Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

7 tipů kam na lyže v rakouských Alpách: Pro rodiny i lyžařské šílence!

/
  • Rakouské Alpy vás rozhodně nezklamou.
    10. listopadu 2021 ● 07:50

    Chcete vyrazit lyžovat do rakouských Alp? Poradíme vám, kam zamířit, ať už jedete s dětmi, nebo s partou sportovních bláznů. Každé z vybraných sedmi míst je v něčem jedinečné.

  • 1.

    Pro filmové nadšence: Ötztal/ Sölden


    James Bond má vždycky něco extra. A proto se i ten nejnovější natáčel právě v Söldenu. Najdete tu ledovec, špičkové lyžařské svahy a na 144 km sjezdovek a 130 km běžkařských tratí. A můžete i soutěžit o ceny. Třeba během místní populární sjezdařské Big 3 Rally na vzájemně propojených vrcholcích Gaislachkogl (3 058 m), Tiefenbachkogl (3 309 m) a Schwarze Schneid (3 340 m) nebo v deseti disciplínách závodu Adrenalin Cup. Pokud chcete poobědvat ve velkém stylu, zkuste skleněnou restauraci Ice-Q (3 048 m), která si také v nové bondovce zahrála. V nabídce mají třeba čtyřchodovou večeři za 3 500 korun na osobu.

    Vzdálenost z ČR (Praha): 660 km

    Cena skipasu (3denní, dospělý): od 4 500 Kč

    Rakouské Alpy vás rozhodně nezklamou.
    Autor: archiv

  • 2.

    Pro nejvíc nej: Zillertal


    Zell im Zillertal, ledovec Hintertux, Mayrhofen nebo snowboardový Gerlos. V Zillertalském údolí, největším lyžařském údolí světa, najdete hned několik vyhlášených středisek pro fajnšmekry s dohromady 620 kilometry perfektně upravených sjezdovek. A máte tu opravdu vše. Od nejprudší sjezdovky v Rakousku Harakiri v Mayerhofenu, přes nejprudší ledovec s největší jistotou sněhu Hintertux, nejmodernější lanovku světa s kabinkami pro 24 lidí, nejdelší sjezdovky v Rakousku Höhenfresser (8,4 km) až po nejvyšší 380 metrů vysoký Krimmelský vodopád. Užijí si tu i děti. Třeba díky hlídání, které zde zajišťují už od tří měsíců věku, nebo díky dětským lyžařským svahům s pohyblivými koberci a dětskými lanovkami.

    Vzdálenost z ČR (Praha): 408 km

    Cena skipasu (2denní, dospělý): 3 000 Kč

    Rakouské Alpy vás rozhodně nezklamou.
    Autor: archiv

  • 3.

    Pro lyžařské rodiny: Stubai

    Největší rakouský ledovcový areál s vrchní stanicí lanovky pár metrů pod 3 000 m n.m. a areálem pro lezení s cepíny po ledu. Kdo by tu čekal rodinnou pohodu a svahy i pro začátečníky? A přesto to tak je. Stubai je ledovec s mírným sklonem, na kterém jsou děti a začátečníci vítáni. Až tak, že děti do 10 let mají skipas zdarma, pohlídají vám je už od 3 měsíců, vyzvednou je v hotelu a odvezou do lyžařské školky. A najdete tu i rodinný lyžařský park s maskoty, ledovou jeskyní, lyžařskými kolotoči a pohyblivými koberci, dětské restaurace a další drobnosti. Rodinný aquapark je hned v údolí. Běžkaři si užijí na 130 km upravených tratí.

    Vzdálenost z ČR (Praha): 408 km

    Cena skipasu (2denní, dospělý): 2 700 Kč

    Rakouské Alpy vás rozhodně nezklamou.
    Autor: archiv

  • 4.

    Pro lovce celbrit: Kitzbuehl / Kirchberg

    Podle německo-amerického serveru Skiresort.info je v roce 2021 nejlepším lyžařským areálem světa a od roku 2013 je podle World ski awards pravidelně vyhlašován i nejlepším lyžařským centrem v Rakousku. Není se čemu divit. Legendární středisko stálo u zrodu evropského lyžování, milují ho světové celebrity i běžní lyžaři. V největším lyžařském resortu Rakouska Skiwelt najdou svoji sjezdovku začátečníci i závodníci při tréninku. Vzájemně propojených je tu 280 kilometrů sjezdovek, z nich je 136 km modrých, 127 km červených a 17 km černých. Kromě jiného sem láká i sjezdovka Streif přímo nad Kitzbuehelem, která má až 85% sklon a kde jezdci při závodech jezdí 145 km/h a skáčou až 80 metrů daleko.

    Vzdálenost z ČR (Praha): 565 km

    Cena skipasu (2denní, dospělý): 2 500 Kč

    Rakouské Alpy vás rozhodně nezklamou.
    Autor: archiv

  • 5.

    Pro rodiny s dětmi: Nassfeld


    Na jihu Alp je vždy slunečno. Průměrně o sto slunečních hodin ročně víc než v severní části Alp. V korutanském Nassfeldu můžete lyžovat na 110 kilometrech sjezdovek a vozit se na 30 vlecích a na oběd si můžete na lyžích přejet na pizzu do sousední Itálie. Lyžařské centrum vyhrálo v minulosti v různých anketách 15 cen, především za kvalitu apres-ski, nejlepší resort pro lyžařské profesionály a pro pokročilé. Bez problémů si tu ale zalyžují i rodiny s dětmi. Rodiče mohou využít hlídání dětí v době oběda nebo lyžařskou školku pro děti od tří let a další vymoženosti. A díky nejdelšímu, 25,6 km dlouhému závodu ve sjezdu Beat the Best! najdete Nassfeld i v Guinessově knize rekordů.

    Vzdálenost z ČR (Praha): 450 km

    Cena skipasu (2denní, dospělý): 2 650 Kč

    Rakouské Alpy vás rozhodně nezklamou.
    Autor: archiv

  • 6.

    Pro nadšence technologií: Ski Amade

    Jeden z nejmodernějších lyžařských regionů Evropy nabízí okolo 760 kilometrů sjezdovek a 270 vleků. Ať už se ubytujete v kterémkoliv ze středisek, budete mít možnost lyžovat na vyhlášeném Dachsteinském ledovci (2 699 m), na 32 kilometrů dlouhé panoramatické okružní jízdě Königstour, po na sebe navazujících sjezdovkách, propojených rozsáhlých areálech Planai, Hauser-Kaibling nebo Hochwurzen. Případně v nedalekém Flachau. Na sjezdovkách regionu máte k dispozici wifi připojení zdarma, které můžete využít třeba při provozu chytrých lyžařských brýlí, které vám za poplatek půjčí, budou vám ukazovat rychlost a navigovat vás. Na svazích najdete i jukeboxy s hudbou a řadu dalších vymožeností.

    Vzdálenost z ČR (Praha): 405 km

    Cena skipasu (2denní, dospělý): 3 100 Kč

    Rakouské Alpy vás rozhodně nezklamou.
    Autor: archiv

  • 7.

    Pro nejnáročnější: St. Anton


    Tohle středisko má na lyžařské mapě Evropy přední místo a je považováno za kolébku alpského lyžování. Po právu. Není největší ani nejvyšší, ale patří k nejoceňovanějším, ať už kvůli nádherným areálům, nebo bohatému nočnímu životu. A pro našince je i patřičně drahé. S místním skipasem můžete sjíždět 133 kilometrů propojených sjezdovek v St. Antonu i dalších 220 v 18 kilometrů vzdáleném Lechu. Široké sjezdovky se tu vlní mezi rozeklanými štíty a adrenalinovým nadšencům nabízí bohaté možnosti jízdy mimo sjezdovky v čerstvém prašanu. Ve večerních hodinách se dvouapůltisícové městečko mění v jednu velkou párty. Pokud chcete ušetřit, levnější ubytování seženete v nedaleké městečku Landeck nebo rovnou ve srovnatelném středisku ve vedlejším údolí v Ischglu. Ten je pro St. Anton největším konkurentem v kvalitě a ceny jsou tu o fous příznivější.

    Vzdálenost z ČR (Praha): 570 km

    Cena skipasu (2denní, dospělý): 3 050 Kč 

    Rakouské Alpy vás rozhodně nezklamou.
    Autor: archiv

  • 8.

    Další tipy na výlety

    Pořád přemýšlíte, kam vyrazit? Už nemusíte! Podivejte se na tyto další báječné tipy na nezapomenutelnou zimní dovolenou v Rakousku.

    Fotogalerie
    13 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

frantacizek: Alpy jsou krásné. Stejně jako Tatry u bratrů.. Nemám moc rád zimu, ale Alpy a Tatry fakt okouzlující nádhera

(30. 12. 2020 23:54)

Warpik: Pokud nemáte karavan na přespání, tak zatím bohužel nereálné !

(27. 12. 2020 17:17)

johankadl: Ať pojedete kamkoliv, určitě se vyplatí kvalitní pojištění na hory - http://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-na-lyze

(27. 12. 2015 23:57)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy