Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ondřeje Koláře vystřídá syn disidenta: Novým starostou v Praze 6 je Jakub Stárek z ODS

Aktualizováno -
24. října 2022
12:17
Autor: diz, ČTK - 
27. září 2022
14:40

V Praze 6 se dlouhá léta držela v popředí TOP 09. Dosavadní starosta Ondřej Kolář (TOP 09) byl rovněž jedním z nejviditelnějších pražských starostů – třeba když ostře vystupoval vůči Rusku nebo když nechal odstranit kontroverzní pomník maršála Koněva. Časy se ale mění, Kolář „povýšil“ do poslanecké sněmovny, a ač kandidoval i na šestce, už ne jako lídr. Tentokrát komunální volby v Praze 6 vyhrála ODS a KDU-ČSL, získala 11 mandátů. Starostou se stal Jakub Stárek (ODS), rozhodli na ustavujícím jednání dne 24. října zastupitelé. Ve volbě Stárka podpořila většina 29 ze 42 přítomných členů zastupitelstva. Stárkem vedená předvolební koalice ODS s KDU-ČSL se domluvila na spolupráci se STAN s podporou Zelených a Prahou 6 Sobě. Společně mají v 45členném zastupitelstvu těsnou většinu 23 hlasů. 

VÝSLEDKY VOLEB V PRAZE 6

Staran Procenta hlasů Mandáty
ODS a KDU-ČSL 21,77 11
TOP 09 14,7 7
Piráti 13,76 7
STAN 13

6

Praha 6 sobě 12,74 6
ANO 12,17 6
Trikolora, SPD a NK pro P6 5,32 2
Solidarita pro Prahu 6 2,68 0
Patrioti pro Prahu 6 2,25 0
KSČM 1,6 0

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY Z PRAHY 6 NAJDETE ZDE >>>

„Prosím všechny, kdyby mi náhodou ten lesk řetězu (starostenského) někdy vlezl do hlavy, nebyl bych první ani poslední v této funkci, tak mi to prosím řekněte a odkažte mě do příslušných míst,“ řekl Stárek.

Rovněž uvedl, že koalice se chce zaměřit například na co nejrychlejší stavbu obchvatu Vítězného náměstí, obnovu hlavní dejvické třídy, péči o zeleň, řešení klimatické krize, budování školských kapacit, podporu obyvatel v současné krizi nebo komunikaci s občany.

Nová koalice zavádí takzvané pověřence zastupitelstva, kteří se budou práci pro městskou část věnovat stejně jako členové rady na plný úvazek. V plánu je zvolit pověřence pro veřejný prostor a areál koupaliště Džbán, pro významné investice a pověřence pro otevřenost, participaci a kontrolu a podporu médií.

Podle zástupců TOP 09 nemají strany koalice mnoho společného a s ohledem na nejtěsnější možnou většinu nedává smysl, proč ODS s KDU-ČSL nezvolila jiný koaliční formát. Zastupitelé také připomněli, že nevýhody těsné většiny se projevily hned při ustavujícím zastupitelstvu, které musela koalice s podporou hnutí ANO v pátek přerušit, protože jí kvůli absenci chyběl jeden hlas. Podle Stárka to není problém. „Bude nás to nutit hledat podporu skrze celé zastupitelstvo,“ řekl.

Pirátská zastupitelka Eva Tichá kritizovala fakt, že nyní bude plat za funkci uvolněného zastupitele pobírat 13 zastupitelů, což je o jednoho více než v minulém volebním období. „Logicky dojde k navýšení výdajů rozpočtu městské části,“ řekla. Doplnila, že mezi lety 2014 a 2018 bylo uvolněných zastupitelů deset a v letech 2010 a 2014 šest. Stárek uvedl, že nárůst počtu lidí, kteří se práci na radnici věnují na plný úvazek, odpovídá nárůstu agendy.

Array

Zastupitel TOP 09 Jan Chabr kritizoval, že koalice nepodpořila jeho návrh týkající se orgánů firem vlastněných městskou částí. „Měl nastavit jednoduchý proces obsazování klíčových pozic v městských společnostech formou výběrových řízení. Bohužel nová koalice toto odmítla, transparentnost pro řízení městské části tak zůstává pouze volebním heslem,“ uvedl Chabr.

Volby v roce 2018

V roce 2018 vyhrála volby v Praze 6 koalice Klid složená z TOP 09 a KDU-ČSL, která získala 19,9 procenta hlasů a deset mandátů v zastupitelstvu. Druhou ODS podpořilo 19,5 procenta voličů a obdržela rovněž deset křesel. Na třetím místě se umístili Piráti se ziskem 17,3 procenta hlasů a devíti mandáty, čtvrtému hnutí STAN dalo hlas 13,8 procenta voličů a obsadilo sedm křesel. Do zastupitelstva se dostalo ještě hnutí ANO, kterému 11,9 procenta hlasu stačilo na šest mandátů, a Zelení, kteří se ziskem 7,2 procenta získali tři křesla. Na koalici se domluvily TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN a starostou se stal podruhé Ondřej Kolář (TOP 09).

Zatímco v roce 2018 byly volby těsné, letos o vítězi není sporu.  V čele vítězné kandidátky, která byla součástí minulé opozice, byl dosavadní místostarosta a nyní tedy nový starosta Jakub Stárek (ODS), syn známého disidenta Františka „Čuňase“ Stárka. Ten mimochodem kandidoval za ODS také, ale z „nevolitelného“ 44. místa

Známý starosta

Post starosty v minulých dvou volebních obdobích držela TOP 09. „Obhájili jsme sedm mandátů jako v minulém období. Jde o jeden z nejlepších výsledků v rámci Prahy, kde TOP 09 kandidovala samostatně,“ uvedl předseda TOP 09 v Praze 6 Jan Chabr. 

Kolář byl jedním z nejviditelnějších starostů, jaké Praha v uplynulých letech měla. Napomohly tomu především spory s Ruskem. Jednu dobu měl dokonce i policejní ochranu. Zároveň ale vešel ve známost tím, že si nechal zaplatit článek v Playboyi. Zároveň Kolář pro účely městské části využíval právnických služeb svého někdejšího spolužáka.

Návrat na výsluní

Praha 6 byla dlouhou dobu považována za nedobytnou baštu ODS. V letech 1994 až 2014 zde vládla nepřetržitě. Právě odsud se vzepjal tehdy mladý Pavel Bém k „hvězdné“ kariéře. Roku 1998 se stal starostou, jehož obliba jej vynesla až na magistrát do kanceláře primátora. Bémův nástupce Tomáš Chalupa (ODS) končil ve funkci starosty kvůli povýšení na ministra zdravotnictví.

Video  Epicentrum - Ondřej Kolář  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 27. října 2022 19:07 )

Pro Prahu 6 je změna dobrá, těžko asi lze najít horšího starostu co do morálky než byl Kolář, zaprodanec, provokatér na bázi retardy z 2.B , který si z městské kasy udělal takovou levnou, osobní kasičku na kdejaké neprůhledné projekty. Syn a jeho otec, pro něž slovo vlastenec nic neznamená Doufejme, že s novým starostou přijde do prostoru opět slušnost, zodpovědnost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa