Lahodné recepty na špagety: Extra sýrové, z jednoho hrnce i jako koláč!
-
Není snad vděčnějšího jídla, než jsou špagety. Hotové jsou v cuku letu a dochutit je můžeme vším, co máme rádi. Většinou je odbudeme obligátní červenou omáčkou. V úterý je ale jejich mezinárodní den, a to si přece zaslouží oslavu se vším všudy!
První byly lasagne
První zmínka o těstovinách jako takových pochází ze starověkého Říma, konkrétně z 1. století našeho letopočtu. V tzv. Apiciově knize je popisována příprava ryb obložených těstovinovými pláty – šlo tedy v podstatě o dnešní lasagne. Tvary podobné špagetám popisují až dokumenty ze století 12. Už tehdy však byly těstoviny doplněné o hustou zeleninovou omáčku, které se říkalo logana.
- 1.
Základní recept na domácí špagety
POTŘEBUJEME: ✔ 200 g hladké mouky 00 nebo mouky semolinové ✔ 2 vejce ✔ špetka soli ✔ 1 lžíci olivového oleje
POSTUP: Na čistou pracovní plochu navršíme do kupky mouku a doprostřed uděláme důlek. Do něj rozklepneme vejce, přidáme sůl a olej. Pomalu dlaněmi zapracováváme vejce do mouky, dokud nevytvoříme pevné a kompaktní těsto. Pokud je příliš suché, přidáme trochu vody. Když je moc vlhké, přidáme mouku. Těsto by mělo být krásně hladké. Máme-li hotovo, vytvoříme z těsta kouli, kterou na povrchu potřeme olivovým olejem. Zabalíme do potravinové fólie a necháme 30 minut odpočívat.
Poté na pomoučněném vále rozválíme těsto na tenkou placku (nebo použijeme strojek na těstoviny). Jednu její stranu překlopíme ke středu, s druhou uděláme totéž, tak aby se obě strany téměř spojily. Poté překlopíme jednu přeloženou polovinu přes druhou, ale těsto nestlačujeme.
Pokrájíme na tenké proužky, které okamžitě rozbalíme a necháme vyvěsit, aby trochu oschly. Vaříme ve vroucí osolené vodě cca 3 minuty.
- 2.
Extrasýrové špagety
POTŘEBUJEME: ✔ 500 g špaget ✔ 2 stroužky česneku ✔ 2 lžíce olivového oleje ✔ 150 ml smetany ✔ 150 ml zeleninového vývaru ✔ 150 g smetanového sýra ✔ 2 lžíce strouhaného parmazánu ✔ 1 lžíci nasekaných vlašských ořechů ✔ 1 lžíci nasekané bazalky ✔ 1 lžíci nasekané petrželky ✔ sůl a pepř
POSTUP: Špagety vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus. Poté je přecedíme, zakápneme troškou olivového oleje a necháme okapat. Mezitím si oloupeme a nasekáme česnek, krátce ho orestujeme na rozehřátém oleji. Přilijeme smetanu a vývar, povaříme a po částech vmícháme smetanový sýr a parmazán.
Za stálého míchání necháme sýr na nízkém plameni rozpustit. Nakonec přidáme nadrobno nasekané ořechy. Okapané špagety vložíme do omáčky, přisypeme nasekanou bazalku a petrželku, osolíme, opepříme, prohřejeme a dobře promícháme.
- 3.
Špagetový koláč
POTŘEBUJEME: ✔ 600 ml smetany ke šlehání ✔ 4 velká vejce ✔ 60 g strouhaného čedaru ✔ 60 g sýra s modrou plísní + trochu na dokončení ✔ 2 hrsti čerstvého špenátu ✔ 1 čerstvou chilli papričku ✔ 140 g sušených rajčat v oleji ✔ 400 g špaget ✔ 1 hrudku másla ✔ šalvěj ✔ sůl, pepř
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Špagety si uvaříme a scedíme. Ve velké míse prošleháme smetanu s vejci, špetkou soli a pepře. Přidáme nastrouhaný čedar, rozdrobený sýr s modrou plísní, špenát, nasekanou chilli papričku, na kostičky pokrájená rajčata a uvařené špagety. Vše zlehka promícháme. Máslo si rozehřejeme v kulaté zapékací formě a zakroužíme jím, aby se rozlilo po dně. Opatrně vlijeme špagetovou směs a formou potřeseme, aby se rovnoměrně usadila.
Vložíme do trouby asi na 30 minut, než začne koláč zlátnout. Poté ho vyjmeme a na povrchu vytvoříme obrácenou lžící prohlubně, do nichž vložíme nakrájené lístky šalvěje promíchané s trochou oleje a kousky zbylého sýra s modrou plísní. Vrátíme do trouby a pečeme asi 10 minut, dokud není povrch koláče křupavý. Podáváme se zelným salátem.
- 4.
Špagety s rajčatovou omáčkou z jednoho hrnce
POTŘEBUJEME: ✔ 400 g kuřecích prsou ✔ olivový olej ✔ 350 g špaget ✔ 350 g cherry rajčátek ✔ 1 cibuli ✔ 4 stroužky česneku ✔ čerstvou bazalku ✔ 1 chilli papričku ✔ 1,5 hrnku vývaru ✔ 1 hrnek bílého vína ✔ 1 plechovku krájených rajčat ✔ sůl ✔ 1 hrst černých oliv
POSTUP: Maso nakrájíme na kousky a zprudka orestujeme na 2 lžících oleje. Zalijeme vývarem, vínem a sekanými rajčaty, přidáme špagety, přepůlená rajčátka, na plátky pokrájený česnek, nasekanou bazalku a chilli papričku, proužky cibule, lžíci oleje a lžičku soli. Přivedeme k varu, přiklopíme a za občasného míchání vaříme tak dlouho, až jsou těstoviny na skus uvařené a vývar vypařený. Průběžně kontrolujeme. Je-li potřeba, přidáme vývar nebo vodu. Na závěr vmícháme černé olivy. Podáváme se strouhaným parmazánem.
Autor: scomVíte, že...
…ještě v 50. letech minulého století jen málo Britů vědělo, že se špagety vyrábějí z pšeničné mouky a vody? Televizní stanice BBC si proto jako aprílový žert v roce 1957 připravila reportáž o stromu špagetovníku, na němž tyto těstoviny rostou. Šlo o jednu z největších klamných zpráv v historii, kterou kdy uvedla seriózní zpravodajská stanice.
Vyzkoušejte také: Tuňákový salát s těstovinami.
VideoVideo se připravuje ...Tuňákový salát s těstovinami Videohub/recepty