Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rok s covidem v Česku: Tyhle nákaza „sundala“ z křesel. Na koho se už zapomnělo?

  • Autor: ČTK,sova - 
    6. 3. 2021
    12:30

    Avizovaný konec hlavní hygieničky Jarmily Rážové není zdaleka první personální změnou na významných postech během roku s koronavirem. Česko má od loňského března už třetího ministra zdravotnictví, poroučel se i šéf Státního zdravotního ústavu nebo šéf liberecké policie Vladislav Husák. Na některé se ihned po jejich odchodu zapomnělo, jiní dostali druhou šanci. Komu koronavirus „zlomil vaz“? Tady je přehled významných personálních změn.

  • 1.Eva Gottvaldová

    Vláda na samém počátku šíření choroby v České republice odvolala tehdejší hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou. „Podle našeho mínění paní hlavní hygienička nezvládla svoji práci a svoji pozici,“ řekl k tomu premiér Andrej Babiš (ANO).

    Gottvadová skončila 12. března 2020. Řízením úřadu byla místo Gottvaldové pověřena tehdejší ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová, kterou vláda do funkce definitivně jmenovala v červnu.

    Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová v Epicentru na Blesk.cz (23. 1. 2020) Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová v Epicentru na Blesk.cz (23. 1. 2020) | Blesk - Michal Protivanský

  • 2.Roman Prymula

    Epidemiolog Roman Prymula, jedna z hlavních tváří boje s koronavirem, skončil jako náměstek ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Jedním z důvodů pro Prymulův odchod bylo to, že nezískal bezpečnostní prověrku. Prymula tvrdil, že MZ zavedlo povinné bezpečnostní prověrky pro náměstky kvůli obavám z jeho popularity, což Vojtěch odmítl. Od června působil jako vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, od 21. září byl pak ministrem zdravotnictví.

    Ani v jedné funkci ale nevydržel dlouho. Vaz na ministerském postu mu zlomila návštěva restaurace na pražském Vyšehradě, kde ho nachytali fotografové Blesku. Prymulu po rezignaci vystřídal ve funkci Jan Blatný (za ANO).

    Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

    Prymuly se pak „ujal“ premiér Babiš a udělal z něj svého poradce. Už ale ani to neplatí. Skončil poté, co navštívil zápas Evropské ligy mezi Slavií a Leicesterem. Nově je poradcem prezidenta Miloše Zemana.

    Internet se směje epidemiologovi Romanu Prymulovi na fotbale. Internet se směje epidemiologovi Romanu Prymulovi na fotbale. | reprofoto FB

  • 3.Rastislav Maďar

    24. srpna 2020. Epidemiolog Rastislav Maďar na vlastní žádost skončil jako člen pracovní skupiny ministra zdravotnictví pro uvolňování karanténních opatření zavedených kvůli koronaviru. Dodal, že nemá zapotřebí čelit podpásovým útokům. Maďar odešel krátce po zmatcích kolem zavádění zpřísněných opatření plánovaných od začátku září.

    Ministr Vojtěch nejprve oznámil přísnější opatření, mimo jiné povinné nošení roušek na mnoha místech, o den později ale přišel s mírnější verzí. Premiér Babiš k tomu tehdy řekl, že vláda vnímá reakce lidí a nechce dopady do ekonomiky a veřejného života.

    Epidemiolog Rastislav Maďar v Epicentru 13.7.2020 Epidemiolog Rastislav Maďar v Epicentru 13.7.2020 | Blesk:MARTIN PEkÁREK

  • 4.Adam Vojtěch

    V září ve funkci skončil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Prohlásil, že odchodem chce vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru v době, kdy se situace v České republice výrazně zhoršila. Vojtěchovým nástupcem se stal jeho někdejší náměstek Roman Prymula (za ANO).

    Video  Být ministrem už bych psychicky nezvládl, přiznal Vojtěch. A promluvil o manželce  - Blesk
    Video se připravuje ...

  • 5.Marián Hajdúch

    Na počátku prosince rezignoval národní koordinátor testování na covid-19 a vedoucí laboratorní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Marián Hajdúch. V rozhovoru pro server Deníku N to odůvodnil mimo jiné tím, že nechce poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, se kterými nesouhlasí. Vedle toho se chce věnovat výzkumu.

    Marián Hajdúch promluvil v Epicentru o testování i své rezignaci 10.12.2020. Marián Hajdúch promluvil v Epicentru o testování i své rezignaci 10.12.2020. | Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

  • 6.Pavel Březovský

    V polovině ledna odstoupil ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský. Důvodem byly informace, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní.

  • 7.Zdeněk Blahuta

    Kvůli zdravotním důvodům se 25. ledna vzdal funkce národní koordinátor očkování proti covidu-19 Zdeněk Blahuta. Nahradila ho Kateřina Baťhová, která dosud na ministerstvu zdravotnictví působila jako ředitelka odboru mezinárodních věcí a EU. Blahuta se koordinátorem stal loni v prosinci, z funkce odešel po necelých dvou měsících.

  • 8.Aleksi Šedo

    O den později, 26. ledna, konec na ministerstvu zdravotnictví ohlásil i náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, bývalý děkan 1. lékařské fakulty UK do úřadu nastoupil v září. Ministr Blatný k tomu na twitteru napsal, že se nesetkaly jejich představy o fungování sekce zdravotní péče. Šedo po svém odchodu médiím sdělil, že problémy byly v komunikaci.

    Video  Exnáměstek Šedo o zpolitizovaném zdravotnictví a kvalitě ministrů. Ocenil práci hejtmanů  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 9.Vladislav Husák

    Bývalý šéf policistů Libereckého kraje byl 23. ledna na oslavě v hotelu Prince de Ligne, která porušila několik vládních nařízení proti šíření koronaviru. Husák se hájil tím, že v hotelu měl domluvené setkání se šéfem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou a se současným místopředsedou Rady České televize Jiřím Šlégrem o sportovní unii.

    Novým krajským ředitelem policie v Libereckém kraji se stal Ondřej Musil, dosavadní náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování.

    Video  Mejdan v hotelu Petra Bendy: Dorazil i expremiér Paroubek  - reportéři Blesku
    Video se připravuje ...

  • 10.Jarmila Rážová

    Počátek března letošního roku. Česká televize (ČT) s odvoláním na premiéra Andreje Babiše (ANO) uvedla, že novou hlavní hygieničkou bude ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Nynější hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou vystřídá Svrčinová podle premiéra v polovině března. Hlavní hygienička je zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví.

    Jarmila Rážová, hlavní hygienička ČR, v pořadu Epicentrum (7. 7. 2020) Jarmila Rážová, hlavní hygienička ČR, v pořadu Epicentrum (7. 7. 2020) | Blesk:Jakub Poláček

frantacizek ( 6. března 2021 19:32 )

náčelník skončil sám, chytl ho fotbal, pač to je náboženství

UFO1 ( 6. března 2021 18:32 )

Škoda,že nesundala právě viníky,Hradní MEDÚZU a její chapadlo BUREŠ E

Andrejko Bures ( 6. března 2021 14:47 )

Jenom Babis je tam bohuzel porad...

rapid15 ( 6. března 2021 14:30 )

Být sundán z křesla v době celosvětové neřešitelné pandemie se ukazuje být jako výhoda.
Je možnost získat přehled o místech lepších a klidnějších
Je možné čekat v klídku doma za slušný příjem a čekat na nabídku odpovídající původnímu platu a pracovně -společenskému zařazení
Je možné si z nabízených míst vybírat, tu přislíbit a pak odmítnou a čekat dál.
Dokonce je někdy i možné čekat ,jak se rozhodne manželka.

V tom sundání vidím jen samá pozitiva.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa