Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šéf testování covidu v Česku končí a dal průchod hněvu. Babiše odchod Hajdúcha mrzí

Aktualizováno -
1. prosince 2020
11:15
Autor: ČTK - 
1. prosince 2020
10:55

Národní koordinátor testování na covid-19 a vedoucí laboratorní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Marián Hajdúch rezignoval na funkci. V rozhovoru pro server Deníku N to odůvodnil mimo jiné tím, že nechce poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, se kterými nesouhlasí. Vedle toho se chce věnovat výzkumu. Premiéra Andreje Babiše (ANO) odchod Hajdúcha z expertní skupiny mrzí. ČTK řekl, že s ním bude dál spolupracovat v Radě pro vědu a výzkum.

Hajdúch o záměru skončit k 31. prosinci informoval ministra Jana Blatného (za ANO) minulý týden. Své rozhodnutí vysvětlil rozladěností z toho, jak ministerstvo přistupuje k odborným názorům. Podle Hajdúcha se ministerstvo názory odborníků často neřídilo, uvedl pro Deník N.

„Od dubna letošního roku jsme připravili několik strategických dokumentů a doporučení, ale jen část z nich byla realizována,“ řekl serveru Hajdúch a doplnil, že velká část strategie nebyla plně uvedena do praxe.

Těžká cesta ke zpětnému zdůvodnění

Současně vyjádřil nespokojenost s tím, že se o plánovaných záměrech často dozvěděl z médií. „A pak se zpětně těžko hledá cesta, jak je odborně zdůvodnit,“ řekl Hajdúch.

Ministerstvo zdravotnictví v reakci přes tiskový odbor Deníku N sdělilo, že „obecně při formulaci svých rozhodnutí vychází vždy z podkladů připravených odbornými skupinami, a to nejen při řešení epidemie nového typu koronaviru“.

„Testování stojí jako jeden den lockdownu“

Hajdúch, který je současně ředitelem Ústavu molekulární a translační medicíny, vede laboratorní skupinu ministerstva od jara a je jedním z autorů Národní strategie testování nemoci covid-19, na jejímž základě byla vytvořena síť laboratoří v zemi. Podle Hajdúchova názoru má na současnou epidemiologickou situaci v zemi vliv to, že se málo testuje. „Nepřesně se uvádí, že to hodně stojí, přitom testování nás od začátku epidemie stálo zhruba tolik, kolik ekonomové odhadují na jeden den lockdownu,“ dodal.

Video  Nový protiepidemický systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES.  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

kamcerka ( 15. prosince 2020 10:42 )

Holt, slovenský temperament se nezapře, viďte pane Hajdúchu....

bredy ( 1. prosince 2020 21:37 )

Ruskou vakcínu bych nedal ani králíkovi.

Covid_19 ( 1. prosince 2020 15:00 )

oficiálně mělo koronavirus přes 0,523 milionu občanu, ti jsou evidováni, k tomu přidáme další, kteří to prodělali bez potvrzení plus ty, kteří jsou proti koronaviru od přírody odolnější, takže tak třetina lidí je již odolná, asi nepatříte do té šťastnější třetiny, tak se vydejte na výlet do Moskvy na očkování

Covid_19 ( 1. prosince 2020 14:42 )

Babiš hází selhání v létě na odborníky, to byla poslední rána pro odborníky, kteří se ještě snažili ve státních službách pracovat pro vládu. Babiš v srpnu nařizoval díky svému "selskému rozumu" co se má dělat a dnes to hází na odborníky, ať je jmenuje a ukáže podklady podle kterých rozhodoval

MAMKA2316 ( 1. prosince 2020 14:26 )

RADĚJI SI KOUPÍM RUSKOU ZA SVÉ !!!A POSLANCI APOLITICI BY SE MĚLI TOUTO VAKCINOU CO SI OBJEDNALI NECHAT POVNNĚ OČKOVAT NA VACLAVÁKU U KONĚ POD DOHLEDEM OBČANU NE ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa