Markéta téměř každý den sportovala. Kromě toho, že dvakrát týdně chodila na rychlostní skákání přes švihadlo, se chtěla zlepšovat v tom, co miluje – ve volejbale. Jenže loni v srpnu ji začala pobolívat hlava. Nejdřív se tomu snažila nevěnovat pozornost. „Až když nám po jednom týdenním soustředění prozvracela celou noc, začali jsme to řešit s doktory. Po několika vyšetřeních nám řekli, že jí v hlavě roste nádor a musí okamžitě na operaci,“ popsala Blesku její maminka. „Otočil se nám svět vzhůru nohama,“ řekl její tatínek.

Sport stranou

Jenže šestihodinovou operací, která se podařila, onkologická léčba teprve začala. „Nejprve ozařování, pak chemoterapie. Byla to rána a sport šel stranou,“ vzpomíná volejbalistka. Právě během ozařování jí začaly padat vlasy. „Když jsem bez vlasů měla někam jít, bylo to něco hrozného,“ popisuje Markéta.

Nové Háro

Naštěstí přišla záchrana. Od spolku Nové Háro, o kterém Blesk píše celý srpen v projektu Srdce pro vás, dostala paruku z pravých vlasů. „Byla to pro mě v tu dobu ta nejlepší věc,“ řekla mladá sportovkyně. Jak sama říká, při další léčbě jí nové vlasy psychicky pomohly. „Chemoterapie mám za sebou. Po nádoru ani památka. Vše je na nejlepší cestě,“ směje se.

Deset měsíců léčby

Markétě objevili zhoubný nádor loni 24. srpna, a místo toho, aby 1. září nastoupila do sedmé třídy, ležela ten den šest hodin na operačním sále. Krátce poté začali lékaři s ozařováním. „Šlo o celou hlavu a také záda,“ popisuje dívka. Když 6. listopadu skončilo ozařování, naplánovali lékaři od ledna chemoterapie. „Při nich jsem byla prakticky pořád v nemocnici. Pustili mě až 26. června,“ říká Markéta.

Zhubla o 13 kilo

Markéta dříve stále sportovala. Společně s léčbou to ale nebylo možné. „Při chemoterapiích jsem nemohla cvičit. Navíc jsem zhubla ze 45 na 32 kilo,“ říká. Ke sportu se chce ale brzo vrátit. „Bude to chvilku trvat, ale už teď pravidelně cvičím, abych se dostala do formy,“ směje se. „Dveře do reprezentace snad zavřené nemá,“ doufá její maminka.

Učila se při chemoterapii

Dívka nestrávila ve škole v sedmé třídě ani jeden den. Paradoxně jí pomohla pandemie koronaviru, kdy se přešlo na on-line výuku. „Kolikrát jsem byla na chemoterapii a při tom jsem měla on-line hodinu,“ popisuje svoji výuku. „Kdyby nebyla ta on-line výuka, asi by mě pan ředitel do osmičky nepustil,“ přemýšlí. Tam začne chodit zítra. „Do školy budu chodit v nějakém omezeném režimu, abych to zvládla. Dostala jsem individuální plán a jsem za to moc ráda,“ prozradila Markéta.

Paruku ráda věnuje

I když to po ukončení léčby trvalo, po dvou měsících začaly dívce růst zase vlastní vlasy. „Nejdříve jsem v paruce chodila do města, třeba do kina s kamarádkou a bylo to v pohodě. Už si ale zvykám, že paruku odložím. Třeba do školy bych chtěla chodit bez ní,“ říká Markéta a plánuje, co s ní udělá. „Jelikož Nové Háro je pro děti a mladistvé do 25 let, ráda bych ji věnovala nějaké starší paní, abych taky pomohla,“ říká.

Vybrala si delší vlasy

Paruku si vybrala společně s Lucií Staňkovou, předsedkyní spolku Nové Háro loni v listopadu. Jenom stačilo změřit hlavu. „Vybrala jsem si trochu delší vlasy, než jsem měla původně a barva je dost podobná, malinko světlejší,“ říká Markéta. Stejně jako jí pomohl Spolek i dalším 114 dětem a mladistvým.

Pomoci můžete i vy

Spíše než pravé vlasy potřebuje organizace peníze na výrobu paruk. Pomoci můžete i vy, byť třeba jen drobnou částkou. Každá koruna může mladým i malým pomoci k novému háru. A můžete se stát i členem Klubu přátel Nového Hára a měsíčně přispívat nejen na výrobu paruk, ale také na osvětu o dětské onkologii. Více najdete na webu noveharo.cz.

Kontakt: Organizace: Nové Háro, z. s.

Adresa: Lužice 105, 435 24 Lužice u Mostu 105

Telefon: 737 161 115

E-mail: ahoj@noveharo.cz

Web: www.noveharo.cz

IČO: 06457355

Nebezpečný melanom už i u malých dětí. Přednostka z Bulovky o prevenci rakoviny kůže nejen na dovolené.

Video
Video se připravuje ...

Nebezpečný melanom už i u malých dětí. Přednostka z Bulovky o prevenci rakoviny kůže nejen na dovolené Pavlína Horáková