Nakupte a uvařte na 2 dny! Nová kuchařka Břicháče Toma radí s výběrem surovin i s recepty
-
Co kdybyste měli doma knihu, díky které jednoduše uvaříte zdravé jídlo na dva dny? A během jediného kuchtění připravíte rovnou dva hlavní chody, polévku, svačinu a třeba i večeři? Nová kuchařka Tomáše Kosačíka alias Břicháče Toma »Nakup a uvař na 2 dny« s nápaditými recepty dodá spoustu inspirace na zdravé, a přesto jednoduché a chutné pokrmy.
Novinka úspěšného autora kuchařských knih tentokrát obsahuje 19 plánů s jídly na dva dny. Tedy skoro měsíc a půl nových receptů a inspirací, které vám ušetří spoustu času. „Nakoupíte jen pár surovin podle připraveného nákupního seznamu. Z nich vytvoříte hlavní jídla, polévky, pomazánky, večeře, a to během jednoho vaření, kdy je vše zjednodušeno. Od použitých hrnců až po výsledný pokrm. Další den už nemusíte vařit, špinit další nádobí, a hlavně neustále přemýšlet, co nového uvařit,“ vysvětluje Tomáš Kosačík.
Nákupní seznam pro menu S vůní Indie
Jak se jednoduše najíme?
*Připravíme si voňavý rajčatový základ, který si hned dáme s volským okem a pečenými bramborovými lupínky.
*Základ doplníme jogurtem a vznikne nám nový hlavní chod na další den s rýží a sýrem.
*Na svačinu máme jednoduchý koláč za pár minut hotový v troubě, který se hodí i jako malá večeře plná bílkovin.
ZELENINA: 3 brambory, 2 cibule, 3 stroužky česneku, kousek zázvoru, 500 g pasírovaných rajčat nebo rajčatové pyré, malý rajský protlak
OVOCE: hruška
MLÉČNÉ VÝROBKY: bílý jogurt, cottage sýr, lučina na saláty (nebo čerstvý kravský sýr, případně ovčí sýr)
DALŠÍ: rýže basmati nebo jasmínová, 3 vajíčka, ovesná mouka (mleté ovesné vločky), kurkuma, římský kmín, drcený kmín (případně celý), koriandr (lze i bez něj), skořice, prášek do pečiva, dýňová a slunečnicová semínka (lze nahradit oříšky)
- 1.
Rajčatová omáčka s bramborovými lupínky
1 porce / 30 minut
Suroviny: ▪ 3 brambory ▪ vajíčko ▪ 2 cibule ▪ 3 stroužky česneku ▪ 2 cm kousek zázvoru ▪ 500 g pasírovaných rajčat nebo rajčatové pyré ▪ malý rajský protlak ▪ ghí ▪ kurkumu ▪ římský kmín ▪ drcený kmín (případně celý) ▪ koriandr ▪ skořici ▪ sůl
Postup: Nejprve si připravíme bramborové lupínky. Brambory omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Plech vyložíme pečicím papírem a pomažeme ghí. Brambory naskládáme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 210 stupňů na 20 minut. Na posledních pár minut rozklepneme do trouby i vajíčko a uděláme zároveň volské oko. Vše po upečení osolíme.
Do malého hrnce přidáme cibule nakrájené na kostičky, zázvor a česnek nastrouhané na jemném struhadle a osolíme. Chvilku restujeme a přidáme kurkumu, římský kmín, drcený kmín, koriandr a špetku skořice. Koření trochu orestujeme, přidáme pasírovaná rajčata, rajský protlak a zalijeme polovinou hrnku vody. Necháme dusit cca 20 minut.
Podáváme s volským okem a pečenými bramborovými lupínky. Zbylou porci necháme v hrnci a využijeme pro přípravu dalšího jídla.
- 2.
Tikka masala s rýží
1 porce / 15 minut
Suroviny: ▪ připravenou směs z předchozího receptu ▪ 100 g rýže ▪ bílý jogurt ▪ lučinu na saláty nebo čerstvý kravský sýr, případně ovčí sýr
Postup: Rýži uvaříme v osolené vodě. Do směsi, která nám zbyla z předchozího jídla, přidáme jogurt a vše na chvilku prohřejeme. Na talíři servírujeme s rýží a hustou omáčkou, do které naskládáme kostičky sýru.
- 3.
Hruškový koláč
2 porce / 20 minut
Suroviny: ▪ hrnek ovesné mouky (mletých ovesných vloček) ▪ 2 vajíčka ▪ cottage sýr ▪ 3 lžíce medu ▪ hrušku ▪ dýňová a slunečnicová semínka ▪ skořici ▪ ½ prášku do pečiva ▪ ghí
Postup: V misce smícháme vajíčka, cottage sýr, ovesné vločky a 2 lžíce medu. Plech vyložíme pečicím papírem, pomažeme ghí a rozprostřeme na něj husté těsto do tvaru oválu. Hrušku rozkrojíme na poloviny a zbavíme tuhého jádra. Nakrájíme na měsíčky a naskládáme na těsto. Koláč posypeme semínky, skořicí a polijeme lžící medu. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 20 minut.
TIP: Koláč můžeme snadno udělat i s jablky, a místo semínek použít oříšky, které máme doma po ruce.