Nadýchané jahodové mlsání: Dort Pavlova, hrnková buchta s bílou čokoládou i elegantní pohár
-
Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. A nejlahodnější jsou v období sklizně, která u nás začíná na konci května. Vyrazte proto pro pár hrnků tohohle nízkokalorického ovoce plného vitamínů a minerálních látek a pusťte se do pečení!
- 1.
Hrnková buchta s bílou čokoládou
Potřebujete na 10 porcí: 150 ml bílého jogurtu, 2 hrnky polohrubé mouky, půl hrnku cukru krupice, čtvrt hrnku oleje, 2 hrnky jahod, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 100 g bílé čokolády, máslo na vytření pekáče, mouku na vysypání pekáče.
Postup: Dohladka promíchejte jogurt, cukr, vanilkový cukr a vajíčka. Do směsi přidejte mouku, olej a prášek do pečiva a pořádně promíchejte. Přidejte na malé kousky posekanou bílou čokoládu. Těsto vlijte na pekáč vymazaný máslem a vysypaný moukou a naskládejte na něj pokrájené jahody. Pečte v troubě na 180 °C zhruba 35 minut.
- 2.
Jogurtový dort s jahodami
Potřebujete na korpus: 500 g tučného tvarohu, 200 dětské krupičky, 3 vejce, 100 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 1 prášek do pečiva, 150 g másla + na vymazání formy, špetku soli, mouku na vysypání formy.
Na krém: 100 g změklého másla, 160 g žervé, 100 ml bílého jogurtu, 150 g cukru krupice. Na ozdobení: čerstvé jahody
Postup: Na přípravu korpusu v míse smíchejte změklé máslo, cukry, žloutky z vajec a vyšlehejte do hladké lesklé pěny. Do vzniklé pěny přidejte tvaroh a špetku soli, krupičku a prášek do pečiva. Na závěr do směsi přidejte ušlehané bílky, lehce promíchejte a dejte péct ve vymazané a moukou vysypané dortové formě do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca 50 minut. Upečený korpus pak rozkrojte podélně na dvě poloviny.
Na krém vyšlehejte cukr, jogurt, máslo a žervé. První polovinou krému potřete vršek spodní části korpusu, na tu dejte vrchní část korpusu a tu potřete zbylou polovinou krému. Celý dort dozdobte čerstvými jahodami.
- 3.
Jahodová Pavlova
Potřebujete: 4 bílky, 225 g třtinového cukru, lžičku kukuřičného škrobu, lžičku bílého vinného octa, 450 g jahod, lžíci moučkového cukru.
Na krém: 200 ml zakysané smetany, 200 ml hustého bílého jogurtu vykapaného, 300 g jahod, 250 g malin, malý svazek máty, kousek (1 cm) čerstvého zázvoru, oloupaný najemno a nastrouhaný, 5 lžic moučkového cukru.
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte elektrickým šlehačem dotuha a leskla. Postupně přisypávejte cukr – vždy přidejte dvě lžíce a řádně zašlehejte.
V momentě, kdy jste přisypali veškerý cukr, šlehejte ještě další tři až čtyři minuty. Pak přidejte kukuřičný škrob a vinný ocet. Směs přendejte na plech a rozetřete do kruhu o průměru dvacet centimetrů. Pak z hmoty udělejte velkou misku s vyššími okraji, abyste hotovou Pavlovu mohli naplnit krémem.
Dejte do trouby, teplotu snižte na 120 °C a pečte hodinu a půl. Troubu vypněte a nechte v ní Pavlovu zcela zchladnout. Poté od základu dortu odtrhněte pečicí papír a Pavlovu dejte na servírovací talíř.
Udělejte krém. Zakysanou smetanu promíchejte s vykapaným jogurtem. Odstopkované jahody pokrájejte na menší kousky a pak je spolu s malinami rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte mátu a zázvor a zasypte moučkovým cukrem. Promíchejte a opatrně vmíchejte ke smetaně. Krémem naplňte Pavlovu a posypte 450 g jahod pokrájenými na čtvrtky. Poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
- 4.
Jahodové trifle
Potřebujete na 2 poháry: 100 g cukrářských piškotů, 100 g plnotučného tvarohu, 100 šlehačky ke šlehání, 100 g kvalitního jahodového džemu, 50 g oblíbených oříšků na posypání, hrst jahod, 2 lžíce vanilkového moučkového cukru, 2 lžíce brandy (nemusí být).
Postup: Nejprve omyjete jahody, poté je rozpůlíte. Piškoty rozdrtíte a promačkáte s brandy. Tvaroh vyšleháte se šlehačkou a moučkovým vanilkovým cukrem. Následně na suché pánvi opražíte nasekané ořechy. Do sklenic vrstvíte jahodový džem, piškoty, tvaroh, jahody, dokud se nedostanete na samý vrch sklenice, který dozdobíte čepičkou vyšlehané šlehačky, moučkovým cukrem a mandlovými nebo pistáciovými oříšky. Pro dokonalou chuť můžete dezert zalít i kapkou alkoholu.
Zdroj: Akademie kvality