Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nikam nejezděte, nabádal úředník kvůli covidu. Sám si užil Vánoce na Kanárech

Autor: Darina Jíchová - 
4. ledna 2021
20:53

Švédský státní úředník Dan Eliasson, který jako ředitel švédského úřadu civilní ochrany obyvatelstva v krizových situacích úzce spolupracuje s týmem zabývajícím se odpovědí na krizi spojenou s pandemií koronaviru, čelí skandálu. Jménem vlády a státní agentury v prosinci Švédy vyzýval, aby se vyhnuli cestování, sám ale na Vánoce vyrazil na dovolenou na Kanárské ostrovy, uvedla stanice BBC.

Eliasson se brání tím, že cesta do letoviska Las Palmas na ostrově Gran Canaria „byla nutná z rodinných důvodů“. Novinářům dokonce řekl, že kvůli koronaviru „si musel odpustit mnoho zahraničních cest, ale tato byla skutečně nevyhnutelná, protože na Kanárských ostrovech žije jeho dcera“. Švédové s ním ale nemají slitování.

Švédové požadují jeho odchod

„Slavil jsem Vánoce s dcerou a se svou rodinu,“ vysvětlil pro deník Expressen, Eliasson zároveň dodal, že samozřejmě během svátků pracoval i z dovolené. Lidé požadují, aby podal rezignaci, nebo aby dostal výpověď. Premiér země Stefan Löfven ani další ministři se zatím ke skandálu nevyjádřili.

Druhá – podzimní, vlna koronaviru do Švédska dorazila se zpožděním, stejně jako v ostatních státech i tato skandinávská země se nyní potýká s nárůstem nakažených. Od počátku pandemie zaznamenalo Švédsko 437 tisíc případů, přes 8 tisíc osob nákaze podlehlo.

Koronavirus ve Švédsku

Švédsko je výjimečné tím, že během jarní vlny nepřijalo skoro žádné restrikce, zůstaly otevřené školy, obchody a další podniky, nebylo povinné ani nošení roušek. Strůjcem tohoto troufalého plánu, jehož cílem bylo zpomalení šíření viru a kolektivní imunita, byl epidemiolog Anders Tegnell. Ten ale ztratil důvěru vlády i společnosti a Švédové v současnosti přijímají stále přísnější opatření.

Video  Epincentrum Ludvík  - Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa