Středa 19. ledna 2022
Svátek slaví Doubravka, zítra Ilona
Oblačno 2°C

Nakupte a uvařte na 2 dny! Nová kuchařka Břicháče Toma radí s výběrem surovin i s recepty

/
  • Vyzkoušejte recepty z nové kuchařky Břicháče Toma.
    14. ledna 2022 ● 13:30

    Co kdybyste měli doma knihu, díky které jednoduše uvaříte zdravé jídlo na dva dny? A během jediného kuchtění připravíte rovnou dva hlavní chody, polévku, svačinu a třeba i večeři? Nová kuchařka Tomáše Kosačíka alias Břicháče Toma »Nakup a uvař na 2 dny« s nápaditými recepty dodá spoustu inspirace na zdravé, a přesto jednoduché a chutné pokrmy. 

    Novinka úspěšného autora kuchařských knih tentokrát obsahuje 19 plánů s jídly na dva dny. Tedy skoro měsíc a půl nových receptů a inspirací, které vám ušetří spoustu času. „Nakoupíte jen pár surovin podle připraveného nákupního seznamu. Z nich vytvoříte hlavní jídla, polévky, pomazánky, večeře, a to během jednoho vaření, kdy je vše zjednodušeno. Od použitých hrnců až po výsledný pokrm. Další den už nemusíte vařit, špinit další nádobí, a hlavně neustále přemýšlet, co nového uvařit,“ vysvětluje Tomáš Kosačík.

    Nákupní seznam pro menu S vůní Indie

    Jak se jednoduše najíme?

     

    *Připravíme si voňavý rajčatový základ, který si hned dáme s volským okem a pečenými bramborovými lupínky.

     

    *Základ doplníme jogurtem a vznikne nám nový hlavní chod na další den s rýží a sýrem.

     

    *Na svačinu máme jednoduchý koláč za pár minut hotový v troubě, který se hodí i jako malá večeře plná bílkovin.

    ZELENINA: 3 brambory, 2 cibule, 3 stroužky česneku, kousek zázvoru, 500 g pasírovaných rajčat nebo rajčatové pyré, malý rajský protlak

     

    OVOCE: hruška

     

    MLÉČNÉ VÝROBKY: bílý jogurt, cottage sýr, lučina na saláty (nebo čerstvý kravský sýr, případně ovčí sýr)

     

    DALŠÍ: rýže basmati nebo jasmínová, 3 vajíčka, ovesná mouka (mleté ovesné vločky), kurkuma, římský kmín, drcený kmín (případně celý), koriandr (lze i bez něj), skořice, prášek do pečiva, dýňová a slunečnicová semínka (lze nahradit oříšky)

  • 1.

    Rajčatová omáčka s bramborovými lupínky

    1 porce / 30 minut

     

    Suroviny: ▪ 3 brambory ▪ vajíčko ▪ 2 cibule ▪ 3 stroužky česneku ▪ 2 cm kousek zázvoru ▪ 500 g pasírovaných rajčat nebo rajčatové pyré ▪ malý rajský protlak ▪ ghí ▪ kurkumu ▪ římský kmín ▪ drcený kmín (případně celý) ▪ koriandr ▪ skořici ▪ sůl

     

    Postup: Nejprve si připravíme bramborové lupínky. Brambory omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Plech vyložíme pečicím papírem a pomažeme ghí. Brambory naskládáme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 210 stupňů na 20 minut. Na posledních pár minut rozklepneme do trouby i vajíčko a uděláme zároveň volské oko. Vše po upečení osolíme.

     

    Do malého hrnce přidáme cibule nakrájené na kostičky, zázvor a česnek nastrouhané na jemném struhadle a osolíme. Chvilku restujeme a přidáme kurkumu, římský kmín, drcený kmín, koriandr a špetku skořice. Koření trochu orestujeme, přidáme pasírovaná rajčata, rajský protlak a zalijeme polovinou hrnku vody. Necháme dusit cca 20 minut.

     

    Podáváme s volským okem a pečenými bramborovými lupínky. Zbylou porci necháme v hrnci a využijeme pro přípravu dalšího jídla.

  • 2.

    Tikka masala s rýží

    1 porce / 15 minut

     

    Suroviny: ▪ připravenou směs z předchozího receptu ▪ 100 g rýže ▪ bílý jogurt ▪ lučinu na saláty nebo čerstvý kravský sýr, případně ovčí sýr

     

    Postup: Rýži uvaříme v osolené vodě. Do směsi, která nám zbyla z předchozího jídla, přidáme jogurt a vše na chvilku prohřejeme. Na talíři servírujeme s rýží a hustou omáčkou, do které naskládáme kostičky sýru.

  • 3.

    Hruškový koláč

    2 porce / 20 minut

     

    Suroviny: ▪ hrnek ovesné mouky (mletých ovesných vloček) ▪ 2 vajíčka ▪ cottage sýr ▪ 3 lžíce medu ▪ hrušku ▪ dýňová a slunečnicová semínka ▪ skořici ▪ ½ prášku do pečiva ▪ ghí

     

    Postup: V misce smícháme vajíčka, cottage sýr, ovesné vločky a 2 lžíce medu. Plech vyložíme pečicím papírem, pomažeme ghí a rozprostřeme na něj husté těsto do tvaru oválu. Hrušku rozkrojíme na poloviny a zbavíme tuhého jádra. Nakrájíme na měsíčky a naskládáme na těsto. Koláč posypeme semínky, skořicí a polijeme lžící medu. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 20 minut.

     

    TIP: Koláč můžeme snadno udělat i s jablky, a místo semínek použít oříšky, které máme doma po ruce.

    Fotogalerie
    5 fotografií

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy