Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mocní severokorejští sourozenci a jejich drahé polovičky: Kdo jsou partneři Kimových?

Autor: Darina Jíchová - 
13. ledna 2022
05:10

Rod Kimů stojí v čele Severní Koreje od jejího vzniku, v současné době zemi vede Kim Čong-un (38) a jeho pravou rukou je jeho mladší sestra Kim Jo-čong (34). Mocné duo na sebe už několik let poutá pozornost západních médií, zvláště v posledních letech se začalo debatovat o tom, že by Kim Jo-čong mohla být bratrovou případnou nástupkyní. Přestože se sourozenci politicky doplňují, jejich oporou jsou však zřejmě jejich drahé polovičky. V diktátorově případě někdejší zpěvačka Ri Sol-ču, manžel Kim Jo-čong je opředen tajemstvím. Měla by být provdaná za mladšího syna mocného politika Čchoe Songa, nebo za někdejšího spolužáka, uvedla stanice ABC.

Osobní život Kimů halí záhady. Ri se vedle Kim Čong-una na veřejnosti pohybuje od července 2012, od té doby v jeho společnosti vystoupila více než stokrát, v roce 2018 získala titul první dámy. Tento titul před ní nosila pouze Kim Song-ae, druhá žena zakladatele země Kim Ir-sena. Ri následně manžela doprovodila na zahraniční cestě do Číny či hostila summit s Jižní Koreou.

Podle některých expertů na KLDR šlo o domluvený sňatek, podle jiných byly v roce 2009 zásnuby zkráceny a svatba urychlena kvůli mrtvici Kimova otce a předchůdce Kim Čong-ila. Mělo to světu ukázat, že Kim Čong-un má po svém boku mladou a krásnou ženu, která mu porodí potomka a dědice. Detaily o jejich rodině jsou přísně utajované, nicméně podle zdrojů měla Ri porodit Kimovi nejméně jedno dítě, dceru Kim Ču-e. V roce 2017 se v tisku objevila informace o tom, že Ri porodila už třetího potomka, alespoň jeden z nich má být chlapec. Neoficiální údaje uvádějí, že manželé mají dvě dcery a syna.

Kim Čong-un a jeho zpěvačky

Kim Čong-un má zřejmě ve zpěvačkách zalíbení, před Ri měl randit s popovou hvězdou Hjon Song-wol, čtyřicátnice po pěvecké kariéře vstoupila do politiky a nyní zastává vysokou funkci v Oddělení propagandy a agitace, mnohdy se objevuje po boku svého expartnera. Pár se seznámil během jeho studií ve Švýcarsku, vůdcův otec ale vztahu nebyl nakloněn. Rychle ji tak vystřídala Ri, o které se ví jen to, že bývala zpěvačkou a roztleskávačkou a že pochází z prominentní severokorejské rodiny.

Manželka severokorejského vůdce Kim Čong-una je jednou z nejdůležitějších žen v KLDR. Manželka severokorejského vůdce Kim Čong-una je jednou z nejdůležitějších žen v KLDR. | Reuters

„První veřejné vystoupení Ri Sol-ču jako Kimovy manželky, byla naprostá senzace. Vyšla si v lodičkách s otevřenou špičkou, kabelkou od Diora, oblečená a učesaná podle západní módy, navíc s krátkými vlasy. To rozbouřilo vody tradiční severokorejské společnosti,“ komentovala Rachel Min-joung Leeová z analytického webu 38 North. „Pro mladé Severokorejky se rychle stala módní ikonou,“ dodala.

„Jeho dědeček bral svou manželku na diplomatické akce, na veřejnosti spíše vystupoval osamoceně. Objev Ri byl proto neobvyklý,“ objasnila Leeová. „Byl to předem domluvený pakt, nebo svatba z lásky? Kdo ví, jasné je, že Ri a Kim jsou hvězdným párem země,“ podotkla Leeová. „Severní Korea je země založená na symbolismu,“ navázal australský expert na KLDR Leonid Petrov. „Každé manželství je věc přežití, pokud jde o vládnoucí elitu, jejich děti často zdědí jejich pozici, v případě Kimů trůn,“ doplnil.

„Diktátoři často tají informace o svých rodinách,“ poznamenal Petrov. „Běžní lidé vědí jen to, co se píše ve státním tisku, a tam toho většinou moc není. Proto koluje tolik spekulací,“ uvedl, že KLDR je patriarchální, takže by Kim v budoucnosti mohl vládu předat svému synovi. „O Kimovi předpokládáme, že má syna, zřejmě se upínají k tomu, že on po něm bude vládnout,“ souhlasila Jenny Townová, další expertka z webu 38 North.

Kimovy děti ještě rozhodně nemají věk na to, aby otce v případě potřeby v čele země nahradily. Kim je sice poměrně mladý, nicméně rodina má dlouho historii zdravotních problémů, hlavně srdečních. Jeho obezita tomu rozhodně nenapomáhá, snad proto poslední rok hubne. Jeho zdravotní stav včetně váhy sledují nejen asijské státy, ale i ty západní. Jelikož oficiálně neurčil nástupcem, nikdo neví, s kým by se jednalo, kdyby nebyl schopen vlády, případně kdyby zemřel. Podle odborníků by se zřejmě vlády chopila Kim Jo-čong.

Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim často působí jako bratrovova velvyslankyně. Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim často působí jako bratrovova velvyslankyně. | Reuters

Otcova favorizovaná dcera

Hvězda Kim Jo-čong neustále stoupá a diktátorova sestra hromadí funkce, zastává mnoho důležitých pozic. Její otec, Kim Čong-il, měl nejméně 6 dětí, jeho nejoblíbenějším potomkem nebyl ani jeden ze synů, ale právě nejmladší Kim Jo-čong. Už odmalička prý byla ambiciózní a snila o politické kariéře. „Mnoho svědků vypovědělo, že Kim Jo-čong byla otcovou favoritkou, nechal se i slyšet, že kdyby se narodila jako chlapec, byla by jeho jasným nástupcem,“ vysvětlila Townová.

„Lidé, kteří ji znají, vypověděli, že je na jednu stranu velmi inteligentní, na druhou však i stydlivá. Jaká by byla, kdyby byla muž, se můžeme pouze domnívat,“ prohlásila Townová. Kim Jo-čong se vyskytuje po boku svého bratra, byla jeho vyslankyní na ZOH v roce 2018 v Jižní Koreji, nicméně v rámci severokorejské společnosti má ještě jinou roli.

„Už jsme to zmiňovali, KLDR je tradiční společnost, kde mají ženy jistou roli,“ navázal Petrov. „Kimova sestra má stejný původ jako on, odvolává se rovněž na horu Pektusan, ale rozhodně mu není rovna,“ objasnil Petrov. Její osobní život je ještě větší záhadou než u bratra. Kim Jo-čong by podle dostupných informací měla být provdaná za Čchoe Songa, druhého syna mocného politika Čchoe Rjong-Haea.

Jiné zdroje uvádějí, že jejím manželem je Wo In-hak, muž ze střední třídy, se kterým studovala na univerzitě. „Identita jejího muže nikdy nebyla potvrzena, je to záměrný krok režimu,“ domnívá se Petrov. „Přesné informace nebudeme mít, dokud Kim a zbytek jeho elity nerozhodne, že je čas je zveřejnit,“ dodal, že je to také věc bezpečnosti.

Diktátor nechal zabít strýce, zřejmě i bratra

Petrov vysvětlil, že pokud by se dítěti Kim Jo-čong dostalo pozornosti tisku a veřejnosti, mohlo by to lidem nabídnout alternativní nástupnickou linku. Kim Čong-un v minulosti ukázal, jak těžce snáší konkurenci. Mnoho politologů dokonce souhlasí s tím, že měl nechat zabít svého nevlastního bratra Kim Čong-nama. Stejně tak nechal popravit svého strýce Čang Song-tcheka.

„Podle všeho Kim neodstranil jen svého strýce, ale i jeho děti a další příbuzné. Eliminoval jednu celou větev. Takové jednání dává jasný signál, lidé se mohou přiženit či přivdat do Kimova klanu, musí se mít však dost na pozoru,“ zakončil Petrov.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi