Pátek 20. září 2024
Svátek slaví Oleg, zítra Matouš
Polojasno 21°C

Kuličky z mletého masa čtyřikrát jinak: Zapečené s rajčaty, asijské, v polévce i s těstovinami

/
  • Masové kuličky zapečené s rajčaty
    17. ledna 2022 ● 14:53

    Tohle chutná každému, děti je milují, babičky zase ocení, že se nemusí moc kousat. A maminky těší, že příprava nezabere moc času. Dnes servírujeme masové kuličky. Tematicky vaříme dokulata, takže nám požadavek kuličky coby výsledného tvaru splní i chutný játrový knedlíček do polévky. Prostě teď budeme kutálet, koulet a kulit, co to jde...

  • 1.

    KUŘECÍ MASOVÉ KOULE V TERIYAKI OMÁČCE

    POTŘEBUJETE: ✔ ¼ šálku mléka ✔ ¼ šálku strouhanky ✔ 500 g mletého kuřecího masa ✔ 1 lžičku rozmačkaného česneku ✔ 2 lžičky strouhaného zázvoru ✔ 2 lžičky jemně pokrájené šalotky ✔ 2 lžičky sójové omáčky ✔ sůl a pepř dle chuti •

     

    Na omáčku: ✔ 1 /3 šálku sójové omáčky ✔ ¼ šálku vody ✔ ¼ šálku ananasového džusu ✔ ¼ šálku třtinového cukru ✔ 2 lžičky rozmačkaného česneku ✔ 1 lžičku strouhaného zázvoru ✔ 1 lžičku kukuřičného škrobu

     

    POSTUP: Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte tukem pekáč na malé muffiny, masové koule se v něm lépe pečou – můžete však použít i obyčejný plech. V misce smíchejte mléko se strouhankou a nechte 5 minut odležet. Ve větší misce smíchejte mleté maso, česnek, zázvor, šalotku, sójovou omáčku, sůl a pepř a mléko se strouhankou. Rukama maso pěkně promíchejte a tvořte malé masové kuličky o stejné velikosti. Můžete použít na odměření např. 2 lžíce masa na jednu kuličku. Masové kuličky umístěte do muffinového pekáče a pečte asi 12 – 15 minut. A teď omáčka. V hrnci na středním ohni smíchejte sójovku, vodu, ananasový džus, cukr, česnek a zázvor a nechte 5 minut provařit. V malé misce smíchejte škrob s vodou, ideálně použijte metličku ať nevznikají hrudky.

     

    Škrob za stálého míchání vmíchejte do hrnce k omáčce a krátce povařte, dokud omáčka nezhoustne v konzistenci sirupu – drží pak dobře na masových kuličkách! Hotové masové koule přidejte do hrnce s omáčkou a pěkně je v ní poválejte. Servírujete s rýží.

     

    TIP: Lze podávat i s orestovanými zelenými fazolkami

  • 2.

    KULIČKY ZAPEČENÉ S RAJČATY

    POTŘEBUJETE: ✔ 500 g mletého hovězího ✔ 4 lžíce strouhaného parmazánu ✔ 3 lžíce strouhanky ✔ 1 vejce ✔ 3 červené cibule ✔ 2 plechovky krájených rajčat ✔ 3 stroužky česneku ✔ 1 hrst listové petržele ✔ sůl a pepř

     

    POSTUP: Mleté maso osolte, opepřete, přidejte 2 lžíce strouhaného parmazánu, strouhanku, vejce a jednu nadrobno pokrájenou cibuli. Dobře zpracujte a promíchejte, aby se všechny suroviny spojily, a vlhkýma rukama tvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Česnek pokrájejte nadrobno a smíchejte ho s krájenými rajčaty, směs osolte a opepřete. Rajčatovou směs rozprostřete do pekáče, naskládejte do ní masové koule a na klínky pokrájené zbývající cibule. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 25 minut. Před podáváním posypte zbytkem strouhaného parmazánu a nasekanou petrželí. Podávejte s pečivem.

    TIP: Koule můžete také podávat s těstovinami nebo bramborami, a když na to přijde, rovnou je s nimi zapéct.

  • 3.

    POLÉVKA S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY A MÁSLOVOU ZELENINOU

    POTŘEBUJETE: ✔ 1 mrkev ✔ 1 petržel ✔ ½ pórku ✔ 2 lžíce másla ✔ 1 l drůbežího vývaru ✔ pažitku na ozdobu ✔ případně 3 brambory

     

    Na knedlíčky: ✔ 400 g kuřecích jater ✔ 40 g másla ✔ 40 g jarní cibulky ✔ 1 vejce ✔ kůru ze ¼ citronu ✔ 2 stroužky česneku ✔ 1 svazek čerstvé pažitky ✔ 1,5 lžíce majoránky ✔ špetku muškátového oříšku ✔ 100 g strouhanky ✔ sůl a pepř

    POSTUP: Játra pečlivě očistěte a zbavte všech bílých blanek a cévek. Pak je naškrábejte zoubkovaným nožem. Jde to snadno a docílíte správné, trochu hrubší konzistence. Játra také můžete namlít v masovém mlýnku nebo nasekat v kutru s dlouhými noži, ale jen krátce, aby nevznikla kaše. Očištěná játra dejte do větší misky, přidejte rozpuštěné máslo, nadrobno nasekanou cibulku, vejce, najemno nastrouhanou citronovou kůru, prolisovaný česnek, nasekanou pažitku a majoránku s muškátovým oříškem. Osolte, opepřete a promíchejte, nakonec vmíchejte strouhanku. Játrovou směs nechte minimálně půl hodiny odležet v ledničce.

     

    Uvařte si krátce brambory, aby zůstaly tvrdší. Vyzkoušejte, zda lze z vychlazené směsi tvarovat knedlíčky, pokud je příliš řídká, přimíchejte ještě trochu strouhanky. V dlani vytvarujte asi 24 knedlíčků a naskládejte je na prkénko. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a knedlíčky do ní nasypte, opatrně je odlepte vařečkou ode dna a po 4 minutách vylovte.

     

    Mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Pórek dobře omyjte a rovněž pokrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo a zeleninu, na něm orestujte asi 5 minut, až mírně změkne, ale zůstane křupavá. Zeleninu včetně brambor rozdělte do talířů, přidejte uvařené knedlíčky a zalijte horkým vývarem. Ozdobte nasekanou pažitkou.

  • 4.

    ŠPAGETY S RAJČATOVOU OMÁČKOU A KRŮTÍMI MASOVÝMI KOULEMI

    POTŘEBUJETE: ✔ 400 g mletého krůtího masa (nebo hovězího) ✔ 1 cibuli ✔ 2 větší rajčata ✔ špagety ✔ 2 lžíce olivového oleje ✔ 1 plechovku loupaných rajčat ✔ 3 stroužky česneku ✔ 3 hrstky oregana ✔ sůl, pepř dle chuti ✔ trochu parmazánu při servírování

    POSTUP: Špagety uvařte al dente, což znamená cca 8 až 9 minut, záleží na značce a druhu. Mezitím na olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou cibulku a přidejte pokrájená čerstvá rajčata, nechte chvilku povařit a přidejte rajčata z konzervy. Stáhněte na menší výkon a nechte v klidu pobublávat.

     

    Mezitím si dochuťte mleté maso solí, pepřem a trochou oregana, následně z něj tvořte menší koule – kvalitní mleté maso by mělo držet pohromadě bez problému, pokud budete mít potíže, můžete do masa přidat jedno vejce. Masové koule ideálně vedle na pánvi orestujte na lžíci olivového oleje, maso se tak zatáhne a udrží v sobě více šťávy. Poté můžete maso přidat do rajčatové omáčky a nechat cca 45 minut provařit.

     

    Nezapomeňte kontrolovat množství omáčky – můžete podlít trochou vody. Ve finále omáčku dochuťte česnekem a oreganem. Servírujte s trochou čerstvě nastrouhaného parmazánu.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy