Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojtěch promluvil o funkci ve Finsku, poletí s ním manželka. A chystá se rošáda i v USA?

Autor: sova, vei - 
4. března 2021
05:10

Finsky se prozatím neučí, prioritou je pro něj v tuto chvíli dokončit mandát poslance. Bývalý ministr zdravotnictví a poslanec Adam Vojtěch (za ANO), který se má stát velvyslancem ve Finsku, to řekl v Epicentru Blesku. Jeho nominaci schválila v první polovině února vláda. Prozradil, že v případě přesunu do Skandinávie by se s ním stěhovala i manželka. Diplomatická rošáda se ale podle informací Blesk Zpráv chystá i v zámoří. Ve Spojených státech totiž končí mandát zkušenému diplomatovi a velvyslanci Hynku Kmoníčkovi.

„Zatím je to v nějakém procesu, ale samozřejmě je to moje manželka, takže určitě bych byl rád, aby se mnou byla, kdekoli budu v budoucnu,“ řekl Vojtěch ve studiu Blesku.

Exministr na otázku moderátora zároveň uvedl, že prozatím není ve službách českého ministerstva zahraničí, což zpravidla bývá předstupeň působení ve velvyslanecké funkci.

Kdy se začne exministr učit finsky?

„Opakovaně jsem jasně řekl, že chci dokončit mandát poslance. Myslím si, že to je poctivé, pokud mě občané zvolili, tak abych ten čtyřletý mandát dokončil a pak případně řešil další angažmá,“ svěřil se muž, který stál v čele resortu zdravotnictví od prosince 2017 do loňského září.

Znamená to, že by Vojtěch mohl odlétat do Finska na začátku příštího roku? „Je to možné, ale znovu říkám, že nic není potvrzeno. Ten proces nějakým způsobem běží. A je i diplomatickými zvyklostmi, že se detaily nekomentují, dokud to není finálně potvrzeno,“ řekl poslanec a exministr s tím, že do října se pro něj nic nemění. Finský jazyk se podle svých slov prozatím neučí.

Přiznal ale, že v případě nástupu do českých diplomatických služeb ve skandinávské zemi by se finštinu alespoň z části snažil ovládnout.

Stašek místo Kmoníčka nebo Petříčka?

Vedle obsazení velvyslanectví ve Finsku se nyní mluví i o tom, kdo by mohl nahradit v USA velvyslance Hynka Kmoníčka. Lidovky.cz spekulovaly o tajemníkovi ministerstva zahraničí Miloslavu Staškovi. Prezident Miloš Zeman ho však o víkendu zmínil jako možného adepta na ministra namísto Tomáše Petříčka (ČSSD), pokud by skutečně došlo na vládní rošádu s křesly u ministerstev zdravotnictví a zahraničních věcí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) však následně opětovně odmítl, že by chtěl odvolávat ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Zda Stašek zůstane na Petříčkově ministerstvu, nebo nabere směr Washington, není jasné. Zeman však zkušeného diplomata chválil.

„Pokud jde o Mílu Staška, ten je státní tajemník na ministerstvu zahraničí, pracuje v tomto oboru už téměř 30 let a nelze pochybovat o jeho schopnostech,“ uvedl Zeman pro CNN Prima News.

Zatímco státní návštěvu premiéra Babiše ve Washingtonu se během Kmoníčkova působení podařilo domluvit a českého premiéra a jeho ženu Moniku přivítali nyní již bývalý prezident Donald Trump se svou ženou Melanií, prezident Zeman se do Bílého domu nepodíval.

Video  Být ministrem už bych psychicky nezvládl, přiznal Vojtěch. A promluvil o manželce.  - Blesk
Video se připravuje ...

rapid15 ( 4. března 2021 18:41 )

Tak manželka Vojtěcha Finskem stále váhá. Hmhm tak finská ambasáda bude muset ještě počkat, jak se paní manželka rozhodne
Dokončit poslancování zde je správný tah. Mezitím se totiž třeba vyřeší USA a kdoví, třeba nastanou okolnosti, že jediný vhodný kandidát na velvyslance tam bude Vojtěch . To už myslím manželka nezaváhí ani na okamžik .
A že nemá zkušenosti na min. zahraničí? Nevadí, jako min. zdravotnictví je také neměl. Pak se ale naskýtá otázla "co vlastně umí a čemu rozumí"??

krapotkin ( 4. března 2021 12:28 )

Proč by měl umět finsky ? ude mít k dispozici tlumočníky i s jejich rodinami.

ingmarie ( 4. března 2021 09:25 )

Po volbách pomaže z Finska domu a s ostudou ‘ ,trafikant neschopný a nemorální

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa