Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vylidněná Praha: Turistů ze zahraničí ubylo až o 93%, na vině je koronavirus

Aktualizováno -
7. srpna 2020
12:20
Autor: ČTK - 
7. srpna 2020
10:42

Kvůli koronaviru do Prahy míří o poznání méně turistů. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že úbytek zahraničních turistů na jaře a v létě je dokonce 93,6 %. Konkrétně se v Praze po různých ubytovacích zařízeních ubytovalo 138 187 lidí.

Praha je podle statistiků z hlediska propadu návštěvnosti nejpostiženějším regionem v celé republice. Návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení poklesla ale během dubna, května a června ve všech regionech. Ještě během prvního čtvrtletí přijelo do Prahy přes milion zahraničních i domácích turistů.

Zatímco předtím v hlavním městě převažovali návštěvníci ze zahraničí, ve druhém čtvrtletí tvořili většinu turisté z Česka. Meziročně se snížil počet cizinců v ubytovacích zařízeních v Praze o skoro 98 procent, přijelo jich 45 730. Počet nocí, které zde strávili, klesl o zhruba stejný podíl na zhruba 91 400.

Čeští turisté se činili o něco více

U domácích turistů byl pokles menší. Návštěvníků z jiných krajů ubylo v Praze o zhruba 70 procent na 92 457. Nocí, které ve městě strávili, bylo přes 164 200, což je také asi o 70 procent méně než za stejné období minulého roku.

V celém Česku se ve sledovaném období propadl kvůli vládním opatřením proti koronaviru počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně o 82,9 procenta, služeb ubytovacích zařízení využilo 988 000 lidí. Hosté v nich strávili i méně nocí. Především v dubnu a květnu se prakticky zastavil příjezdový cestovní ruch ze zahraničí. Počet ubytovaných cizinců se ve 2. čtvrtletí snížil o téměř 96 procent a domácích hostů o více než dvě třetiny.

Restart turismu

S cílem zmírnit dopady koronaviru a restartovat cestovní ruch v Praze spustilo hlavní město Praha společně s Prague City Tourism v polovině června kampaň V Praze jako doma. Podle mluvčí Prague City Tourism Kláry Malé bude díky této kampani propad celého sektoru menší zhruba o čtvrtinu. Dodala, že nyní cestovní ruch cílí zejména na domácí a přeshraniční turisty. Návštěvníky ze Spojených států amerických a z asijských států lze podle Malé očekávat nejdříve v příštím roce.

V kampani V Praze jako doma Praha každému návštěvníkovi, který do města přijede a ubytuje se v hotelu déle než na jednu noc, poskytuje benefitní body. Ty turisté mohou vyčerpat například v kulturních zařízeních. Systém funguje od 1. července a jeho konec je zatím na plánován na 30. září.

majojo ( 7. srpna 2020 17:22 )

Jen si dovovoluji připomenout, že většinu těch krámků a stánků ovládli Češi s takovým tím těžkým slovanským přízvukem, matrjoškami a vojenskými čapkami. A klidně dál skupují pozemky a pronajímají byty za nehorázné sumy. Ovšem prachy mají - a to je hlavní, na to slyší jakákoli vládnoucí verbež i opozice.

diewildek ( 7. srpna 2020 16:38 )

Přesně! V centru Čechy např. z restaurací div nevyháněli, vše pro cizince... Tak teď smůla! A já jako rodilá Pražačka ani nevím, co bych v centru hledala.

panda82 ( 7. srpna 2020 15:52 )

Tuš, že by jeden z řady Hřibů, tak jak to tam skomírá, nebude mít Hřib na platy těch svých 11 asistentů, bez odbornosti, vzdělání jen pirátská příslušnost, no tak ať něco vymyslí, taxikáři bez rita, Pařížská bez zákazníků, no zbyli vám jen ty krávy nebeské a ty nepotřebuji utrácet v Praze

majojo ( 7. srpna 2020 14:16 )

A ty jsi odkud, hulváte mimopražskej? asi sis chtěl taky nahrabat, ale v té tvé řitce jsi neuspěl. tak závidíš.

e.lesanova ( 7. srpna 2020 13:40 )

Po revoluci se z krásné, starobylé Prahy s bohatou historickou architekturou stal Disneyland a ještě k tomu nepovedený Slet mafií ze všech stran, nefunkčnost "památkářů", špatně vedená politika zástupců Prahy atd. atd. Češi jsou z této podoby Prahy jen znechuceni a nic je tam netáhne, centrum jedna velká hrůza, bezdomovci, drogy, okrádající personál restaurací, taxikáři, směnárny, prostituce, zlodějské gangy, kšeftaři...I mnoho turistů má negativní zkušenosti..Pokud budou na Magistrátu sedět takoví "neználkové" a oslové jako dosud, nic se nezmění Jen se sklízí, co se třicet let selo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa