Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tohle se stát nemělo! Mucha z Varů o porušení pravidel i milionových „covidových" nákladech

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
25. srpna 2021
05:00

Karlovarský filmový festival chtěl jít příkladem a nastavil přísnější pravidla než v Cannes. Organizátoři do proticovidových opatření investovali miliony a konzultovali je s předními odborníky. Přesto se ve spojení s tímto svátkem filmu momentálně mluví hlavně v souvislosti s porušením, ke kterému došlo bohužel hned na slavnostním zahájení. Většina známých osobností totiž seděla v kinosále hotelu Thermal bez ochrany úst a nosu. Výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha v úterním Epicentru Blesk Zpráv nad touto situací vyjádřil lítost a otevřeně hovořil o náročných přípravách na 55. ročník největšího českého filmového festivalu.

„Je mi to líto, protože se z toho stalo hlavní téma. Mnozí jsou konfrontováni, zda tu roušku měli nebo ne…dostáváte vodu, pití, takže si to lidé sundají, já to nechci vůbec omlouvat…My víme, že se tohle stát nemělo,“ řekl v úvodu Epicentra a také doplnil v čem je podle jeho názoru jeden z problémů: „My jako organizátoři nemůžeme na toho člověka naskočit a rvát mu tu roušku na ústa, je to bohužel takové nešťastné.“

Tučná pokuta a soucit diváků

Případ už podle informací Blesku řeší karlovarská krajská hygiena. Za porušení opatření přitom hrozí tučná pokuta - až tři miliony korun. „ Ano jsme s nimi ve spojení, prostě se s tím budeme muset vypořádat.  Ale když teď jdete do kinosálu, tak tu roušku mají úplně všichni, protože s námi soucítí, chápou a nechtějí, aby hlavní výstup z festivalu byl ten, že lidi nemají roušky. Já doufám, že slavnostní zakončení v přímém televizním přenosu zvládneme lépe, než to bylo na zahájení,“ řekl ředitel festivalu a producent filmu Zátopek, který se už zítra dostává do kin.

Na slova prezidenta Miloše Zemana o „nadlidech“ a „snobské sebrance“, která zazněla v nedělním pořadu Blesku S prezidentem v Lánech, nechtěl reagovat: „Já vůbec tohle nebudu komentovat, jen řeknu, že každý člověk, který tam byl, se prokázal, že je bezinfekční, takže to není tak, že by tady každý chodil úplně volně.“

Video  „Tohle se stát nemělo." Mucha z Varů o porušení pravidel i milionových „covidových" nákladech  - Pavlína Horáková, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Opatření za miliony

Organizátoři festivalu ve spolupráci s odborníky a karlovarskou hygienickou stanicí připravili rozsáhlý systém bezpečnostních opatření a rozpočet festivalu, který se v průměru pohybuje okolo 150 milionů, tak ještě výrazně nabobtnal o „covidové“ náklady. „Ty jsou dost veliké. My nemáme ještě finální čísla, jsou to vyšší jednotky milionů,  protože vy musíte nabrat velkou spoustu lidí. Máme přes sto lidí, kteří tvoří jen covidový tým,  kontrolují lidi, rozdávají pásky. Máte v tom i ubytování pro lidi, kteří přijíždějí a musí do karantény, testování a tak dále,“ vysvětlil Mucha.

„Atmosféra je tady úžasná. Je strašně cítit, že lidem po dvou letech dívání se doma na televizi nebo na počítač, jim strašně chybí ten společný zážitek v kinech a zatím ta návštěvnost je skvělá asi jsem si myslel, že bude i menší,“ řekl v pořadu Epicentrum, které se po celý festivalový týden vysílá přímo z Karlových Varů.

Jak se organizátorům podařilo na festival v době koronavirové pandemie dostat světoznámé herce jako je Johnny Depp, Ethan Hawke či Michael Caine? Na jakého mezinárodně uznávaného hosta si Kryštof Mucha myslí a proč otálí s jeho pozváním? Další detaily o  KVIFF se dozvíte při sledování celého záznamu pořadu Epicentrum.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa