Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nápor zájemců o testy na koronavirus: Čeká se několik dní, nemocnice na jihu Moravy posílí

Autor: ČTK, rum - 
31. srpna 2020
13:51

Nemocnice v Jihomoravském kraji udělají denně stovky testů na nemoc covid-19. Přesto někteří lidé čekají na test i několik dní. Fakultní nemocnice Brno od úterý rozšíří testování na sedm dní v týdnu namísto dosavadních tří. Rozšíření odběrů zvažuje i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Na test několik dní čeká například žena, jejíž partner má koronavirus. „Bylo mu ve čtvrtek špatně a psal obvodnímu lékaři, který to ale zhodnotil jako běžnou virózu a na testy ho neposlal. Zaměstnavatel mu testy domluvil u soukromé firmy. V sobotu zavolala hygiena, že je přítel pozitivní,“ uvedla žena. S mužem žije ve společné domácnosti, na testy je objednaná až na úterý. Je proto v karanténě, omezit pohyb museli i její kolegové ze zaměstnání.

„Ve fakultních nemocnicích, kam chodí lidé určení hygieniky nebo praktiky, dříve místo nebylo. Očekávám, že se výsledek dozvím ve středu nebo čtvrtek. Hygiena podle nás komunikuje pomaleji, ale chápeme, jsou tam lidé vyčerpaní a nemají takové kapacity,“ dodala žena.

Neznají víkendy

Ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek uvedla, že epidemiologové pracují i o sobotách a nedělích a snaží se pozitivní případy oznámit co nejdříve.

„Během pátku bylo 39 nových případů, během soboty 45. Vyřízení nového případu zabere dvě až čtyři hodiny a někdy i déle. Záleží na počtu kontaktů a dalších okolnostech. Pracujeme zcela za hranicí našich lidských možností a kapacit,“ zdůraznila Ciupek.

Objedná se jeden, přijde rodina

Fakultní nemocnice Brno testovala o prázdninách v pondělí, středu a pátek, od září bude testovat sedm dní v týdnu od 8 do 17 hodin s polední přestávkou od 12 do 13 hodin.

Rozšíření týmů zvažuje i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která testuje od pondělí do pátku od 7 do 15:30 hodin. V obou fakultních nemocnicích je potřeba se objednat.

Podle mluvčí svatoanenské nemocnice Dany Lipovské způsobují největší komplikace takoví zájemci o testování, kdy se například objedná jeden, ale na testování pak přijde celá rodina.

U soukromých to jde rychleji

Rychlejšího objednání se mohou lidé dočkat u soukromých laboratoří. Zatímco ve fakultní nemocnici měl jít muž se žádankou od praktika na testy až ve čtvrtek a v druhé až v pátek, u soukromé laboratoře je objednaný na středu.

VIDEO: „Pětidenní karanténa by měla stačit,“ epidemiolog vítá zmírnění pravidel pro nošení roušek.

Video  „Pětidenní karanténa by měla stačit, epidemiolog vítá zmírnění pravidel pro nošení roušek  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

trintin ( 31. srpna 2020 17:03 )

a psal obvodnímu lékaři, který to ale zhodnotil jako.?? Autorka článku zapomněla upozornit nemocné občany, že pokud píši obvodnímu lékaři o svém zdraví, musí používat červený inkoust, modrý znamená pouze viróza.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa