Světová premiéra Zátopka v pátek otevřela celý karlovarský festival a podle slov všech přítomných se jedná o jedinečný počin režiséra Davida Ondříčka (52), jenž do role zlaté olympijské vítězky v hodu oštěpem Dany Zátopkové (†97) obsadíl svou manželku Marthu. Václavovi pak svěřil hlavní roli legendárního běžce Emila Zátopka (†78). Už jen tato jména zaručují velmi kvalitní dílo, jež dostalo na kolena i ostřílené herecké hvězdy.

Delirium a hibernace

„Premiéru jsem prožívala v deliriu, nějak jsem si neuvědomila, co to pro mě vlastně znamená. Dlouhou dobu jsem se sem těšila a v pátek večer mi emoce úplně podrazily nohy. Takže jsem vlastně byla na takovém jiném místě, za skleněnou stěnou a myslím, že to vše ještě budu vstřebávat. Ale bylo to krásné,“ řekla Blesku bezprostřední pocity oblíbená herečka. „Musím říct, když ze mě po premiéře opadla ta největší ztuhlost, tak jsem potkávala kolegy a kolegyně a bavili jsme se o tom. První, koho jsem po opuštění sálu potkala, byla Jitka Čvančarová, která měla úplně rozmazaný obličej, plakala a říkala nám strašně krásný věci,“ rozjímala znovu Issová. „Bylo to pro mě velmi emotivní, stejně jako pro Marthu, Davida a ostatní. Měl jsem na konci takový emotivní opar, když se rozsvítilo, na nás zamířili kužely a lidé vstávali a tleskali. Byl to takový stav hibernace, kdy jsem byl i mírně melancholický,“ potvrdil Blesku její slova také její filmový manžel. Těšil jsem se, jak to tady po premiéře rozjedu, zapařím a já jsem se z toho pak čtyři hodiny dostával,“ dodal Václav, jak moc ho reakce všech přítomných zasáhla.

Poctivá dřina

O náročnosti rolí svědčí i fakt, že se na ně oba aktéři připravovali několik let a tvrdě dřeli. Ani jeden nechtěl nic podcenit, protože takové legendy, jakými Zátopkovi byli a stále jsou, si zaslouží to nejlepší ztvárnění. Což se Martě a Václavovi povedlo. „Rozhodně to bylo mé nejnáročnější natáčení. Takovou přípravu jsem nikdy nezažil, ale role si to vyžadovala. Věděl jsem, že když jsem do role naskočil, tak to nemůžu obejít a s trenérem jsem běhal od roku 2015. Věděl jsem, že nějaké fingování běhu bych nechtěl. Bylo by to nedůstojné a ani já, ani David bychom s tím nesouhlasili,“ potvrdil Neužil. „Bylo to náročné, ale věděli jsme, že to tak bude. Já i Václav jsme se na to několik let připravovali. Kromě toho, že jsem trénovala hod oštěpem, tak jsem měla i kondiční trénink,“ dodala Martha.

Inspirativní harmonie

Mnoho párů si nedokáže představit, že by se svým protějškem trávili čas jak v práci, tak poté v soukromém životě, to ale není případ Marthy a Davida. „My máme to štěstí, že nám se spolu krásně pracuje, mohli bychom to používat jako partnerskou terapii. Za sebe musím říct, že pro mě je ta naše práce krásná a David je pro mě inspirativní. A i tím, jak mě dobře zná, tak mi poskytuje unikátní zpětnou vazbu. Samozřejmě v osobním životě spolu nemusíme ve všem souhlasit, ale během práce je to vše velmi harmonické,“ popsala s hrdostí v hlase Issová. 

Video: Martha Issová zhubla a přišla o prsa! Dojemné vyznání manželovi

Video
Video se připravuje ...

Martha Issová zhubla a přišla o prsa! Dojemné vyznání manželovi Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Fotogalerie
55 fotografií