Zatímco u nás stojí letos lyžování na vratkých nohách umělého zasněžování, na alpských ledovcích se na přírodní sníh a teploty hluboko pod nulou můžete spolehnout. Na Stubaiském ledovci, největším z nich, se můžete dokonce vydat i na procházku do hlubin ledové masy a ujistit se, že je ještě dostatečně vysoká. Působivě nasvícená procházka ledovcem zaujme nejen děti a dostanou se k ní i nelyžaři.

Prostor pro každého

Většina lidí sem ale míří především za lyžováním, a to je na Stubaiském ledovci téměř dokonalé. Impozantní je už černooranžová lanovka 3S Eisgratbahn. Má kožené sedačky, wifi zdarma a do každé kabinky se vejde 38 lidí. Vyveze vás od parkoviště až do výšky 2900 m n.m., kde se od stanice Eisgrat můžete rozhodnout kam dál.

Gurmáni pravděpodobně nikam dál nepůjdou, protože u stanice lanovky se nachází nejvýše položená restaurace oceněná francouzským průvodcem Gault Millau. A bez lyží se můžete vydat i na prohlídku nitra ledovce.

Jinak ale lyžaři míří především další lanovkou k nejvyšší stanici Top Of Tyrol (3210 m) pod Shaufelspitze. Tam se milovníci adrenalinu vyřádí ve snow parku Stubai Zoo, nebo odtud mohou vyrazit na jednu z 13 tras mimo sjezdovky, které jsou ale značené pomocí gps a prověřené proti lavinovému nebezpečí. O případném nebezpečí informuje aplikace i mapa u stanice lanovky.

Jestli máte trochu zkušené lyžařské potomky, můžete s nimi vyzkoušet třeba i sjezd zpět přes Big Family Funslope, zábavné sjezdovky s klopenými zatáčkami, překážkami či skoky pro začátečníky. Ani to ale není pro každého, a zatímco děti budou pravděpodobně nadšené, běžný lyžař se možná radši sveze na až neuvěřitelně širokých modrých a červených sjezdovkách vedoucích zpět doúdolí. Těch je v areálu celkem 64 kilometrů!

Umělý ledopád i dětské centrum

Doslova druhé centrum dění je lanovkový uzel Gamsgarten, kam musíte z vrcholných partií sjet trošičku bokem. Sem se sjezdovky sjíždějí jako vějíř a najdete tu měřenou závodní sjezdovku, trasu pro běžkaře nebo mohutný pilíř z ledu, kam chodí trénovat horolezci s cepíny a mačkami. Děti tu mohou navštívit dětskou školu Big Family Skicamp s magickými koberci a kolotoči. Na celý ledovec mohou děti zdarma až do 10 let a od čtyř se mohou zúčastnit výuky ve zdejších lyžařských školách.

Rodinná perla

Kupříkladu německý autoklub ADAC považuje Stubaiské údolí za vůbec nejlepší lyžařskou lokalitu pro rodiny v Alpách. A něco na tom bude. Perfektní služby jsou vyhlášené nejen v BIG Family Skicamp na Stubaiském ledovci, ale i v BIG Family Kinderland v nedalekém Schlick 2000. Tam je skipas zdarma pro děti do 8 let, ale zato sem můžete přijet i s mrňousky už od tří měsíců. Ve zdejší školce si s nimi hrají, nakrmí je i přebalí, zatímco rodiče si mohou užívat na svahu.

Lyžování po celý rok

Obrovskou výhodou místa je pak permanentní pokrytí sněhem. Na stubaiském ledovci se totiž můžete na lyžích vyřádit od října do června. Jen tři měsíce v roce je tu přestávka, kdy je ledovec zakrytý folií. Daleko nejlepší lyžování je tu ale právě v zimě, kdy kromě samotného ledovce zasněží i okolní sjezdovky vedoucí až do údolí a k dispozici jsou i ostatní skiareály.

Od listopadu do března, je připravena i řada akcí, jimž kraluje lyžařská noční show Night of colours v areálu Schlick 2000, která se koná osm čtvrtků od prosince do března. Noční exhibici a ohňovou show tu můžete spojit s nočním sjezdem tříkilometrové tratě na sáních. Doporučit můžeme i návštěvu kulinářského festivalu Stubai BBQ od 13. do 15. března. V horském grilovacím šampionátu se přímo na svahu utká šest mezinárodních týmů a důležité je i hodnocení publika. Lyžaři si v tyto dny na svahu určitě pochutnají.

Speciální skipas se vyplatí

Nabízí tu hned několik skipasů a ten nejnovější, Ski plus city pas, se opravdu vyplatí. Stojí okolo 55 eur na den, tedy o pár eur víc, než na samotný ledovec, ale získáte za něj mnohem víc. Zajistí vám totiž volný vstup do 13 lyžařských oblastí, kromě Stubaier Gletscher i na Axamer Lizum, Skizentrum Schlick 2000 a Kühtai, ale třeba i na Nordkette přímo nad Innsbruckem.

S tímto skipasem se budete moci zdarma vozit turistickými autobusy, navštívit císařský palác Hofburg v Insbruku, zajít do několika bazénů či saun, prohlédnout si zážitkové muzeum Swarowski Crystal Worlds, zoologickou zahradu či olympijský skokanský můstek Bergisel.

Fotogalerie
10 fotografií