Většinou už dobře známe Tyrolsko, Korutany a Vídeň, ale málokdo ví, že kraj pod Vídní, sousedící s Maďarskem, má své půvaby. Ne nadarmo se mu říká rakouské Toskánsko, v němž svítí slunce 300 dní v roce

Tato třetí nejmenší spolková země Rakouska byla na začátku letopočtu součástí římské provincie Panonie. Území bylo předmětem sváru mezi Rakouskem a Uherským královstvím dlouhá staletí.

Prosluněné vinice
Autor: © Sonnenland Mittelburgenland

Až po první světové válce muselo Maďarsko toto území postoupit Vídni. Hlavním městem Burgenlandu se stal Eisenstadt. Dodnes tu nacházíme památky na prolínání různých kultur, včetně té římské.

Pro turisty jsou tu kromě koupání v Neziderském jezeře velké možnosti v termálech, kterých má Burgenland rozmanitý výběr: St. Martins Therme & Lodge, Allegria Familientherme Stegersbach by Reiters, AVITA Therme Bad Tatzmannsdorf, Sonnentherme Lutzmannsburg, Heiltherme Bad Sauerbrunn nebo Therme Loipersdorf na hranicích Burgenlandu lákají na čistý pocit blaha. Pěší i cykloturistika po mírně zvlněné krajině je vyhledávaná nejen Rakušany.

Bad Tatzmannsdorf

Malebné lázeňské městečko se nachází uprostřed kopečků osázených vinicemi, nabízí koupání v termální vodě nebo rašelinové zábaly působící dobře na pohybové ústrojí a také onemocnění cév a srdce.

V 19. a 20. století to byly oblíbené lázně známých osobností z celého světa. Snad proto je tu dodnes divadlo a galerie výtvarného umění a také proslulá kavárna s místními cukrářskými specialitami.

V okolí také najdete množství malých manufaktur, kde vám ochotně předvedou, jak vyrábějí pálenku z ovoce, dýňový olej či víno. Kdo miluje golf, může vyzkoušet i jedno z největších hřišť v Evropě spojené s wellness.

Neziderské jezero

Neziderské jezero (Neusiedler See) je známé jako „rakouské moře“, a to nejen díky své nekonečné vodní hladině. Tvoří hranice mezi Rakouskem a Maďarskem a je po Balatonu druhým největším stepním jezerem. To znamená, že tu najdete široké pásy rákosí, malou hloubku a mírné podnebí. Voda je tu i maličko slaná a jezero zamrzá jen zcela výjimečně. Jeho jedinečná fauna a flóra jsou chráněny dvěma národními parky.

Den zahájený jógou, když vás navíc uklidňuje i pohled na hladinu Neziderkého jezera, bude plný klidu a pohody.
Autor: © Österreich Werbung

Pro milovníky vodních sportů učiněný ráj, spousta památek, příjemné podnebí, termální lázně, výborné jídlo a pití v čele s lahodným vínem… A kdo dává přednost před vodními sporty pevné půdě pod nohama, ten má v oblasti světového dědictví kolem Neziderského jezera k dispozici hustou několikasetkilometrovou síť cyklostezek včetně trasy, která příjemně po rovince kopíruje obvod celého jezera, dlouhého skoro 40 km a širokého přibližně 14 km. Autům je na stezku vjezd zakázán a v některých úsecích kolem jezera má příroda skutečně absolutní přednost. Tak je tomu například v jižním cípu jezera, kde ani cyklisté nesmějí opustit značenou stezku, trhat rostliny či rušit zvířata. 

Vítr tu příjemně profukuje, rákosí šumí, všude panuje klid a dobrá nálada. Pro relaxaci je Neziderské jezero jako stvořené. Můžete jen tak sedět na břehu a pozorovat život na vodě. Skvěle tu uvolníte hlavu plnou starostí a všechny vaše smysly si přijdou na své. Pokud chcete jít ještě dál a svůj prožitek z oddychu prohloubit, zkuste si třeba pár jógových pozic na paddleboardu. Tipy, jak na jógu a další relaxaci najdete zde.

Fotogalerie
27 fotografií