty na Donbas měla být organizace Lidová fronta, jedná se o koalici ruských občanských skupin, jejichž lídrem je Putin, uvádí web fronty.

V prosinci ještě před Vánoci vyrazili Schlund a Kolbasniková se svými podporovateli znovu do ulic Kolína nad Rýnem. Plánovali také letět na občanské fórum do Moskvy, ale podle Kolbasnikové nestihli let. Na sociálních sítích vysvětlila, že letenky jim zaplatil Russkij dom, což je kulturní složka agentury Rossotrudničestvo. V čele berlínské odnože Rusského domu stojí Grigorij Michitarjanc, který potvrdil pro Reuters, že jeho organizace pořídila dvě letenky na fórum v Moskvě, odmítl však prozradit, pro koho lístky byly.

Rossotrudničestvo Reuters vzkázalo, že s organizací a financováním letu pro daný pár nemá nic společného. Schlund a Kolbasniková odmítli věc komentovat. „Bude pro tebe lepší, ty hloupá k*ávo, když se mi klidíš z očí,“ poslal ve zprávě na WhatsAppu Schlund jedné z reportérek Reuters.

Kozácké vazby

Další „proruské živly v Německu“ mají vazby na kozácké organizace. Svaz kozáckých bojovníků je organizace přímo podporovaná Kremlem a má mnoho odnoží v Rusku i v zahraničí. Zdroje, z nichž je Svaz financovaný, se investigativcům nepodařilo odhalit. V Německu sesterský svaz pokládá květiny k památníkům Rudé armády a na akcí ruské ambasády dělají jeho členové ochranku.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
Dnes

USA ohlásily dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině, uvádí americká média. Podle ministra obrany nakoupí vybavení za šest miliard dolarů.

18:48
Dnes

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to dnes uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská unie podle ní není dokonalá, ani taková nemůže být, protože je spolkem 27 členských států a 450 milionů obyvatel, připomněla šéfka unijní exekutivy. Výhody, které členství v EU přináší, jsou ovšem podle ní obrovské.

„Pro mě je Evropská unie více než jen spolek zemí, je to náš společný domov,“ zdůraznila von der Leyenová v rozhovoru se skupinou novinářů ze států, které do EU před 20 lety vstoupily. V roce 2004 se unie rozšířila o Česko, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Kypr a Maltu.

Vzhledem k dění v některých nových členských státech, například pokud jde o problémy s dodržováním pravidel právního státu v Maďarsku či svobody médií na Slovensku, se někdy objevuje tvrzení, že tyto země ještě nebyly na vstup do EU zralé a připravené. S tím dnes ale Ursula von der Leyenová nechtěla souhlasit.

Zobrazit celý online

Ke kozácké organizaci se hlásí také Charkovskij, který je původně z Tomsku, nyní žije kousek od Kolína nad Rýnem v Troisdorfu. Podle sociálních sítí provozuje malou doprovní společnost. Pravidelně se objevuje na snímcích z kozáckých akcí. Na paži má vytetovanou osmicípou hvězdu, která se stala symbol ultrapravice v Rusku i dalších zemích. Na zářijové demonstraci se Charkovskij pohyboval ve společnosti dvou dalších mužů, také oni patří do stejného kozáckého svazu. Jedním z nich je Vladimir Felk, nadšenec do bojového umění, druhý Sergej Schneider. Felk pracoval jako člen ochranky a má vlastní logistickou firmu, stojí na platformě OK.

Podle zveřejněných fotek tuto trojici často doplňuje vyhazovač nočních klubů Grigorij Kramer, který zastupuje Svaz kozáckých bojovníků Ruska i v zahraničí. Dlouholetý expředseda svazu Viktor Vodolackij čelí evropským i americkým sankcím za podporu ruské agrese na Ukrajině. Charkovskij zavěsil, když se ho reportéři Reuters pokusili kontaktovat, nicméně přes chatovací aplikaci potvrdil, že poskytl ochranku na akcích pořádaných Schlundem a Kolbasnikovou. Kramer odmítl věc komentovat, stejně tak i Svaz kozáckých bojovníků. Felk a Schneider na výzvu k interview nereagovali.

Ruská vojenská rozvědka

Když neměcká komunistická strana loni v srpnu v Berlíně pořádala festival „míru a solidarity“, konala se tam panelová diskuze „Mír s Ruskem“ a mezi řečníky byl také rusko-německý podnikatel Oleg Jeremenko. Ten vystoupil s argumentem, že „ukrajinská omladina se učí nenávidět Rusko“. Jeremenko má v Německu stavební firmu a je velmi aktivní v rámci rusko-neměcké komunity. Je vnukem sovětského válečného hrdiny a člena Ústřední výbor Komunistické strany Sovětského svazu, dále je Jeremenko členem výboru organizace Desant, která je složena z bývalých ruských vojáků.

Často se objevuje po boku ruských diplomatů hlavně během výročí spojených s druhou světovou válkou. Jeremenko byl v minulosti vyfotografován i ve společnosti německých politiků jako ministryně Manuela Schwesigová, která odmítla komentovat spojitost s Jeremenkem.

Tajená minulost

Investigativci Reuters se dopátrali fotografie z roku 2016, na které je Jeremenko s Igorem Girkinem, známým i pod krycím jménem Igor Strelkov, někdejším ruským agentem, kterého nizozemský soud v nepřítomnosti odsoudil za zapojení do sestřelení malajsijského letadla MH17 nad Ukrajinou, což Girkin popírá. „Nedávám rozhovory tisku nepřítele,“ reagoval na žádost Reuters o interview. Jeremenkova minulost je skutečně barvitá, před šesti lety se například účastnil televizní show „Pojďme se vzít“. Tady se nechal slyšet, že hledá manželku a jeho požadavky byly: pěkná Slovanka.

Jeremenko pro Reuters potvrdil, že byl součástí ruské vojenské rozvědky GRU. „Sloužil jsem, tečka. Teď žiju v Německu a řekněme, že jsem civilista,“ komentoval. Vysvětlil, že Girkina poznal, když přivezl humanitární pomoc lidem na Donbasu v roce 2014 a pak o rok později, více detailů neposkytl. Girkin býval ministrem obrany samozvané Doněcké lidové republiky. Dál Jeremenko nic nekomentoval s tím, že je pod drobnohledem německých úřadů.

„Příliš moho informací proruské straně neprospěje,“ prohlásil. „Čím více jmen, tím více informací o naší činnosti, to by bylo velmi neprospěšné naší pověsti v Německu, zejména u německých úřadů,“ uvedl Jeremenko.

Putinovi fanoušci

Řada proruských aktivistů se soustřeďuje na šíření kremelské propagandy na internetu. Reportéři Reuters analyzovali německé kanály na Telegramu a našli nejméně 27, které pravidělně sdílejí a dál rozšiřují prokremelská sdělení, dohromady mají tyto kanály až 1,5 milionu odběratelů. Jedním z nich je „Putin Fanclub“. Na jeho zdi se pro 36 tisíc sledujících objevují fotky ruského prezidenta a německé překlady jeho projevů. Profil nenabízí žádné informace o tom, kdo ho spravuje. Analýza Reuters však vysledovala, že administrátorem je s největší pravděpodobností Wjatscheslaw Seewald z Bavorska. Muž následně potvrdil, že profil je jeho, ale řekl, že je jen jedním ze správců.

Seewald je aktivní na sociálních sítích, má například kanál na YouTube. V roce 2011 sdílel snímek sebe a Aleksandra Chinjeviče, zakladatele víry na základě „slovansko-árijské rasy“. V roce 2013 na svém videu uvedl, že ne na všechny svastiky by měl platit německý zákaz nacistických symbolů. Veřejně se rovněž hlásí k AfD.

Tři dny poté, co ruská vojska vtrhla na Ukrajinu, Seewald na svém Telegramu napsal: „Je třeba znovu obsadit Reichstag.“ Ve svém příspěvku odkazoval na budovu německého parlamentu. Seewalda sledují německé úřady, je monitorován jako extrémista. Zástupci úřadů a policie odmítli poskytnout Reuters komentář k dané situaci. Podle všeho má Seewald být zapojen i do Hnutí Říšských občanů, které odmítá legitimitu Spolkové republiky Německo. Jeho činnost je uváděna jako příklad toho, jak členové hnutí během pandemie přesunuli svou aktivitu do online prostoru.

Noční vlci

Některé organizace v rámci Německa se zaměřily na humanitární krizi na Donbasu, kterou podle nich vyvolaly ukrajinské síly záměrně ostřelující civilní cíle. Tento postoj – o kterém Kyjev a jeho spojenci tvrdí, že je nepravdivý – plně odráží kremelský narativ. Motorkářský nadšenec Jan Riedel stojí v čele skupiny „Německo-ruské duše“, která je součástí proruských akcí v Německu. Riedel a jeho lidé často na svých profilech sdílí „zkázu, kterou páchá ukrajinské ostřelování na Donbasu“. Motorkář nereagoval na žádost Reuters o komentář.

Prezident Putin na projížďce s Nočními vlky. Prezident Putin na projížďce s Nočními vlky. | Reuters

Jeho skupina pravidelně spolupracuje s organizací „Novoruští vlastenci“. Novorusko je název, který proruští separatisté zvolili pro zabrané oblasti na jihu a východě Ukrajiny. Pro Riedela je charakteristické kožené motorkářské oblečení s vlajkou Novoruska a číslem 1423. Číslo odkazuje k motorkářskému klubu Noční vlci, na které USA uvalily sankce. Motorkáři pomáhali s anexí Krymu v roce 2014 a separatistům v bojích na Donbasu. Právě na Donbas v roce 2019 vycestoval i Riedel.

Riedel daroval donbaské odnoži Nočních vlků téměř 4 tisíce korun, peníze měly být vybrané na charitativné pravicové akci v Německu. Vitalij Kiškinov, šéf donbaských Nočních vlků, potvrdil pro Reuters, že penežní dar přijali. Podle něj se jednalo o jednorázovou událost a od té doby s Riedelovou skupinou nespolupracují.

Video se připravuje ...
Další videa