Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blesk Ordinace otevřela vyšetřovací stany v Ústí nad Labem: Prevenci zajistí Krajská zdravotní

Aktualizováno -
22. září 2021
11:47
Autor: one, Michal I. Volf - 
22. září 2021
05:00

Třetí zastávka Blesk Ordinace nabídne preventivní vyšetření všem Ústečanům. Ve spolupráci s Krajskou zdravotní se Mírové náměstí změnilo v obří vyšetřovnu, kam může každý až do 18 hodin přijít zdarma a nechat se vyšetřit v desítkách připravených stanů. Podívejte se do Blesk Ordinace také živě!

POZOR! Místo spirometru očkobus

Hygienická stanice dnes nedoporučila vyšetření spirometrem (vyšetření plic), a tak Krajská zdravotní přichystala pro návštěvníky překvapení. Na náměstí se můžete nechat naočkovat proti covid-19. V přistaveném očkobuse bude k dispozici vakcína pro nové zájemce, ale i pro ty, kteří potřebují druhou dávku. S sebou si nezapomeňte občanský průkaz a kartičku pojištěnce!

Stánky, které můžete navštívit:

* Vyšetření mateřských znamének

* Vyšetření zraku

* Vyšetření diabetu

* Vyšetření tlaku

* Poradna užívání léků

* Poradna mozkových příhod

* Nutriční poradenství

* ORL

* Mobilní hospic

* Následná péče

* Mamocentrum

* Lékař 24/7

* Žilní poradna

* Nábor dárců kostní dřeně

* První pomoc

Krajská zdravotní zachraňuje region

Je největším poskytovatelem lůžkové péče v ČR, spravuje už 7 nemocnic. Krajská zdravotní, a.s., (KZ) si k Ústí nad Labem, Teplicím, Mostu, Chomutovu a Děčínu letos přibrala ještě nemocnici v Litoměřicích a Rumburku.

Právě tamní nemocnice pro spádovou oblast se zhruba 55 tisíci lidmi, která v minulosti přišla o řadu kvalitních lékařů a musela uzavřít některá svá oddělení, je teď díky novému vlastníkovi opět ve hře. „V Rumburku je naplánovaná rozsáhlá modernizace zdravotnického zařízení tak, aby pro obyvatele Šluknovského výběžku byla zachována dostupnost zdravotní péče,“ vysvětlil generální ředitel KZ Petr Malý.  

Ústecký kraj jako jediný majitel Krajské zdravotní investuje 700 milionů korun. „Bude to sice jedna z největších krajských investic, ale dlouho opomíjený Šluknovský výběžek si prostě zaslouží moderní nemocnici,“ vysvětlil krajský radní pro majetek Tomáš Rieger.

Umění v chirurgii ústecké nemocnice

Už 13 let tu operuje Da Vinci

 Patří k jednou z nejšpičkovějších pracovišť v českém zdravotnictví, zvládá náročné operace, učí lékaře z celé Evropy. Centrum robotické chirurgie v ústecké Masarykově nemocnici funguje už 13 let s pomocí robotického systému s příznačným jménem – Da Vinci.

Od roku 2008 do 12. srpna 2021 operatéři provedli 3 975 roboticky asistovaných operací. První zákrok provedl přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Jan Schraml. Tehdy odstranil pomocí Da Vinciho ledvinový nádor. Od té chvíle se práce s robotikou stala součástí operací pro pacienty z různých koutů ČR.

„Robotická chirurgie znamená minimálně invazivní chirurgickou metodu, vyšší stupeň laparoskopie, vhodnou pro operace v dutině břišní a hrudní a v dalších špatně dostupných dutinách lidského těla, například v dutině ústní a hltanu v rámci ORL,“ přiblížil výhody robotických zákroků Jan Schraml. Operace bývají navíc šetrnější a přesnější, což je pro pacienty vždy veliká výhoda.

Pomáhá nejen v Ústí

Robotický stroj nelze převážet do jiných nemocnic, přesto dokáže pomáhat kdekoliv. Díky technologii a bezdrátovému přenosu se systémem Da Vinci se učí zacházet lékaři například v západní Evropě. Nejmodernější verze Da Vinciho je první v České republice i střední Evropě.

 „Od roku 2015 nahradil starší typ nejmodernější robot čtvrté generace s označením Xi, první v České republice, ale také ve střední Evropě. Nový model přinesl významné vylepšení vzdělávání nových operatérů, kteří díky dvoukonzolovému ovládání mohou s operatérem instruktorem sdílet reálnou operaci,“ vysvětlil Ivo Chrástecký z Oddělení komunikace a marketingu Krajské zdravotní, a.s.

Přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Jan Schraml provedl v ústecké nemocnici vůbec první robotickou operaci. Přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Jan Schraml provedl v ústecké nemocnici vůbec první robotickou operaci. | KZ, a.s.

Těžké chvíle infekčního oddělení

Covid byla drsná zkouška

Infekční oddělení Masarykovy nemocnice má za sebou náročných 18 měsíců. Od počátku pandemie koronaviru museli všichni zdravotníci včetně sester a lékařů čelit nejen náporu pacientů, vyčerpání a strachu, ale také novým léčebným postupům.

„Počty pacientů byly extrémně vysoké. V práci jsme trávili prakticky všechen čas,“ vzpomíná primář Infekčního oddělení Pavel Dlouhý. „Dnes už je pro nás covid-19 rutinní záležitost, lékaři i sestry přesně vědí, jak postupovat,“ dodává Dlouhý.

Primář Infekčního oddělení v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý. Primář Infekčního oddělení v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý. | Michal Israel Volf, KZ, a.s.

Semkli se všichni

V počátku s pandemií v kraji bojovali jen v ústecké nemocnici, později rozšířily péči všechny nemocnice v regionu. „To byl pro mě největší zážitek covidové doby – jak se v krizi dokáže nemocnice semknout,“ pokračuje primář.

Pandemie ale odhalila problém českých nemocnic. Nedostatek kvalitního a kvalifikovaného personálu. „Zdravotníci jsou to nejcennější, co nemocnice mají, a nedostatek lékařů a zdravotních sester největší hrozbou do budoucna,“ obává se lékař.

Nejen covid-19

Pavel Dlouhý poskytuje již 30 let potřebnou péči také lidem s AIDS a HIV pozitivním v Ústeckém a Libereckém kraji. „Zažil jsem ještě doby, kdy velká část pacientů s HIV infekcí umírala, dnes se díky účinným lékům dožívají stejného věku jako ostatní lidé,“ sdělil Pavel Dlouhý. Je to také díky objevům českých vědců v čele s profesorem Holým, kteří vyvinuli lék jež dnes užívají desítky milionů nemocných s HIV/ AIDS a hepatitidou B po celém světě.

Útočiště pro nemocné s roztroušenou sklerózou

Naděje začíná v Teplicích

Roztroušená skleróza – strašák, kterého se obávají především střední a mladší ročníky. Nemoci, která dokáže člověka upoutat na invalidní vozík, se daří čelit vhodnou léčbou. Své o tom ví pracovníci z RS centra při Neurologickém oddělení Krajské zdravotní, a.s. (KZ) – Nemocnice Teplice, o.z., kam každoročně míří více jak 100 nových pacientů s nadějí, že právě tady jim s jejich nemocí pomůžou.

Teplické RS centrum se za více než 26 let svého působení stalo útočištěm pro pacienty z Ústeckého, Libereckého a Karlovarského kraje. „Vyšetřujeme i nemocné, u kterých bylo jen vysloveno podezření,“ přiblížila primářka neurologického oddělení Marta Vachová. „Asi 1400 pacientů máme nyní na biologické léčbě, která je vysoce účinná. Umíme onemocnění poměrně dobře brzdit, kontrolovat, aby nedocházelo k jeho progresi,“ doplnila primářka.

Proč v Teplicích

Umístění RS centra v teplické nemocnici má svoje opodstatnění. „V okrese Teplice byl v 80. letech a na počátku let devadesátých 20. století dvojnásobný výskyt roztroušené sklerózy oproti zbytku republiky,“ vysvětlila mluvčí KZ Jana Mrákotová. I přesto se dodnes stále nepodařilo zjistit, co konkrétně toto vážné onemocnění způsobuje.

Pokažená imunita

Roztroušená skleróza je chronické autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém napadá mozek a míchu člověka. Nejčastěji postihuje lidi mezi 20. a 40. rokem života a více ženy.

Neurologická klinika se představuje

Odpovídá prof. MUDr. Martin Sameš, CSc. z Neurochirurgické kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z., a předseda Vědecké rady Krajské zdravotní, a.s.

Můžete představit ústeckou neurologii?

Neurochirurgická klinika Masarykovy nemocnice má působnost nadregionálního specializovaného centra se spádem jednoho milionu obyvatel. Základním posláním pracoviště je provádění vysoce specializované diagnostiky, léčby a výzkumu chorob nervového systému. Dále konstituuje spinální centrum nejvyšší kategorie „A“ pro léčbu úrazů a onemocnění páteře a disponuje nejmodernější technikou pro navigační a robotické operace.

Prof. MUDr. Martin Sameš při operaci. Prof. MUDr. Martin Sameš při operaci. | KZ, a.s.

Ústecká neurochirurgie si vydobyla pověst špičkového pracoviště. S kým spolupracujete?

V klinické i experimentální části rozvíjíme v České republice prioritní projekt rekonstrukce obrazu aneuryzmatu pomocí vektorů rychlosti proudění krve ve spolupráci s Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy v Praze a s Mayo Clinic v USA a dále ve spolupráci s FN Motol 2. LK UK Praha a Akademií věd v Praze experimentální model mozkových aneuryzmat. Dlouhodobě se rozvíjí spolupráce s Univerzitou J.E.Purkyně v Ústí nad Labem jak ve výuce, tak v oblasti výzkumu.

Jaký konkrétní výzkum právě probíhá?

Konkrétně vyvíjíme 3D tisk obratlů se spinální neurochirurgii, studujeme 3D kinematickou analýzu změn pohybových vzorců chůze po neurochirurgických výkonech, započali jsme se zcela originální 3D animaci obrazů v medicíně.

Kolik operací za rok provádíte? 

Ročně provádíme kolem 3 000 operací, patříme dlouhodobě mezi tři největší pracoviště v ČR. Je třeba zdůraznit, že úspěšná operace je jen polovina úspěchu, ta druhá je pečlivá pooperační péče našich sester, rehabilitačních specialistů, neurologů a zapojení pacienta zpět do aktivního života.

Unikát v děčínské nemocnici

Budoucím rodičům tisknou 3D miminka

Tak to tu ještě nebylo! V děčínské nemocnici nově umí vymodelovat budoucím rodičům jejich očekávaného potomka. Jako první v ČR tady nabízí plastické zvěčnění podoby plodu v matčině břiše. Gynekologické oddělení získalo totiž moderní přístroj, díky kterému tu umí miminko nejen vyfotit a ukázat na obrazovce monitoru, ale také následně „vyrobit“.

„Byl to můj nápad, o kterém jsem slyšel v zahraničí. 3D tiskárna nám umožní nabídnout maminkám vizualizaci ještě nenarozeného plodu nejen v podobě fotografie, ale i v podobě 3D modelu,“ popsal primář Gynekologicko-porodnického oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Děčín, o.z., Peter Kraus.

Netradiční památka

Do jeho ordinace, kde modely vyrábějí, přišla například mladá maminka Kristýna Kovářová (29) z Děčína. „Myslím, že jako památka na období, kdy byla malá ještě v bříšku, je to super. Škoda, že ta nabídka tu nebyla už dříve, možná bych toho využila při svém prvním těhotenství,“ posteskla si maminka.

Cena modelu je 2500 korun a lidé si mohou vybrat i barvu. Cena modelu je 2500 korun a lidé si mohou vybrat i barvu. | Michal Israel Volf, KZ, a.s.

Pouze hlavička

Tiskárna vytvoří obličej a hlavičku budoucího potomka. Ideální období je mezi 24. a 27. týdnem těhotenství. Budoucí maminka nepotřebuje nic jiného, než jen projít klasickým 3D ultrazvukem. „Nejprve vytvoříme 3D sken plodu, následně ho asi hodinu upravujeme v počítači. Samotný tisk pak trvá zhruba 3 až 5 hodin,“ popsal primář.

Zájem je veliký

Přestože službu rozjela nemocnice v Děčíně teprve počátkem srpna, je o ni mezi lidmi nebývalý zájem. Lékaři tak v ordinaci tráví více času, než doposud. „Snažím se to nechávat na mladších kolezích, kteří mají více času. Uvažuji o tom, že bychom to naučili i naše sestřičky,“ dodává primář.

O raritu mají teď zájem i jiní gynekologové. „Ozývají se a zjišťují, co všechno to obnáší. Je tedy možné, že stejnou službu brzy nabídnou i jiní porodníci,“ uzavřel Peter Kraus. Cena za jeden plastový výtisk obličeje plodu je 2500 korun. Lidé si mohou vybrat i barvu, jakou má model mít.

Máte do Ústí daleko?

Navštivte některou z dalších zastávek Blesk Ordinace:

BRNO

termín: 29. 9. 2021, středa

místo: náměstí Svobody

čas: 12:00 – 18:00 ve spolupráci: Fakultní nemocnice U sv. Anny

OSTRAVA

termín: 6. 10. 2021, středa

místo: Masarykovo náměstí

čas: 12:00 – 18:00

ve spolupráci: Fakultní nemocnice Ostrava

PRAHA

termín: 13. 10. 2021, středa

místo: Karlovo náměstí

čas: 12:00 – 18:00

ve spolupráci: Všeobecná fakultní nemocnice

Podívejte se, jak to vypadalo na Blesk Ordinaci v Liberci.

Video  Liberecká Blesk Ordinace přilákala 5 tisíc návštěvníků! Čekání na lékaře se vyplatilo!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi