Pomalý hrnec je moderní elektrický přístroj, v němž se vaří pokrmy za nízkých teplot (kolem 80 a 90 °C) několik hodin. Za těchto podmínek má jídlo intenzivnější a plnější chuť, nic se nepřipálí, tuky se nepřepalují a nedochází ke ztrátě vitaminů a minerálů.

Jaký vybrat?

Objem hrnce je důležitým parametrem a záleží na tom, jak velkou máte rodinu. „Pro běžnou čtyřčlennou postačí menší hrnec o objemu 3,5 l. Jste-li velká rodina nebo vaříte na více dnů či čekáte hosty, zvolte šestilitrový hrnec,“ doporučuje Barbora Charvátová, autorka kuchařky Loudavé vaření.

Materiál nádoby

Máte na výběr mezi keramikou a hliníkem. Keramická nádoba si dlouho udrží teplo, a tím i šetří náklady na výhřev. Je odolná, lze ji mýt v myčce, ale je dost těžká. Hliník rychleji ztrácí teplo, ale zase se dříve ohřeje. Jeho výhodou je možnost použití na sporáku i v troubě.

Stupně vaření

Nižší stupeň (low) dosáhne požadované teploty kolem 90 stupňů asi za 2 – 3 hodiny, při funkci vyššího stupně (high) už i za hodinu. „Funkci high doporučuji využívat snad jen v časové tísni. Kouzlo tohoto vaření spočívá opravdu v pomalém, několikahodinovém vaření,“ vysvětluje Barbora Charvátová.

5 základních výhod

• Používá se minimum tekutiny, při vaření se totiž množství zdvojnásobí a tekutina se nevyvaří.

• Zelenina se nerozvaří na kaši, a proto se může vařit společně s masem.

• Libové maso se vaří rychleji, maso vcelku déle než nakrájené na plátky či kostky.

• Koření se dává méně než při klasickém vaření.

• Do vaření se nemusí přidávat žádný tuk. Pokud však recept obsahuje osmažení např. masa v základu, je to z chuťových důvodů.

Vepřové kostky v mrkvi

BUDETE POTŘEBOVAT: ● 1,5 kg plece nebo krkovičky ● 6 větších mrkví ● 3 cibule ● 1 lžičku kmínu ● ½ lžičky muškátového oříšku ● sůl ● pepř ● 500 ml vody ● 2 lžíce mouky ● 1 lžíci sádla

POSTUP: V nádobě přístroje nebo na pánvi rozpalte sádlo, přidejte nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte osolené a opepřené kostky masa a nechte zatáhnout. Vložte do přístroje, přidejte na silná kolečka nakrájenou mrkev, koření a vodu, ve které rozšlehejte mouku. Vařte na stupeň low 6 hodin. Po uvaření můžete podle sebe dochutit.

Mrkvový koláč s ořechy

BUDETE POTŘEBOVAT: ● 4 vejce ● 1 hrnek třtinového cukru ● 1 hrnek oleje ● 2 hrnky hladké mouky ● 1 kypřicí prášek ● 2 lžičky skořice ● 3 hrnky nastrouhané mrkve ● 1 hrnek vlašských ořechů

POSTUP: Vejce vyšlehejte s cukrem a poté i s olejem. Zapracujte všechny ingredience. Pečicí papír zmačkejte a namočte ve vodě, aby změkl. Vodu vymačkejte, papírem vystelte nádobu a nalijte tam těsto. Přiklopte poklicí a vařte 3 hodiny na stupeň high.

 

Video
Video se připravuje ...

Druhé nejdražší koření světa - vanilka Videohub

Fotogalerie
4 fotografie