Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co vězí za hubnutím diktátora Kima? Pandemie covidu a sýr, míní expertka

Autor: Darina Jíchová - 
20. ledna 2022
05:00

Severokorejský diktátor Kim Čong-un a jeho ubývající váha je velkým tématem, kterému věnují pozornost média, ale i tajné služby. Spekuluje se o tom, co vedlo k jeho úbytku na váze, zda hubne na radu lékařů či zda jde o symptom nějakého vážnějšího zdravotního problému, případně o kombinaci těchto dvou faktorů. Expertka na KLDR pro deník Metro vypověděla, že za hubnutí může sýr a pandemie covidu-19.

Sojin Limová promluvila s reportéry Metra o nastalé situaci v Severní Koreji, poznamenala, že kvůli pandemii covidu-19 země uzavřela své hranice a přerušila mezinárodní zásobování. Labužník Kim kvůli tomuto kroku přišel o mnohé zahraniční delikatesy, kterým byl zvyklý holdovat. Dva roky už je tak například bez svého oblíbeného sýru.

Kim Čong-un se zúčastnil zkušebního odpalu hypersonické střely Kim Čong-un se zúčastnil zkušebního odpalu hypersonické střely | Reuters

Hubnutí samozřejmě využila domácí propaganda, Kim podle státního tisku přichází o kilogramy v zájmu země. Diktátor usilovně pracuje a zapomíná jíst, napsali několikrát v provládních novinách. Takové články podporují jeho image milostivého vůdce oddaného lidu. Severokorejci už několik let trpí nedostatkem potravin, tuto krizi umocňují sankce uvalené na zemi kvůli Kimovu jadernému programu, pandemie covidu-19 a přírodní katastrofy.

Kimova váha a její politická role

Kim podle tisku nejí, protože hledá způsob, jak zlepšit životní podmínky pro svůj lid. Limová připomněla, že vůdce KLDR je známý tím, že „miluje“ švýcarský sýr. Jeho záliba v dobrém jídle a tvrdém alkoholu došla tak daleko, že jeden čas vážil téměř 130 kilogramů. Byl těžce obézní a lékaři podotkli, že u něj hrozilo nebezpečí trvalého poškození kotníků.

Mezi jeho oblíbené delikatesy kromě sýru patří smažené kuře, ruská vodka, koňak od značky Hennessy a šampaňské. „Z dobrých zdrojů víme, že sýr skutečně miloval. Dost taky pil a měl přístup ke všemu nezdravému jídlu,“ vypověděla Limová. „S uzavřením hranic však o pestrý a nezdravý jídelníček přišel.

„Zároveň bylo neudržitelné, aby si udržel svou váhu, když lidé v zemi trpí hladem, uškodilo by to jeho image,“ domnívá se expertka. „Jinak by podle mě čelil nevídané nevoli, hubnutí je zřejmě i taktické rozhodnutí,“ poukázala Limová. Někteří zběhové z KLDR uvedli, že Kim si svou váhu záměrně budoval a nabíral, aby se co nejvíce podobal svému dědečkovi a zakladateli země Kim Ir-senovi.

„Jsem v tom s vámi.“

„Teď nemá přístup k tučnému jídlo a to mu vlastně i hraje do karet, jeho pohublá vizáž budí v lidech dojem, že v tom utrpení nejsou sami,“ objasnila Limová. „Úbytek na váze posílá lidem jasný vzkaz. Jakoby jim Kim říkal: Jsem v tom s vámi. Jsem jeden z vás. Jsme v tom společně, já také trpím,“ řekla Limová.

„Kim má kolem sebe kult osobnosti a celé oddělení propagandy. Celá jeho image je pečlivě vybudovaná, nic není přirozeného. Je to naprostý kontrast třeba k Borisi Johnsonovi a jeho vlasům,“ zakončila expertka.

Video  Václav Klaus exkluzivně v Blesku o zdravotních potížích i covidu  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi