Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jídlo i stavebniny dramaticky zdražují, děsí experta. Babiš přiznal chyby a zmínil peklo

Aktualizováno -
22. června 2021
13:57
Autor: ČTK, simao - 
22. června 2021
08:35

Dopady koronakrize na Česko i svět jsou rozsáhlé. Na konferenci na Pražském hradě se za nimi ohlédl premiér Andrej Babiš (ANO). Varoval před mutacemi, zmínil smrtícího nepřítele, připustil loňské chyby. Na akci se vedle toho řešily vzestup Číny, ruské dezinformační útoky, ale také dopady na světový obchod. Včetně růstu cen zboží a jídla. Například stavební materiály v Česku meziročně totiž zdražily o 100 procent i více.

Premiér Babiš na konferenci 8. ročník konference „Naše bezpečnost není samozřejmost“ uvedl, že loni v červnu někteří předčasně oslavovali vítězství nad pandemií. „Nikoho z nás tehdy nenapadlo, že ta nejtěžší, nejstrašnější zkouška nás ještě čeká,“ řekl na úvod.

„Pandemie covidu připravila celému světu zkoušku, které dosud nikdo nečelil. Byl to konflikt s neviditelným, nevypočitatelným a smrtícím nepřítelem. Ze dne na den se naše země ocitla ve válce,“ prohlásil Babiš.

Obezřetnost kvůli mutacím

„I když se situace vyvíjí optimisticky, nesmíme zopakovat chyby z loňského léta. Zvlášť obezřetní musíme být, pokud jde o nové mutace viru, konkrétně mám na mysli indickou deltu, která v Británii oddaluje návrat k běžnému životu,“ varoval Babiš, terému se prý chce věřit, že s pokračujícím očkováním se do podzimu přiblížíme kolektivní imunitě.

„Ačkoliv pandemie přinesla mnoho utrpení, něco dobrého z ní přeci jen tak vzešlo. Například jsme si všichni uvědomili, jak důležití jsou naši zdravotníci a že zdravotnictví je jednou z klíčových oblastí pro naši bezpečnost. Stejně tak pandemie prověřila i naši armádu. A mohu s uznáním a hrdostí konstatovat, že Armáda ČR z této zkoušky ohněm vyšla se ctí,“ pokračoval Babiš a chválil vojáky i za pomoc při očkování. „Jsem přesvědčen, že ČR se po covidové době vrátí zase mezi nejlepší státy EU,“ dodal Babiš v projevu. Jenže další řečníci varovali před tím, že to tak snadné nebude.

Babiš zmínil peklo a připustil chyby

Babiš o průběhu, dopadech i aktuálním vývoji koronaviru promluvil přitom dnes i při rozhovoru z Úřadu vlády pro CNN Prima News. „Sekvenujeme, sledujeme ty mutace. Tu chybu z minulého léta určitě nechceme opakovat a nebudeme opakovat (...) Jsme poučeni z minulého roku, kdy jsme to léto nezvládli,“ dušuje se Babiš.

„Jak to slyším, tak se nedodržují opatření v těch barech. My samozřejmě máme smůlu, že soudy rozhodly, že to provozovatelé nemůžou kontrolovat jak v Rakousku a Německu, takže pěkně prosím všechny: dávejte na sebe pozor (...) Covid tady je, mutuje a my to samozřejmě sledujeme,“ vzkázal premiér a prosil lidi, aby nepodváděli, nepředkládali falešná potvrzení apod. „Je to v zájmu nás všech, prožili jsme si peklo a nechceme to snad nikdo opakovat,“ pokračoval Babiš a vyzval opět všechny lidi, ať se naočkují.

Vláda dle něj chystá kampaň, kdy chce s očkováním přijít blíž lidem. Očkování je dobrovolné, ale zdarma a má mnoho výhod, lidé nemusí chodit opakovaně na testy - a neměli by ani věřit různým dezinformacím, apeloval premiér v televizi. Připustil problém s očkováním mladých, v jednání je pomoc některých kapel, které by o očkování mluvili na svých koncertech, nastínil Babiš. „Očkování funguje, je to jediné řešení v boji proti pandemii, ochrana našich životů,“ dodal.

Akce na Hradě bez Zemana

Účastníci konference na Hradě se vedle dopadů koronakrize vyrazili věnovat i proběhlému summitu NATO, který se konal minulý týden v Bruselu. Česko na něm zastupoval poněkud odřízlý Miloš Zeman, který na svém vozíku vypadal umístěn spíše stranou hlavního dění a debat.

Na konferenci Zeman tentokrát osobně nedorazil, ačkoliv se uskutečnila na „jeho“ Hradě v prostorách Míčovny.

Jeho zdravici tak přečetl Rudolf Jindrák, šéf hradního zahraničního odboru. „Pandemie koronaviru nemůže být důvodem, abychom se tématům bezpečnosti a obrany nevěnovali, je to přesně naopak. Pandemie nám ukázala, jak a kde bychom mohli být zranitelní,“ vzkázal Zeman, děkoval příslušníkům bezpečnostních sil a apeloval na to, aby se nezkracovaly výdaje na armádu ani v časech, kdy má stát hlouběji do kapsy.

Po úvodní vystoupení Babiše došlo i na diskuzi ministrů obrany Lubomíra Metnara (za ANO), zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) a slovenského ministra obrany Jaroslava Nadě. Na konferenci vystoupila rovněž přes telemost ministryně obrany Německa Annegret Kramp-Karrenbauerová. Další řečníci probírali mj. onemocnění covid-19 jako strategický šok nebo boj proti dezinformacím, který koronakrize umocnila.

Strategický šok a věc, kterou nikdy nikdo neviděl

Právě náčelník Generálního štábu ČR Aleš Opata uvedl, že pandemickou krizi při její analýze vyhodnotili jako „možný strategický šok“. „Je to přesně ta věc, na kterou se teoreticky připravujeme, trénujeme, mluvíme o ní, ale nikdo jí nikdy neviděl, neví se kdy a jak přijde a jak bude vypadat. Strategický šok je neočekávaná událost, která přichází náhle a bez varování, má globální efekt a zásadním způsobem narušuje náš způsob života (...) Strategický šok perfektně prověřil odolnost státu a nemilosrdně ukázal na všechna slabá místa. Na rozdíl od běžné krize nám nestačily jenom nacvičené postupy,“ upozornil.

Covidová krize dle něj potvrdila, že armáda je útvarem cvičeným právě na nepředvídatelné situace. Vojáci se zapojili do úkolů nemocnicích či na odběrových místech, podporovali i jiné státní úřady. Podle Opaty však ve výbavě pro armádu Česku ujíždí vlak.

„Viděli jsme jako v učebnici, že strategický šok vykolejil celé státy, covid měl dopad na zdraví lidí, na ekonomiku, zaměstnanost, na životní styl. Začaly se zavírat hranice. Je důležité si uvědomit, že strategický šok přijde náhle, ale nikdy náhle neskončí. Odeznívá mnoho měsíců a někdy i let,“ podotkl směrem k dlouhodobým dopadům koronakrize. „Nikdo neví, jak bude ten příští vypadat, nesmíme propadat pocitu sebeuspokojení a falešného bezpečí,“ podotkl.

Češi vydrželi hodně

Za pozitivum označil náčelník mobilizaci a soudržnost obyvatelstva. „ČR stejně jako naši kolegové žila poměrně dlouho ve velmi striktních epidemiologických a hygienických opatřeních a já jsem přesvědčen o tom, že občané tohoto státu dokázali tento tlak a tato omezení v horizontu, který trval více než rok, překonat, což je za mně velice dobře a poukazuje to na to, že civilní společnost je ochotna se přizpůsobit tomu, když k nějaké krizi dojde a poměrně dlouho vydržet,“ dodal Opata.

Pandemie jako urychlovač?

Dopady krize přitom během konference řešili i další řečníci. „Stále ještě probíhající pandemie nepochybně vedla k akceleraci geopolitických megatrendů, které jsme viděli a byli schopni pozorovat ještě před vypuknutím té pandemie. Pandemie urychlila ústup globální spolupráce a nárůst globální kooperace. Urychlila ekonomický, politický a vojenský růst Číny,“ uvedl na konferenci diplomat, náměstek ministra zahraničí a bývalý velvyslanec ČR při NATO, v Chile či Španělsku Martin Povejšil. Přemítal, zda je koronakrize sama o sobě opravdu šokem, nebo jen urychlovačem procesů, ke kterým by došlo později.

„Pandemie odhalila nepochybně celou řadu slabých míst v naší připravenosti, ukázalo se, že nám chybí mnoho do toho, abychom byli schopni čelit krizím tohoto typu a demonstrovala také připravenost některých zemí chápat se příležitosti v negativním smyslu,“ podotkl.

Útoky z Ruska a Číny

Pandemie covidu-19 podle Povejšila také posílila potřebu komplexní odolnosti států. „Dnes, myslím, daleko lépe chápeme, v čem spočívají naše zranitelnosti, ať už jde o závislost na zahraničních dodavatelských řetězcích a zejména těch, jejichž začátkem jsou země, které nesdílejí naše hodnoty nebo nám nejsou přátelsky nakloněné,“ upozornil.

Krizi dle něj provází mnoho kybernetických a dezinformačních útoků a nevídaná aktivizace dezinformačních kampaní, které mají původ v Rusku a Číně. „Tyto země mají snahu vylíčit demokratický svět, demokratický západ jako slabý, neschopný čelit výzvám typu covid-19 a poukazují na vlastní efektivitu, jak se s takovými krizemi vypořádat. Samy sebe líčí jako silné, cílevědomé a úspěšné,“ podotkl.

Špatná zpráva pro Česko

Střední Evropa však skutečně na krizi nebyla připravena úplně dobře, míní Michal Kořan, ředitel Global Arena Research Institute, který pozornil, že vlivem koronakrize došlo i na pokles v přeshraničních tocích u kapitálu, zboží, ale i lidí - a to i kvůli ochromené turistice. Ale zdaleka nejen jí.

Jenže při boji s pandemií se projevila také obrovská poptávka po námořní dopravní kapacitě či zranitelnost čínských přístavů či nedostatek kontejnerů a přepravních kapacit. Lodě jezdily přetížené, lidé déle čekají na zboží a „doba čekání na zboží je největší za posledních 40 let“, díky čemuž jsou na jedné straně tlačené peníze do covidem zmítané ekonomiky, na druhé straně se však zvyšují ceny a dochází k velkým inflačním tlakům. Česko je přitom naprosto závislé na vývoji světové ekonomiky, poznamenal Kořan.

Dramatický růst cen

„Velmi rychle narůstají ceny potravin. Bezprecedentně a dramaticky,“ podotkl Kořan. „Ostatně i ten, kdo odkládal nějakou stavbu v Čechách, tak vidí, že všechno je dražší,“ pokračoval.

To potvrzují i aktuální data. Ceny oceli a izolačních materiálů vzrostly meziročně až o 100 procent, u některých výrobků ze dřeva ještě více. Stavebních materiálů je nedostatek, prodlužují se dodací lhůty a budoucí vývoj se dá těžko odhadnout. Vyplývá to z vyjádření zástupců stavebních firem, které ČTK oslovila.

Průběh krize, která tak obnažila i řadu dílčích problémů, je podle něj špatná zpráva i pro Česko. Díky covidu se dle něj zvýraznila potřeba rychleji reagovat na technologické proměny a také to, že se dle Kořana „naprosto trestuhodně“ málo peněz dávalo do vysokého školství, ale také do výzkumu a vývoje. Jde přitom o věci, u kterých probíhá 30 let diskuze o tom, že by se s tím něco mělo dělat, „ale pořád to nějak nejde“, povdechl si.

„Firmy si začaly uvědomovat svojí vlastní zranitelnost z hlediska dodavatelských řetězců, kdy desítky let žily v určité bohorovnosti. Celkově si myslím, že Evropa začíná být připravenější, ale fakt si myslím, že je to špatná zpráva jako taková,“ dodal.

Video  Kdo se spřátelil s Bidenem? Exministr Svoboda o první návštěvě Evropy. Zmínil politický trapas  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 22. června 2021 22:58 )

opozice v Praze 7 zorganizovala v pátek očkování, za 7 hodin víc než 2800 naočkovaných, to je rychlost

Covid_19 ( 22. června 2021 22:57 )

na milion obyvatel nejvíc mrtvých v EU, nejvíc nakažených na milion obyvatel v EU....

doktormediciny ( 22. června 2021 21:11 )

.....Zemrel s Covidem a zemrel na Covid...Statistika vzdy byla souhrn/ presdny/ cisel nepresnych

Jan Macku ( 22. června 2021 20:56 )

a co proto ti lide co o tom mluvi budou proto delat aby to bylo lepsi, jinak? neslysim, zadne reseni. Kecat umi mnoho lidi ale resit to umi malokdo.
Nejhorsi je ta zavislost, Evropa je velmi zranitelna a my jeste vice protoze nejame sobestacny a vse vlastni zahranicni firmy.....

doktormediciny ( 22. června 2021 19:47 )

Vitew ono srovnavat nas a Svycarsko je tgrochu ptitazene za vlasy.Pribuzni taqm pracuji ve zdravotnictvu u souktomnika, maji pekny prijem SAvycari meli uz davno 50 procentz proockovqanch...
Maji na to, aby vse preplatili, i vakciny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa