Pocta bohům

Rozpukaná kukuřičná zrna považovali indiáni za cosi magického, takže popcornem uctívali své bohy. Aztékové si jím dokonce zdobili obřadní čelenky nebo náhrdelníky. Nejstarší pozůstatky tohoto kukuřičného pokrmu byly objeveny v jeskyni v Novém Mexiku.

Prasklá kukuřice

Popcorn zažil svůj rozmach v 19. století. Zpočátku se tahle pochoutka prodávala pod názvy »Pearls« (v překladu perly) nebo »Nonpareil« (což je označení pro dekorativní cukrové kuličky). Pojem popcorn se začal používat až kolem roku 1848. Jde o složený výraz ze slov »popped corn«, což doslova znamená »prasklá kukuřice«.

Pochoutka k filmu

● Boom popcornu nastal po roce 1885. Americký obchodník Charles Crestors vynalezl parou poháněný stroj na pražení kukuřičných zrn, čímž se z popcornu postupně stala komerční záležitost.

● Během Velké hospodářské krize (1929/1930) se rozmohlo pěstování kukuřice coby levné komodity, což popcornu a jeho spotřebě nahrávalo a stal se jedním z nejkonzumovanějších jídel Ameriky. V poválečném období se pak dostal i mezi občerstvení prodávané před kinosály. Zpočátku to ale budilo nevoli mezi provozovateli biografů, jelikož chroupání popcornu rušilo promítání.

Sáček do mikrovlnky

Velkou popularitu si získal v 80. letech sáček s kukuřičnými zrny do mikrovlnky. Poprvé byl představený v roce 1981. Popcorn se tak mohl jednoduše připravovat i v pohodlí domova. Kromě Ameriky si postupně kukuřičné pukance získaly labužníky po celém světě. V Česku začal být populární až v 90. letech a v současné době si bez něj lze těžko představit kterékoliv multikino. 

Když nemáte popkornovač 

V hrnci na mírném stupni rozehřejte lžičku másla a lžičku rostlinného oleje. Vsypte praženou kukuřici vhodnou k výrobě popcornu tak, abyste pokryli dno. Přikryjte pokličkou. Hrncem pravidelně pohybujte, aby pukla všechna zrna a hotová se nepřipálila. Jakmile se interval praskání prodlouží na déle než 3 vteřiny, hrnec odstavte. Párkrát jím zatřeste a sundejte pokličku. Popcorn přesypte do mísy, osolte a případně okořeňte.

Jakou zvolit příchuť?

Paprikový mix

V misce smíchejte 2 lžičky mleté uzené papriky, 1 lžičku sušené cibule a ½ lžičky soli. Vmíchejte postupně do ještě horkého hotového popcornu a přitom pořádně promíchávejte.

Sýrový

Sto gramů strouhaného parmazánu smíchejte se 2 lžičkami sušené cibule. Vmíchejte do ještě horkého hotového popcornu.

Se slaným karamelem

V menším hrnci rozpusťte 180 g cukru. Jakmile vznikne karamel, přidejte 30 g másla. Nechte rozpustit a nakonec vmíchejte sůl. Pořádně promíchejte. Do karamelu vmíchejte hotový popcorn.

Jak se počítá inflace a  co najdete ve spotřebním koši.

Video
Video se připravuje ...

Jak se počítá inflace a najdete ve spotřebním koši Videohub

Fotogalerie
3 fotografie