Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruský velvyslanec byl u Petříčka „na koberečku“. Ministerstvo chce propuštění Navalného

Autor: ČTK - 
3. února 2021
18:25

České ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Náměstek ministra Aleš Chmelař protestoval proti odsouzení opozičního lídra Alexeje Navalného a brutálním zásahům policie proti pokojným demonstrantům v Rusku. Ministerstvo to ve středu uvedlo na twitteru. Resort vyzval Rusko k okamžitému propuštění Navalného.

Moskevský soud v úterý Navalnému změnil dřívější podmíněný trest v délce 3,5 roku na nepodmíněný. Do výkonu trestu se podle ruských médií započítá doba, kterou byl prominentní kritik Kremlu v domácím vězení, takže Navalnyj má za mřížemi strávit téměř tři roky. Jeho obhájkyně Olga Michajlovová už oznámila, že se proti verdiktu odvolá.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v úterý uvedl, že se jednalo o vykonstruovaný proces. Rozsudek měl podle něj jasnou motivaci – umlčet opozici – a Evropská unie by se měla znovu vrátit k tématu sankcí vůči Rusku. O víkendu ministr také odsoudil zásah ruských bezpečnostních složek při demonstracích za osvobození Navalného. Uvedl, že násilným potlačováním opozice a svobody slova Moskva porušuje své závazky o dodržování lidských práv.

V neděli bezpečnostní složky zadržely více než 5000 osob

Navalného policie zadržela 17. ledna hned po jeho návratu z Německa, kde se léčil po otravě nervově paralytickou látkou novičok. Z té opoziční politik obviňuje ruskou tajnou službu a osobně prezidenta Vladimira Putina.

Osvobození Navalného žádali lidé na demonstracích. V neděli bezpečnostní složky zadržely více než 5000 osob, o týden dříve zhruba 3500. Také v úterý se konaly protesty, policie podle ruského serveru OVD-Info, který monitoruje policejní zákroky, zadržela přes tisíc lidí.

Zástupce EU vyrazí do Moskvy

Minulý týden jednali ministři zahraničí zemí EU, kteří se však neshodli na potrestání ruských činitelů odpovědných za Navalného uvěznění. Některé země chtěly dát přednost jednání s ruským vedením, šéf unijní diplomacie Josep Borrell proto vyrazí začátkem února do Moskvy apelovat na propuštění opozičního lídra.

Český prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru na rozhlasové stanici Frekvence 1 označil dění kolem Navalného za „naprostou šaškárnu“. „Neměl by předstírat, že patří k těm politikům, kteří jsou proti Putinovu režimu. On je totiž jenom proti Putinovi, a to je zatraceně velký rozdíl,“ řekl Zeman. Vyjádřil také přesvědčení, že Navalnyj je ruský nacionalista.

alenotakno ( 3. února 2021 21:29 )

Petříčku, víš co bys zasloužil? A každé strany. Běž opravdu do WC.Děláš jen ostudu, stydím se za tebe.

verajc ( 3. února 2021 19:47 )

e.lesanova ( 3. února 2021 19:29 )

Petříček nemá ohrožovat naši zem svými pomatenými soudy o nichž neví NIC...co ví vůbec o Navalném, že se motá do vnitřních záležitostí RF ?? Kdáká jen to, co dostane nařízeno...Navalnyj je defraudant, štváč, provokatér...soud rozhodl a Petříček ať se stará o co má

Zobrazit celou diskusi