Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hamáček na námluvách se Zelenými: Varoval před vládou ANO a ODS, Fialu tím popudil

Aktualizováno -
30. ledna 2021
20:00
Autor: ČTK - 
30. ledna 2021
10:51

Strana zelených je pro ČSSD nejbližším politickým partnerem, na dnešním on-line sjezdu Zelených to řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Strany jednají o možné spolupráci v podzimních sněmovních volbách. Do společného předvolebního projektu půjdou Zelení pouze v případě, že bude jasně vyloučena jakákoli spolupráce s ANO, usnesl se sjezd.  

„Případná cesta bude ještě trnitá, ale jsem přesvědčen, že stojí za to. Pokud společnou řeč najdeme a spojíme síly, tak přispějeme svou sdílenou silou k pozitivní změně,“ uvedl dnes na jszedu Strany zelených předseda ČSSD Jan Hamáček.

Chtějí vyloučit jakoukoliv spolupráci s ANO

Sjezd Zelených dnes pověřil vedení strany k jednání s možnými partnery o spolupráci ve volbách. V úvahu přichází zejména ČSSD, ale též Minářovo Lidé PRO.

Do společného předvolebního projektu půjde Strana zelených pouze v případě, že bude jasně vyloučena jakákoli spolupráce s ANO, usnesl se sjezd.

Zelení také uvažovali o účasti na kandidátkách koalice Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Přes několikaměsíční vyjednávání se ale spolupráce neuskuteční, koaliční rada Pirátů a STAN to odmítla.

Vyzvali vládu, ať zajistí cenově dostupné respirátory

Strana zelených přitom na dnešním on-line sjezdu vyzvala vládu, aby při současné koronavirové pandemii zajistila dostatečné kapacity očkování, bezplatného testování, trasování nakažených a cenově dostupné respirátory.

Zároveň má kabinet podle strany poskytnout dostatečnou ekonomickou motivaci nakaženým osobám k zodpovědnému chování, například zvýšením nemocenské na 100 procent mzdy. Pro usnesení hlasovala drtivá většina ze zhruba 180 delegátů.

Strana dále požaduje po vládě ANO a ČSSD dostatečné kompenzace živnostníkům, malým a středním podnikům a jejich zaměstnancům při uzavření jejich provozů v rámci protikoronavirových opatření. Vláda má brát ohled na důležitost a včasnou přípravu návratu dětí a studentů do škol, adekvátně odměnit pracovníky z nejvytíženějších profesí v době pandemie a naplánovat ekologicko-sociální obnovu české ekonomiky.

Hamáček očekává otázky ohledně vládní spolupráce

V kontextu spolupráce podle Hamáčka není největším nepřítelem program a věří, že ani personální či finanční záležitosti, nýbrž čas. Apeloval na to, aby jednání neztroskotala na času a případném pozdním rozhodnutím o spolupráci. Připomněl, že ČSSD též promýšlí kooperaci na širší platformě, a to s odboráři nebo nezávislými osobnostmi.

Hamáček očekává, že mnoho otázek Zelených bude směřovat k vládnímu angažmá ČSSD s hnutím ANO. Uvedl, že rozhodnutí vstoupit do vlády nebylo vůbec jednoduché a bylo evidentní, že sociální demokracie zaplatí velkou cenu. I tak to podle něj ČSSD vyhodnotila jako nejméně poškozující ze všech cest, které byly po minulých sněmovních volbách před Českou republikou.

Hnutí ANO se podle Hamáčka stále více posouvá na pravou část politické mapy, stvrdilo to i schválením daňového balíčku. „Pokud Česká republika bude směřovat k vládě ANO a ODS, tak budu v našem potenciálním společném projektu navrhovat, abychom se veřejně zavázali, že taková vláda nevznikne za žádných okolností s naší podporou,“ dodal Hamáček.

Fiala: Skutečnou hrozbou je pokračování populisticko-bolševické koalice

Hamáčkova slova vyvolala nevoli u ODS. „Skutečnou hrozbou je ale pokračování populisticko-bolševické koalice Andreje Babiše. Tu drží ČSSD, která porušila snad všechny sliby a 'červené čáry', které kdy voličům dala,“ reagoval na twitteru předseda občanských demokratů Petr Fiala.

„Už toho ČSSD moc nezbylo: jejich předseda J. Hamáček si namlouvá Stranu zelených a varuje před údajnou vládou ANO a ODS. Tak se toho socani bojí, že se už více než sedm let 'obětují' a s A. Babišem raději vládnou oni,“ poznamenal tamtéž první místopředseda a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

ČSSD to stálo hodně sil, tvrdí Hamáček

Za jeden z důležitých aspektů považuje Hamáček ochranu demokracie a parlamentarismu.

ČSSD podle něj stálo na vládní úrovni hodně sil, aby po celé volební období byla role Parlamentu brána vážně a aktivně. Zdůraznil, že od sociálních demokratů nikdy nikdo neslyšel, že je Parlament žvanírna nebo že zdržuje od práce. Jako o žvanírně o Sněmovně hovořil premiér Andrej Babiš (ANO).

V projevu Hamáček zavzpomínal na filozofa a ekologa Erazima Koháka, který loni v únoru zemřel. Podle vicepremiéra tento někdejší člen sociální demokracie propojoval ideály humanismu a ekologie.

Video  Babiše bych volil jako svého nástupce, řekl Zeman  - Blesk
Video se připravuje ...

marmat ( 31. ledna 2021 00:09 )

S tím se nesmí hýřit .....to neví Ťafka ani jeho klon fugas ???

marmat ( 31. ledna 2021 00:06 )

Jemu (novomanželi) sňatek s ODS manželkou vymyl hodně hlavu !!!

marmat ( 31. ledna 2021 00:04 )

A proto VŠECHNO preference 4,5 % !!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!

marmat ( 31. ledna 2021 00:02 )

pokrok: Každá strana, která se spolčila s jinou už dnes lituje !!!
Daleko do voleb a blízko skandálům tu i onde....
http­s://ww­w.no­vinky­.cz/do­maci/­clanek­/zeman-podrazdil-opozicni-koalice-40348607
„Výhra ve volbách se měří počtem získaných mandátů. Dodal bych počtem získaných mandátů pro konkrétní politickou stranu. Nikoli pro koalici,“ prohlásil Zeman ve čtvrteční MfD.

marmat ( 30. ledna 2021 23:54 )

Preference z prosince 2020 .....ČSSD 4.5 % , Zelení 0.8.......
Koalicní hlasy podle prezidenta sčítány nebudou....ale i kdyby !?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa