Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hejma končí v čele Prahy 1, střídá ho Terezie Radoměřská (TOP 09). Vznik koalice podpořili i rozhádaní Piráti

Aktualizováno -
9. listopadu 2022
22:04
Autor: ČTK, diz, inf - 
26. září 2022
13:49

Komunální volby v Praze 1 vyhrála Praha 1 Sobě, získala sedm mandátů v zastupitelstvu, které má 27 členů. Druhá skončila ODS s pěti mandáty. Třetí Piráti budou mít čtyři zastupitele. Čtvrtí My, co tady žijeme (KDU-ČSL,STAN) mají čtyři mandáty, tři zastupitele bude mít na pátém místě Naše Praha 1 (ANO). Šestá je TOP 09 se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadí Rezidenti 1 (ČSSD) se dvěma zastupiteli. Povolební vyjednávání byla komplikovaná - do poslední chvíle se kvůli nejednotnému postupu Pirátů nevědělo, jaká koalice vznikne. Nakonec vznikla ve složení ODS, Pirátů, TOP 09, ANO a Rezidentů 1. Novou starostkou Prahy 1 je Terezie Radoměřská z TOP 09. Tu do čela radnice vynesly i hlasy Pirátů, kteří se přitom koalici, jíž se stali součástí, na poslední chvíli zdráhali podpořit.

Výsledky komunálních voleb 2022 na Praze 1

Strana Zisk (v %) Počet mandátů
Praha 1 sobě 22,86 7
ODS 17,94 5
Piráti a občané z Prahy 1 16,26 4
My, co tady žijeme 13,15 4
Naše Praha 1 9,82 3
TOP 09 7,76 2
Rezidenti 1 7,61 2

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY Z PRAHY 1 NAJDETE ZDE >>>

I v roce 2018 ve volbách v Praze 1 vyhrála Praha 1 Sobě se ziskem 21,3 procenta hlasů a šesti mandátů. Druhá skončila ODS s necelými 18 procenty a pěti křesly a třetí Piráti, které podpořilo 15,6 procenta voličů a získali čtyři zastupitele. Koalice My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů) obdržela 12,8 procenta hlasů a obsadila rovněž čtyři křesla. TOP 09 s 12,4 procenty získala tři křesla a ANO, které s 8,2 procenta voličů získalo dvě křesla. V zastupitelstvu zasedl i jeden zástupce Zelených, kteří těsně překročili pětiprocentní práh.

Hejmu střídá Radoměřská

Dosud vládla v Praze 1 koalice ODS, My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), TOP 09 a ANO. Radoměřská nahradila ve funkci Petra Hejmu (STAN), který odešel do opozice. „Praha 1 je pro mě naprosto srdeční záležitost, a proto si kladu za svůj osobní cíl, aby se Praha 1 stala otevřenou, vstřícnou, na druhou stranu také zábavnou, sociálně vstřícnou a příjemnou k bydlení,“ řekla nová starostka před svým zvolením.

Pro zvolení Radoměřské hlasovalo 16 zastupitelů z přítomných 27. Nepodpořila ji Nikol Švecová (Piráti), jež se hlasování zdržela, pro novou starostku naopak zvedla ruku Bronislava Sitár Baboráková zvolená na kandidátce nyní opozičního uskupení My, co tady žijeme.

Koalice by se měla zaobírat zejména turismem, nedostatkem obchodů a službami pro místní občany. Do popředí zájmu by měla jít i problematika sdíleného ubytování, také otázky dopravy, parků a zeleně. Členové rady se též zaměří se na rozvoj své Nemocnice Na Františku.

Prvním místostarostou by měl být David Bodeček (Piráti), dalšími místostarosty Tomáš Heres (ODS) a Kateřina Klasnová (Rezidenti 1). Manželka kontroverzního někdejšího ministra Víta Bárty (Věci veřejné) a sama někdejší poslankyně by měla mít na starosti péči o zeleň, úklid a čistotu. „Chceme zajistit, aby se Praha 1 opravdu stala místem pro klidný a spokojený život občanů, kteří zde bydlí. Toho dosáhneme i soustavnou péčí o veřejný prostor, zeleň a celkovou čistotu centra Prahy,” uvádí.

V opozici skončili také zástupci Prahy 1 Sobě, která volby vyhrála. Opoziční zastupitelé kritizovali například fakt, že 14 zastupitelů bude pro svou funkci uvolněno a bude za ni pobírat plný plat. Kromě starosty, dvou ze tří místostarostů a pěti radních to budou také čtyři předsedové výborů, z nichž kontrolní povede zástupce opozice, a dva šéfové poradních komisí rady. Bývalý starosta Hejma uvedl, že dosavadní koalice měla uvolněných zastupitelů pouze deset.

Pirátský rozkol

Volbu provázel rozkol u Pirátů, mezi kterými vstup do koalice kritizuje Švecová a také předsedkyně organizace strany v Praze 1 Olga Sklenářová. Celorepublikové fórum strany bude od pátku do pondělí hlasovat o tom, jestli zruší dřívější souhlas místní organizace se vstupem do koalice. Do začátku jednání nebylo jasné, jak se členové pirátského klubu zachovají a zda nebudou hlasovat pro přerušení schůze, které navrhla Švecová, nakonec neúspěšně. Šéf klubu Pirátů David Bodeček k tomu řekl, že s rozporem se budou nyní muset stranicky vypořádat.

Uplynulé 4 turbulentní roky

Koalici v roce 2018 vytvořila Praha 1 Sobě, Piráti, My, co tady žijeme a Zelení, začátkem roku 2020 však zastupitelé odvolali starostu Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) a na nové koalici se domluvily strany My, co tady žijeme, ODS, TOP 09 a ANO. Starostou se stal dosavadní první místostarosta Petr Hejma (STAN), což Čižinský považuje za křivdu a nezřídka své odvolání označuje za „převrat“ nebo „puč“. Kritika Čižinského se přitom tehdy nesla i z řad jeho vlastní koalice.

Hejma byl v čele Prahy 1 do konce volebního období. Stávající koalice čelila velké kritice z řad opozice – jednání zastupitelstva se kvůli tomu protahovala do nočních hodin. Koalice například během jednání zastupitelstva ani nezařazovala tisky opozice. A ač v menšině, opozice několikrát vyvolala hlasování o odvolání starosty Hejmy.

Video  Petr Hejma k odvolání Pavla Čižinského (2020).  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa