Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Režisér Ondříček překvapil: Zátopkovo selhání, Neužilova stydlivost a nesplněné přání!

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
24. srpna 2021
08:05

Více než rok čekali tvůrci filmu Zátopek na to, až jejich snímek o českém legendárním běžci shlédnou první diváci. Slavnostní premiéra proběhla na Karlovarském filmovém festivalu a setkala se s nadšenou reakcí. Režisér filmu David Ondříček (52) je připraven na to, že film může vyvolat i kontroverzní reakce. V Epicentru Blesk Zpráv hovořil o komplikované osobnosti Emila Zátopka (†78), i o tom co stálo za zhroucením jeho rodinného života a také prozradil, proč se představitel hlavní role, Václav Neužil styděl setkat s Danou Zátopkovou  (†97).

„Spadl ze mě obrovský kámen, což jsem ani nevěděl, že jsem ho v sobě nosil…ale odkládat film o rok a dva měsíce je něco, co mě potkalo poprvé v životě a je to něco, co nepřeju žádnému filmaři. Je to nepříjemný pocit,“ prozradil hned na začátku pořadu Epicentrum, které se celý týden bude vysílat přímo z centra dění Karlovarského filmového festivalu. Nucená koronavirová přestávka české kultury měla pro úspěšného režiséra i některé pozitivní aspekty a to zejména v jeho soukromém životě. Kromě času na dokončení a postprodukční propracování filmu Zátopek si totiž po deseti letech vztahu konečně řekl své ano s herečkou Marthou Issovou (40). „Ano, pomohl tomu i ten čas, takže už jsme svoji,“ prozradil režisér.

Pro roli českého legendárního běžce Zátopka si Ondříček vybral herce Václava Neužila (41), který byl do té doby ve filmech obsazován spíše do menších rolí. „Viděl jsem na něm, že on má obrovskou touhu dotahovat věci a tady jsem tušil, že bude potřeba naprostá oddanost a houževnatost. A to se naprosto potvrdilo, ještě ve větší míře, než jsem čekal,“ chválil herce Dejvického divadla, který si kvůli této roli nechal vyholit hlavu, tři roky intenzivně trénoval, zhubl na Zátopkovu váhu, i když sám je o něco vyšší, a závody ve filmu běhal v reálných rychlostech světoznámého atleta. Jeho nasazení pro roli nemá podle Ondříčkových slov v českém filmu obdoby.

Stydlivý Neužil a nesplněné přání

Tvůrci měli možnost se osobně sejít s manželkou Emila Zátopka, zlatou olympijskou oštěpařkou, Danou Zátopkovou. Ta filmu nejprve nebyla nakloněna, svůj postoj však postupem času přehodnotila, trvalo to však dlouhých šest let.  „Hodně jsme váhali se dvěma věcma. Zaprvé jí ukázat část filmu a za druhé jí ukázat Vaška, respektive se s ním setkat, což ona chtěla…Vašek se strašně styděl, nechtěl se setkat a říct: Dobrý den, já budu hrát člověka, se kterým jste žila celý život, co tomu říkáte,“ prozradil Ondříček. K setkání bohužel už nedošlo, protože Dana Zátopková v březnu minulého roku zemřela.

Marthě Issové se s touto výjimečnou ženou podařilo setkat na jejích 97. narozeninách. „Ona ji dokonce pasovala na svoji zástupkyni, která musí vždy propagovat oštěp. Marta jí ukázala fotografie, ale také video Zátopkova legendárního běhu na 5 000 metrů a ona řekla: Takhle to nějak bylo. A to nás hodně uklidnilo,“ popsal setkání s touto legendou české atletiky. Dana Zátopková poté vyjádřila přání si ve filmu zahrát, během několika dní však musela do nemocnice a z té už se bohužel nevrátila.

Zátopkovo selhání

Řeč přišla i na kontroverzi kolem postavy Emila Zátopka, který byl na jednu stranu uctívaný sportovec na druhou stranu se účastnil propagandistických vystoupení na podporu komunistické strany a podepsal i s dalšími sportovci souhlasný seznam s přísným potrestáním Milady Horákové a celé skupiny. „V těch 40., 50. letech se to neskutečně zkomplikovalo a on do toho spadl. Určitě selhal, ale zároveň tam měl spoustu hrdinských činů…mimo jiné si například v roce 1978 oblíkl uniformu, šel na Václavské náměstí a týden tam chodil a vyzýval lidi k ozbrojenému odporu,“ popsal některé činy slavného běžce. Podle Ondříčkových slov se Dana Zátopková obávala reakce komunistické strany, která jejího manžela vyloučila ze strany.

Poté ho vyhodili i z armády. „Což pro něj byla veliká rána, protože on byl voják a za vojáka se považoval do konce svých dnů. Vlastně ho nechali pracovat jako pomocného dělníka v maringotce mimo Prahu a jemu se zhroutil trochu rodinný život s Danou a zároveň začal pít,“ popsal i stinné stránky oslavovaného sportovce a zároveň upozornil na to, že velmi často hovoříme o lidech, kteří nějakým způsobem v této komplikované době selhali a velmi málo ukazujeme na ty, kteří je k tomu donutili.

Emoce se Davidovi Ondříčkovi vkradly do hlasu, když hovořil o svém tatínkovi, proslulém kameramanovi Miroslavu Ondříčkovi (†80): „ Měli jsme skvělý vztah. Zároveň jsme měli táty málo, protože on hodně pracoval v zahraničí a abychom neemigrovali, tak nás tam s mámou pouštěli málo. Moc mi teď tady chybí.“

Video: Epicentrum - David Ondříček

Video  Epicentrum - David Ondříček  - Pavlína Horáková, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

 

 

 

 

 

 

risan ( 24. srpna 2021 10:19 )

přesně, mám stejný názor. Představitel Zátopka je mu neuvěřitělně podobný včetně běžeckého stylu a představitelka paní Zátopkové je úplně jiný somatotyp, .. a jestli Neužil běhal stejně rychle jako Zátopek, o tom silně pochybuju,tempo na kilometr pod 3 minuty, to už je slušnej rachot, ale možná p. Ondříček mluví o něčem, čemu vůbec nerozumí nebo nechce rozumět.

sorgedoktor ( 24. srpna 2021 10:09 )

....Je mi prers 83 roku, kde jste se s tim prohlasenim seznamil...Ono s sn a d v te dobe byl narod tak zpracovany, ze odsouzeni dr Horakove obecne povazovali lide za akt spave­dlnos­ti..­.Dru­ha stranka veco je, ze byl v koncentraku za Rise a bze v dobe popravy byla tehotna......

panda82 ( 24. srpna 2021 08:21 )

Jak mohl Issovou obsadit do role Dany Zátopkové je nepochopitelné, úplně odlišný typ, fotografii bylo nebo je dost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa