Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman vzkázal do Varů: „Snobská sebranka a nadlidi.“ Odložení roušek prošetřuje hygiena

Aktualizováno -
22. srpna 2021
12:30
Autor: ula, vei, lpb, ver - 
22. srpna 2021
12:10

V těchto dnech se koná karlovarský filmový festival. Jak se ukázalo na premiéře filmu Zátopek, nikdo z přítomných si příliš nedělal hlavu s nařízením o zakrytí dýchacích cest. Roušku neměl např. ministr kultury Lubomír Zaorálek (za ČSSD), příkladem šel ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ten v kině sice respirátor měl, ale podle zpravodaje Blesku ho na večírku odložil. Prezident Miloš Zeman nepřímo označil účastníky festivalu za „snobskou sebranku“. Jak řekla Blesk Zprávám KHS Karlovarského kraje, případem se zabývá.

Pravidla pro návštěvu kin, divadel a hromadných akcí uvnitř jsou jasná: Kromě potvrzení o bezinfekčnosti musí mít lidé ochranu nosu a úst, a to respirátor s minimální účinností FFP2. To se ale na zahájení karlovarského festivalu, který měl loni pauzu kvůli pandemii koronaviru, nestalo. Respirátor neměl na slavnostním zahájení v sále hotelu Thermal téměř nikdo.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34, za hnutí ANO) řešil něco, na čem sám ve vyhláškách trvá, velmi zvláštně. V předsálí respirátor v davu lidí neměl, v sále si ho naopak nasazoval. Respirátor neměla ani ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Vojtěch podle svého resortu opatření neporušil. „Jak je na fotografii vidět, tak má v ruce sklenici. Podle opatření není nutné mít v době konzumace roušku,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Zeman: Snobská sebranka a nadlidi

„Já jsem v Blesku viděl fotografie, roušku měl jen Adam Vojtěch a jeho žena. Nikdo by se neměl vyvyšovat nad druhé,“ zkritizoval Zeman účastníky festivalu v Karlových Varech.

„Jednou jsem řekl neuctivou poznámku o snobské sebrance, to bylo při jiných příležitostech, mám dojem, že to byl Český lev, a dnes tahle snobská sebranka na karlovarském filmovém festivalu předvádí, že jsou něco jako nadlidi. Oni mohou nakazit sebe a jiné. Tam může být při tomto počtu silné ohnisko nákazy,“ dodal Zeman.

Zaorálek bez respirátoru. Zeman: Papalášství

Ačkoliv jsou respirátory na vnitřních kulturních akcích povinné, bez ochrany dýchacích cest byl i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten si po dotazu Blesk Zpráv začal „sypat popel na hlavu“. A tvrdí, že si respirátor sundal jen na chvíli. „Je to chyba, ale jsou tu přísná pravidla a kontroly. Nicméně se omlouvám a budu si na to dávat pozor jako do včerejšího večera,“ kaje se ministr kultury.

Jenže fotografové Blesku zachytili, že ochranu nosu a úst neměla ani jeho partnerka, bývalá televizní reportérka Šárka Bednářová, stejně tak mluvčí Zaorálkova resortu na další z akcí festivalu.

„Je to papalášství, které bohužel občas přepadne každého ministra, ale doufám, že ho potom opustí, i když o tom nejsem přesvědčen i v případě Lubomíra Zaorálka,“ okomentoval ministra kultury Miloš Zeman.

Video  Zeman o covidu, Vary  - Blesk TV
Video se připravuje ...

KHS Karlovarského kraje: Případ prošetřujeme

Jak řekla Blesk Zprávám Michaela Zajíčková, mluvčí KHS Karlovarského kraje, účastníkům festivalu nebyla udělena žádná výjimka z nošení ochrany dýchacích cest, protože pro to není oprávnění.

„KHS Karlovarského kraje je v kontaktu s organizátory MFF a prošetřuje okolnosti porušení aktuálně platného Mimořádného opatření jak ze strany pořadatelů, tak jednotlivých účastníků a hostů festivalu. Za tím účelem postupuje KHS Karlovarského kraje v souladu s platnými právními předpisy,“ upřesnila Zajíčková.

Nad zahájením festivalu bez respirátorů se pozastavil i epidemiolog Rastislav Maďar.

„Když máte jít příkladem ostatním, ale nějak to nevyjde. Když máte ukázat, že jsme v tom všichni společně, ale zase nic. Díky všem, kteří tam poctivě respirátory nosí, i když to příjemné není nikomu. Za 10 dní se otevírají školy, fakt nepotřebujeme dávat deltě tolik prostoru,“ napsal Maďar na svůj účet na twitteru.

ViolaX ( 22. srpna 2021 23:52 )

Nás, obyčejné lidi, budou všude šikanovat s nesmyslnými požadavky, ale když jde o uměleckou smetánku, tak jde vše stranou a hadr na hubě není vidět široko daleko! Sebranka snobská!

Covid_19 ( 22. srpna 2021 22:03 )

to běžte radit do Velké Británie, to je takové celosvětové semeniště nových mutací a velmi úspěšný celosvětový šiřitel (britští turisté to zatáhli do Portugalska, Španělska, Chorvatska i do Prahy)

Covid_19 ( 22. srpna 2021 22:01 )

prezident by si měl udělat pořádek hlavně na hradě, jeho poradci a kancléř v době epidemie ukázali, že pravidla pro ně neplatí

Covid_19 ( 22. srpna 2021 21:59 )

socani nám ukazují, že pravidla dodržovat musí ti ostatní- Maláčová, Zaorálek, jsou takoví z lidu...typičtí socani , jak čichnou ke korytu, hned jsou z nich nadlidé

Covid_19 ( 22. srpna 2021 21:54 )

"VIP" je Nejedlý, Mynář i zbytek hradní posádky, když se takto chová vrchnost, tak se podobně chovají i další

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa