Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Spojenci Petříčka v boji o šéfa ČSSD: Buzková i manželka se stranickou knížkou lidovců

Autor: Jakub Veinlich - 
18. února 2021
06:05

Vládní sociální demokracii čeká na jaře volba nového vedení. O post šéfa strany, která nyní balancuje na hranici volitelnosti, se přihlásil dosavadní místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček. Před volbou má silného spojence. Pomoci mu chce kdysi nejoblíbenější a jedna z nejvlivnějších českých političek Petra Buzková. Podporu má Petříček i u manželky.

Sociální demokraté rozhodnou o složení nového vedení na sjezdu v dubnu. O post předsedy se přihlásil první vážný zájemce. Tomáš Petříček. „Viděl jsem, jak nedošlo k sebereflexi po výsledku krajských voleb. Čekal jsem několik týdnů a také jsem viděl rostoucí nespokojenost straníků se současnou politickou situací. I proto jsem se rozhodl po debatách s lidmi, kterých si vážím a kteří mají stále zájem, aby sociální demokracie uspěla, i když třeba nechtějí být jejími veřejnými představiteli, a dospěl jsem k závěru, že chci sociální demokracii dát nový impuls. Proto jsem se rozhodl kandidovat na předsedu ČSSD,“ řekl Petříček Blesk Zprávám.

Původně do vedení kandidovat nechtěl

„Jsem rozhodnutý pomáhat prosazovat politiku sociální demokracie i do budoucna, ale už nebudu kandidovat do vedení sociální demokracie. Chci se totiž soustředit na Prahu. Budu se ucházet o předsedu pražské sociální demokracie,“ napsal přitom v SMS zprávě Petříček České televizi loni v říjnu.

Touha pomoct Praze, „která nemá rozhodně ideální výsledky,“ jak říká, u Petříčka podle jeho slov i přes ambice být předsedou ale nadále trvá.

O kandidatuře se bavil se současnými i bývalými vlivnými představiteli strany. V rozhovoru pro Blesk Zprávy jmenoval například bývalého šéfa Senátu Milana Štěcha, který v posledních volbách po 24 letech zmizel z horní komory Parlamentu, současného místopředsedu ČSSD Milana Šmardu, nebo někdejší první dámu sociální demokracie Petru Buzkovou.

Buzková: Petříčkovi pomohu, návrat  nechystám

Právě Buzková Blesk Zprávám potvrdila, že Petříček má její plnou podporu. Návrat do vysokých pater politiky ale vyloučila.

„Tomáši Petříčkovi kdykoliv ráda poradím a pomohu, protože si ho vážím. Rozhodně to ale neznamená můj návrat do politiky v jakékoli pozici,“ řekla někdejší místopředsedkyně Sněmovny nebo ministryně školství Petra Buzková exkluzivně redakci Blesk Zpráv.

Petříček by chtěl u Buzkové hledat podle svých slov například způsob jak se vrátit k dobrým tradicím sociální demokracie. Oba jsou z Prahy. Buzková tu v roce 2006 kandidovala za ČSSD na primátorku.

„Vím, že to bude i teď pro rodinu těžké, protože toho času, který spolu budeme teď trávit, nebude tolik, jak bychom chtěli,“ počítá Petříček s tím, že rodina půjde minimálně do voleb nového vedení stranou.

A co mu na jeho kandidaturu řekla manželka Iva? „Že při něm stojím a věřím mu,“ řekla Blesk Zprávám. Sociální demokraté by tak v případě Petříčkova vítězství měli „první dámu“, která je členkou jiné strany. Petříčková se totiž hlásí k lidovcům.

Hamáček rozhodnutí neřekl

„ČSSD je demokratická strana, každý má právo ucházet se na sjezdu o předsednické křeslo. Tomáš Petříček jistě ví, do čeho jde,“ reagoval na oznámenou kandidaturu Petříčka současný šéf sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček.  Zda i on bude kandidovat, si ale nechává pro sebe, stejně tak jako například místopředsedkyně Jana Maláčová mlčí o tom, zda bude chtít svou funkci ve vedení strany obhajovat.

Nové vedení mají sociální demokraté zvolit na sjezdu strany 9. a 10. dubna. Půl roku před volbami do Poslanecké sněmovny. Delegáti by se mohli setkat v krajním případě jen přes internet a ne osobně v Hradci Králové. „Hledáme způsob, jak k tomu sjezdu dospět i v případě, že by trvala pandemická situace taková, jaká je. Zatím se kloníme k tomu ten sjezd udělat i za předpokladu, že by to bylo online,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci předseda strany Jan Hamáček.

Právě o Hamáčkovi se navíc spekuluje jako o možném velvyslanci ČR při OSN nebo v Kanadě. On sám to ale považuje za hoax. „Nemám zájem ucházet se o post velvyslance v OSN, ani v Kanadě, ani nikde jinde,“ reagoval na twitteru.

Tomáš Petříček řekl o své motivaci kandidovat na předsedu ČSSD víc v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Vloni na podzim jste ohlásil, že se chcete soustředit na volby do Sněmovny jako lídr Pražské kandidátky. Vyloučil jste proto kandidaturu do vedení ČSSD. Teď jste najednou přišel s tím, že budete kandidovat rovnou na předsedu sociální demokracie. Proč přišel ten obrat?

Máte pravdu, že jsem se chtěl původně věnovat přípravě na parlamentní volby v Praze. Po krajských volbách jsem poznamenal, že to je moje priorita. To stále platí. Chci pomoci Praze, kde sociální demokracie nemá dlouhodobě rozhodně ideální výsledky.

K tomu jsem ale také viděl, jak nedošlo k vyhodnocení výsledků krajských voleb, jak jsem několik měsíců čekal, že přijde nový impuls, a také jsem viděl rostoucí nespokojenost straníků se současnou politickou situací. I proto jsem se rozhodl po debatách s lidmi, kterých si vážím a kteří mají stále zájem, aby sociální demokracie uspěla, i když třeba nechtějí být jejími veřejnými představiteli, a dospěl jsem k závěru, že chci sociální demokracii dát nový impuls. Proto jsem se rozhodl kandidovat na předsedu ČSSD.

O kterých lidech mluvíte? Se kterými jste se bavil a radil?

Bavím se o lidech, jako je třeba Milan Štěch, Petra Buzková a řada dalších. Skutečně tu vidím spoustu osobností, které mají stále zájem na tom, aby sociální demokracie uspěla, i když třeba nechtějí být jejími čelními a veřejnými představiteli.

Petra Buzková Blesk Zprávám řekla, že když budete chtít, tak vám pomůže a poradí, protože si vás váží. Zároveň ale dodala, že to neznamená, že by se vracela do vysoké politiky. Je to podle vás její definitivní rozhodnutí, nebo by to mohl být podle vás člověk a tvář, která by nalákala ČSSD zpět voliče, o které v průběhu několika let postupně přišla a dnes hraje o přežití?

Já si vážím všech bývalých představitelů sociální demokracie, kteří se v jednu chvíli rozhodli z vrcholové politiky odejít, ale přesto stále mají o dění v ČSSD zájem. Třeba Vladimír Špidla. Bývalý premiér, bývalý eurokomisař, se nestáhl nikam do ústraní, ale stále pro sociální demokracii pracuje, podílí se na programové debatě. Sociální demokracie by se měla i do budoucna učit využít zkušenosti lidí, kteří už pro sociální demokracii i pro českou veřejnost hodně odpracovali, ale dnes už se chtějí věnovat také i jiným oblastem.

Chci stavět tým, to říkám od začátku. Není to o jednom člověku, je to o týmu, ať už politiků či odborníků, kteří chtějí být svou radou, svou odborností součástí budoucnosti sociální demokracie.

Jan Hamáček a současné vedení, kterého jste mimochodem součástí, podle vás tedy situaci uvnitř ČSSD nezvládá, a kdyby Hamáček zůstal v čele strany, tak by to podle vás nepřineslo úspěch ve sněmovních volbách?

Jsem přesvědčený, že bez zásadní změny ve stylu a politiky sociální demokracie nelze očekávat, že znovu získáme důvěru veřejnosti, že znovu získáme podporu. Vím přitom, že sociálně demokratické hodnoty jsou něco, čemu občané věří. Musíme je ale znovu přesvědčit, že právě sociální demokracie je nositelkou těchto hodnot.

Proč jste tedy ještě stále místopředsedou ČSSD?

Sjezd je v dubnu. Rozhodl jsem se nabídnout alternativu. V každé demokratické straně by měli mít lidé si možnost vybrat, kdo její politiku bude reprezentovat. A jsem rád, že to mé rozhodnutí také vyvolalo živou vnitrostranickou debatu. To je ten hlavní impuls, který jsem chtěl vyslat. Že potřebujeme novou energii, potřebujeme, aby ČSSD byla stranou, která chce být architektem budoucnosti.

Uškodilo podle vás ČSSD její působení v menšinové vládě s hnutím ANO, podporované KSČM? 

Určitě za to neseme velké náklady. Podařilo se nám sice prosadit řadu věcí, zejména v sociální oblasti, ale i členové strany vidí, že Andrej Babiš je velmi složitý partner, že nejsme schopni prodat to, co děláme, že nám naše politická konkurence krade naše nápady a to musí i svým přístupem a aktivitou změnit. 

Jste otec dvou malých dětí. Co vám na rozhodnutí kandidovat do čela strany tedy řekli doma? 

Mezi prvními, s kým jsem se o tomto bavil, byla moje manželka. Protože bez podpory rodiny bych do toho určitě nešel. Chci jim také poděkovat, že moje paní je mi skutečně velkou oporou. I když člověk může mít někdy pochybnosti, tak rodina mi vlije vždy novou energii do žil. Vím, že to bude i pro rodinu teď těžké, protože toho času, který bude spolu trávit, nebude tolik, ale i doma ví, že politika je služba občanů, a já i před členy strany předstupuji s pokorou a chci jim nabídnout autentickou sociálně demokratickou politiku, která bude mít konkrétní obsah a bude hledat také návrat ke kořenům sociální demokracie. 

Video  Tomáš Petříček na Národní třídě  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

marmat ( 20. února 2021 19:46 )

????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????

marmat ( 20. února 2021 19:45 )

Nepřesný titulek ! Manželka Hamáčka není Lidovec, ale ODS ...!!!
Kloudová byla v době vlády Mirka Topolánka (ODS) považována za jeho klíčovou spolupracovnici. Jako členka občanských demokratů následně v letech 2010 až 2014 působila v zastupitelstvu hlavního města.
***********
To ani vzdělanému Hamáčkovi nepomůže k NEUTRALITĚ !!!

LuCo ( 19. února 2021 20:28 )

Netolický a Petříček = nejvštší zásluha na pádu ČSSD pod hranici volitelnosti. Hodně bývalých voličů trpce přesvědčili, že jsou záškodníky jiných stran v dresu ČSSD!

amgal ( 19. února 2021 14:34 )

Nevolitelný. Pocheho loutka

gabreta ( 18. února 2021 11:06 )

To na tom musí bejt Sosani hodně bídně, když tohle by jim mělo předsedat!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa