Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nová kuchařka všeuměla Ládi Hrušky: Na smažené kůžičky zapomeňte! 5 skvělých receptů

/
  • Všeuměl Láďa Hruška a jeho nová kuchařka zdravých jídel.
    25. ledna 2022 ● 12:46

    Všichni chceme být štíhlí, a tak hubneme do plavek, shazujeme kila po Vánocích, zkoušíme stále dokola zázračné diety, které nás bez námahy zbaví přebytečných kil. Pokud se i vy snažíte vylepšit svou postavu, inspirujte se kuchařkou známého moderátora »Fit krabičky Ládi Hrušky« . 

  • 1.

    Cuketové minipizzy

    Pizza bez těsta a výčitek? Ano, jde to! „Je to bezesporu nejzdravější varianta klasické pizzy. Nejsou v ní žádní strašáci v podobě sacharidů a navíc s touto pizzou budete i hubnout. Místo těsta totiž jako korpus použijeme cuketu, která nemá skoro žádné kalorie, ale přitom díky velkému množství vlákniny zasytí,“ vysvětluje Láďa Hruška.

     

    Suroviny: • 1 větší cuketa • 1 plechovka pasírovaných rajčat • 1 balení mozzarelly • šunka nakrájená na plátky • pizza koření (oregano, bazalka, provensálské bylinky) • špetka soli • olivový olej.

     

    Postup: Rozpal troubu na 180 °C. 2. Cuketu nakrájej asi na 1 cm silná kolečka. Kolečko z každé strany potři olivovým olejem a polož na plech vyložený pečicím papírem. Každou cuketu potři lžičkou pasírovaných rajčat, nastrouhanou mozzarellou, přidej navrch kousky šunky, posyp pizza kořením, popřípadě lehce osol. Vlož do trouby pod gril.  Peč 10 min, než se sýr rozpustí a trochu zezlátne.

  • 2.

    Tuňákový salát do 10 minut

    „Konec výmluvám, že na přípravu salátů nemáte čas. Také jsem si to namlouval. Tento super výživný tuňákový salát nabušený bílkovinami a vitamíny budete mít v krabičce do deseti minut,“ slibuje Hruška.

     

    Tuňáka v konzervě ve vlastní šťávě si můžete s klidem dopřát i při redukční dietě. Spolu s bílkovinami do sebe dostanete vitamíny A, B a D, selen a zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

     

    Suroviny: • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě • 1 vejce, uvařené natvrdo • cherry rajčátka • jakýkoliv listový salát (ledový, hlávkový, little baby) • trocha citronové šťávy • troška olivového oleje • 1 malá červená cibule • pepř, sůl podle chuti.

     

    Postup: Salát natrhej nebo pokrájej na malé kousky, rajčátka nakrájej na čtvrtky.  Z tuňáka slij vodu a masíčko vyklop k zelenině. Vejce rozkroj na čtvrtiny a přidej do salátu. Osol, opepři a zakápni citronovou šťávou a troškou olivového oleje, abychom využili vitamíny rozpustné v tucích.

  • 3.

    Rychlý těstovinový salát

    „U nás doma boduje již řadu let. Kupuji do něj buď rýžové vrtule, nebo bezlepkové cizrnové, čočkové nebo hrachové těstoviny. Dnes už jsou běžně k sehnání, a tak se s klidným svědomím mohu, slušně řečeno, tímto nakažlivým salátem přejídat a přejídat vždy, když jdu kolem lednice,“ popisuje oblíbený moderátor.

     

    Jako dresink používá bílý jogurt se lžící majonézy. Ta je v salátu důležitá. Jednak obsahuje zdravé mastné kyseliny a navíc díky ní ze zeleniny využijeme i vitamíny, které jsou rozpustné pouze v tucích.

     

    Suroviny: • 1 balení těstovin • 1 malý kelímek bílého jogurtu • 1 poctivá lžíce majonézy • 1 svazek jarní cibulky • cherry rajčátka • 150 g šunky • 1 plechovka směsi zeleniny – kukuřice, hrášek, paprika • 1 balení mozzarelly • pepř, sůl podle chuti.

     

    Postup: Těstoviny uvař podle návodu na obalu.  Šunku a mozzarellu nakrájej na malé kostičky. Přidej pokrájená rajčátka a sterilovanou zeleninu. Já nejraději kupuji už namíchanou směs v jedné plechovce.  Přidej jogurt s majonézou a promíchej.  Osol a opepři podle chuti. Salát podávej řádně vychlazený.

  • 4.

    Pickles neboli kvaška

    Rychle kvašený salát ze zelí je skvělý jako zdravá svačinka i jako příloha ke grilovaným masům nebo k řízku s kaší. Tento salát obsahuje nejen vitamíny, ale i probiotika a prebiotika, která chrání naše tělo. Servírujeme už týden po naložení.

     

    Suroviny: • 1 menší hlávka zelí • 1 cibule • 2 mrkve • 3 zarovnané lžičky soli • 1 lžička hořčičného semínka (není nutné).

     

    Postup: Zelí nakrájej na jemné nudličky, cibuli klidně na větší kusy. Mrkev nastrouhej nahrubo. Zeleninu dej do mísy a prosol ji. Odlož ji na 30 minut až 1 hodinu, aby pustila šťávu. Poté ji pořádně promačkej čistýma rukama. Napěchuj do větší sklenice nebo kvasné nádoby tak, aby zelenina byla ponořená pod hladinou šťávy.

  • 5.

    Jablečné sušenky

    Suroviny: • 3 ½ hrnku ovesných vloček • 2 malé kelímky bílého jogurtu • 2 lžíce rozinek • 2 jablka • 1 lžíce medu • skořice podle chuti.

     

    Postup: Připrav si všechny suroviny a velkou mísu. Ovesné vločky vsyp do mísy a smíchej s jogurtem. Směs jogurtu s vločkami nech zhruba 30 minut odstát, aby vločky nasákly vlhkost a změkly. Mezitím si rozehřej troubu na 180 °C a vylož si plech pečicím papírem. Jablka nastrouhej klidně nahrubo. Přidej rozinky, skořici a med a důkladně promíchej. Pak přidej k jogurtovým vločkám a znovu důkladně promíchej, aby se suroviny spojily.

    Pomocí lžíce nebo i jen rukou tvaruj malé bochánky, které rovnoměrně pokládej na papírem vyložený plech a po položení je ještě trochu stlač rukou, aby se rozplácly a nebyly příliš vysoké.  Sušenky peč ve vyhřáté troubě cca 10 minut.

Dnešní horoskopy