Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemana naštvala „snobská sebranka“ ve Varech. Přistižený epidemiolog Smejkal připustil chybu

Video se připravuje ...
Autor: Redakce Blesk.cz, Pavlína Horáková - 
23. srpna 2021
05:00

Všichni jsou si rovni, někteří jsou si rovnější? Klasické heslo platilo i na festivalu v Karlových Varech. Na slavnostní zahájení na premiéru filmu Zátopek totiž do kinosálu v hotelu Thermal přišly davy celebrit a prominentů bez ochrany úst a nosu! Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk mluvil o snobské sebrance. Epidemiolog Petr Smejkal míní, že účastníci zahájení ve Varech měli jít příkladem a udělali chybu.

Na sociální síti twitter na absenci respirátorů upozornil epidemiolog Rastislav Maďar (48). „Když máte jít příkladem ostatním, ale nějak to nevyjde,“ napsal k fotce, kde jde bez roušky modelka Daniela Peštová (50) k herečce Zuzaně Stivínové (48) a za ní její partner, zpěvák Pavol Habera (59). Mohl si ale vybrat ze stovek fotografií slavných, protože respirátor neměl takřka nikdo.

Pravidla jsou přitom jasná: návštěvníci projekcí kin musí mít potvrzení o bezinfekčnosti – to se na festivalu řešilo pomocí speciálních náramků, nadto ale musí mít i ochranu nosu a úst.

Chybovali i ministři

Celebrity v tom však nebyly samy. Mezi diváky se bez respirátoru bavil i ministr kultury Lubomír Zaorálek (64, ČSSD). „Sundal jsem si ho jen v tu chvíli, protože v tom hluku mi nebylo rozumět,“ vymlouval se.

To šéf zdravotnictví Adam Vojtěch (34, za ANO) se ženou měli respirátory nasazené alespoň po dobu, co v kinosále byli fotografové. Stejně tak šéfka práce a sociálních věcí Jana Maláčová (40, ČSSD) s mužem. Jak ale zjistil náš reportér, už po skončení části programu si Maláčová „obnažila“ ústa v sále, Vojtěch pak na rautu v předsálí.

Zeman: Jako nadlidi

K absenci roušek na festivalu se v pořadu Blesk S prezidentem v Lánech vyjádřil i Miloš Zeman. „Já jsem v Blesku viděl fotografie, roušku měl jen Adam Vojtěch a jeho žena. Nikdo by se neměl vyvyšovat nad druhé,“ zkritizoval Zeman účastníky festivalu v Karlových Varech.

„Jednou jsem řekl neuctivou poznámku o snobské sebrance, to bylo při jiných příležitostech, mám dojem, že to byl Český lev, a dnes tahle snobská sebranka na karlovarském filmovém festivalu předvádí, že jsou něco jako nadlidi. Oni mohou nakazit sebe a jiné. Tam může být při tomto počtu silné ohnisko nákazy,“ dodal Zeman.

Smejkal: Musíme být na sebe přísnější

Bez roušky či respirátoru však byl chvílemi i epidemiolog Petr Smejkal. Blesk Zprávám ve Varech řekl: „Já jsem ji asi v některých chvílích neměl, za což se hluboce omlouvám, ale ne že by to bylo po celou dobu.“

Podle Smejkala se však diváci na dalších projekcích chovali podstatně ukázněněji. „No jasně, nás to mrzí, protože jsme prostě chtěli a strávili jsme tím hodně času, aby ten festival byl co nejbezpečnější, jaký v téhle době může být. Včetně bezinfekčnosti, kterou máme všichni na rukou testovaní, dokonce se tady i očkuje. Hostesky, přestože vyzývaly, že si lidé mají nasadit respirátory, tak někteří si je nenasadili. A já přiznávám, že jsem si ho také nasadil pozdě, takže mě to hrozně mrzí. Ale musím říct, byl jsem ještě na dvou dalších filmových představeních a všichni mají roušky, všichni to dodržují, tak snad to byl jen ten úvodní večer,“ pokračuje Smejkal.

Připustil chybu, na slova prezidenta Zemana o snobech však reagovat nechtěl. „To se mi nechce komentovat, nezlobte se,“ prohodil Smejkal a dodal: „Musíme být přísní a my musíme být nejpřísnější i sami na sebe.“

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) bez respirátoru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) bez respirátoru. | fotografové Blesku

Milionová pokuta

Každému, kdo nerespektoval opatření (která má i sám festival uvedená na webových stránkách) hrozí pokuta, a to až do 3 milionů korun, jak nás informoval mluvčí rezortu zdravotnictví Daniel Köppl – to by ale někdo musel velmi demonstrativně na pravidla kašlat, spíše bývají pokuty v řádu tisíců korun.

Půl hodiny upíjel

Je dobře, že šel ministr příkladem, i když je to nepohodlné. Je potřeba to ještě chvíli vydržet,“ napsal Blesku Köppl, ještě než jsme mu poslali fotku Vojtěcha bez roušky. „Pan ministr má v ruce skleničku, takže si sundal respirátor v době konzumace, což je v pořádku,“ bránil pak šéfa. A nezajímala ho informace našeho zpravodaje z místa, že ministr postával bez respirátoru, byť se skleničkou v ruce, přes půl hodiny.

 

Video  S prezidentem v Lánech: Zeman o covidu, očkování ženy i dcery a o chybějících rouškách ve Varech  - Blesk TV
Video se připravuje ...

vlajo ( 24. srpna 2021 13:47 )

Pro někoho snobská sebranka někomu stačí ovar od Mynáře.

Jana JJ ( 23. srpna 2021 20:16 )

Přesně tak .... A ještě k tomu vysvětlit, jak může být epidemie s 11 lidmi v nemocnici
Beru ty ve vážném stavu, protože nechápu, proč tam leží dalších 40, kteří vážní stav nemají. Lehký stav se běžně leží doma.

krtek. ( 23. srpna 2021 17:27 )

zabavili mu ho proto, že volal v noci každou hodinu ochrance , že potřebuje měnit plíny

Chatra77 ( 23. srpna 2021 16:12 )

No právě proto.

grafty8 ( 23. srpna 2021 16:01 )

Chátro nejsem ty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa