Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Berlusconiho odveta: Vrací se do parlamentu po 9 letech, zvolili i jeho družku Martu!

Autor: ČTK - 
27. září 2022
11:44

Blok pravicových stran, který vyhrál nedělní parlamentní volby v Itálii, nebude mít většinu v parlamentu bez strany Vzhůru Itálie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Ukazují to oficiální výsledky voleb a propočty rozdělení parlamentních křesel. Berlusconi se v bloku, v němž dominují krajně pravicové strany Bratři Itálie a Liga, považuje za umírněnou a prounijní sílu. Pravice rovněž nezískala dvoutřetinovou většinu, díky které by mohla změnit ústavu, aniž by mohli odpůrci vyvolat potvrzující referendum.

Blok pravicových stran získal ve sněmovně 235 křesel ze 400. Klub Vzhůru Itálie by měl mít v dolní komoře alespoň 40 členů a několik poslanců získalo rovněž centristické uskupení My umírnění. V senátu, kde má pravice 112 křesel z 200, bude moci strana Vzhůru Itálie počítat s dvacítkou svých členů.

V pravicovém bloku, jemuž dominuje postfašistická strana Bratři Itálie a v jejímž čele stojí faktická vítězka italských voleb Giogrgia Meloniová, se Berlusconi a jeho strana snaží vystupovat jako umírněná síla. Často poukazují na své členství v Evropské lidové straně (EPP), která je největší frakcí v Evropském parlamentu. Celostátním koordinátorem strany je bývalý eurokomisař a někdejší předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani.

Předsedkyně strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová se Salvinim a Berlusconim Předsedkyně strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová se Salvinim a Berlusconim | Reuters

Pravicové strany, které mají v obou komorách parlamentu pohodlnou většinu, ale nedosáhly svého cíle získat dvě třetiny mandátů. To by jim umožnilo přepsat italskou ústavu, aniž by bylo možné svolat potvrzovací referendum. Pravice i tak může ústavní změny prosadit, pokud je podpoří alespoň většina všech členů sněmovny a senátu.

Opozice by však v tomto případě mohla svolat potvrzovací referendum. Rozsáhlejší změny ústavy Italové v letech 2006 a 2016 zamítli. Úspěšné naopak bylo referendum z roku 2020 o snížení počtu zákonodárců.

Politolog: Berlusconiho osobní odveta

Italský tisk se dnes také věnuje tomu, kdo získal či ztratil mandát v novém parlamentu. Po devíti letech se do horní komory vrací bývalý premiér Berlusconi, který musel italský parlament v roce 2013 opustit, protože ho odsoudili za daňové podvody.

„Zisk křesla v senátu je pro Berlusconiho osobní odvetou po všech problémech s justicí, které měl,“ řekl agentuře AP politolog Massimiliano Panarari. Berlusconi, který čelí procesům kvůli údajnému korumpování svědků, navíc zvolením znovu získá parlamentní imunitu. Do Sněmovny byla znovu zvolena také Berlusconiho družka Marta Fascinová.

Silvio Berlusconi u italských voleb: Zvolena byla i jeho družka Marta Fascinová. Silvio Berlusconi u italských voleb: Zvolena byla i jeho družka Marta Fascinová. | Reuters

Do parlamentu se po 35 letech neprobojoval zakladatel Ligy Umberto Bossi, napsal dnes deník Corriere della Sera. Bossi seděl v senátu od roku 1987, několikrát byl i poslancem, europoslancem a ministrem. Jeho vliv ale prudce klesl v roce 2012 kvůli podezření, že používal stranické peníze na pokrytí výdajů svých a své rodiny.

Do parlamentu se nedostala ani herečka Gina Lollobrigida či bývalý jezdec Formule 1 Emerson Fittipaldi.

Gina Lollobrigida Gina Lollobrigida | Profimedia.cz

Za ukázku poklesu vlivu levice mezi chudšími vrstvami společnosti pak média považují výsledek v jednomandátovém obvodě na milánském předměstí, kam spadá město Sesto San Giovanni. To má kvůli historické převaze levice a komunistů přezdívku „italský Stalingrad“.

V obvodu uspěla kandidátka Bratrů Itálie Isabella Rautiová, která je dcerou jednoho z předních představitelů neofašistické pravice Pina Rautiho. Zvítězila nad představitelem Demokratické strany Emanuelem Fianem, který je synem jednoho z nejznámějších italských přeživších holokaustu Neda Fiana.

Video  Sedm věcí, které jste nevěděli o Giorgii Meloni  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi